Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

OTC - ANDM
Producator: TERAPIA-RANBAXY
Data de expirare produs: 31.07.2026

Rhinxyl HA 1 mg/ml, 10 ml spray nazal

în stoc
16,90 RON

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție este recomandat pentru utilizare la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani. 

- Tratamentul simptomatic al congestiei nazale cauzate de rinită sau sinuzită.

Mai multe informații
Prospect OTC

Prospect: Informații pentru utilizator
RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție
Clorhidrat de xilometazolină
  

Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

-            Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
-            Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări.
-            Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.
-            Dacă după 3 zile nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic. 

Ce găsiți în acest prospect

 1.              Ce este RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție și pentru ce se utilizează
 2.              Ce trebuie să știți înainte să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție
 3.              Cum să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție
 4.              Reacții adverse posibile
 5.              Cum se păstrează RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție
 6.              Conținutul ambalajului și alte informații
 1.           Ce este RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție și pentru ce se utilizează

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție aparține unui grup de medicamente pentru tratamentul bolilor nasului, numite simpatomimetice. Acesta conține clorhidrat de xilometazolină, care ajută la constricția vaselor capilare sanguine din nas, reducând astfel congestia mucoasei nazale.

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție conține și acid hialuronic (sub formă de hialuronat de sodiu), care protejează și hidratează mucoasa nazală.

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție se utilizează pentru:

-       reducerea congestiei mucoasei nazale cauzate de inflamația mucoasei nazale (rinită) sau de inflamația mucoasei sinusale (sinuzită).

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție este recomandat pentru utilizare la adulți și adolescenți cu vârsta de peste 12 ani.

 1.           Ce trebuie să știți înainte să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

Nu utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

-       dacă sunteți alergic la xilometazolină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)

-       dacă aveți inflamație uscată a mucoasei nazale (rinită sicca)

-       dacă ați suferit o intervenție neurochirurgicală (chirurgie transfenoidală a glandei pituitare sau orice altă intervenție neurochirurgicală care presupune expunerea meningelor) 

-       dacă aveți presiune crescută în interiorul ochiului, mai ales glaucom cu unghi îngust

-       la copii cu vârsta sub 12 ani.

 Atenționări și precauții

Înainte să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:

-       dacă sunteți tratat cu inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO) (de exemplu, tranilcipromină și moclobemidă, care se utilizează pentru tratamentul depresiei) sau ați utilizat IMAO în decursul ultimelor 2 săptămâni, antidepresive triciclice sau tetraciclice sau alte medicamente care pot crește tensiunea arterială

-       dacă utilizați medicamente din grupul beta-blocantelor sau alfa-blocantelor (utilizate în mod frecvent pentru scăderea tensiunii arterială sau în tratamentul hipertrofiei (măririi) benigne a prostatei)

-       dacă aveți o boală cardiovasculară severă (de exemplu, boală cardiacă coronariană, tensiune arterială mare)

-       dacă aveți o boală de inimă (de exemplu, sindrom de interval QT prelungit)

-       dacă aveți o tumoare suprarenală (feocromocitom)

-       dacă aveți prostata mărită

-       dacă aveți porfirie (o tulburare metabolică care afectează pielea și/sau sistemul nervos central)

-       dacă aveți o tulburare metabolică (de exemplu, hiperactivitatea glandei tiroide, diabet).

Utilizarea RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție pe termen lung poate duce la umflarea cronică a mucoasei nazale și, în cele din urmă, la atrofierea (subțierea) mucoasei nazale. Pentru a preveni această reacție, perioada de tratament trebuie menținută cât mai scurtă posibil (vezi pct. 3).

Trebuie să se evite utilizarea pe termen lung și supradozajul, mai ales la copii. Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră, în ceea ce privește durata tratamentului la copii.

Dacă credeți că aveți o infecție bacteriană a nasului și a sinusurilor, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră căci o astfel de infecție trebuie tratată în mod corespunzător.

Copii

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani.

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție împreună cu alte medicamente

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Utilizarea concomitentă de RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție cu inhibitori ai monoaminoxidazei (IMAO; de exemplu, tranilcipromină, moclobemidă) sau în decurs de 2 săptămâni după administrarea de IMAO, antidepresive triciclice sau tetraciclice, ori alte medicamente care pot crește tensiunea arterială (de exemplu, doxapram, ergotamină, oxitocină), poate cauza creșterea tensiunii arteriale ca urmare a efectului acestor medicamente asupra inimii și vaselor de sânge. Prin urmare, utilizarea concomitentă cu aceste medicamente trebuie evitată.

Acest medicament nu trebuie utilizat concomitent cu medicamente care scad tensiunea arterială (de exemplu, metildopa), din cauza efectului vasopresor al xilometazolinei (adică efectul de creștere a tensiunii arteriale). De asemenea, pot apărea interacțiuni complexe în cazul utilizării împreună cu medicamente alfa- și beta-blocante, cauzând tensiune arterială mică sau tensiune arterială mare și bătăi rapide ale inimii (tahicardie) sau bătăi lente ale inimii (bradicardie). 

Sarcina, alăptarea și fertilitatea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu există date adecvate privind utilizarea clorhidratului de xilometazolină la femeile gravide. De aceea, RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Acest medicament nu trebuie utilizat în timpul alăptării, întrucât nu se cunoaște dacă clorhidratul de xilometazolină se excretă în laptele uman.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Nu se preconizează reducerea capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje dacă medicamentul este utilizat conform instrucțiunilor.

 1.           Cum să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Doze

Adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani:

1 pulverizare de RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție în fiecare nară, până la de 3 ori pe zi.

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat pentru mai mult de 5 zile, cu excepția situațiilor în care este prescris altfel de către medic. Utilizarea poate fi repetată dacă tratamentul a fost întrerupt timp de câteva zile.

Utilizarea RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție pe termen lung poate conduce la atrofia mucoasei nazale. Prin urmare, în caz de tulburări cronice, medicamentul poate fi utilizat numai sub supraveghere medicală.

Nu trebuie să se utilizeze doze mai mari decât dozele recomandate.

Dacă după 3 zile de tratament continuu, nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

Utilizarea la copii

RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție nu trebuie utilizat la copii cu vârsta sub 12 ani. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani trebuie să utilizeze RHINXYL HA 0,5 mg/ml spray nazal, soluție.

Mod de administrare

Suflați-vă nasul înainte de utilizarea acestui medicament.

Imaginea 1

Scoateți capacul de protecție așa cum se arată în imaginea 1.

Imaginea 2 Imaginea 2

Introduceți vârful pompei dozatoare în nară, așa cum se arată în imaginea 3 (nu pulverizați sprayul sub nară). Apăsați pompa o singură dată și, în același timp, respirați pe nas cât timp închideți ușor cealaltă nară cu degetul arătător al celeilalte mâini. Eliberați pompa și scoateți-o din nară. Repetați acest proces în cealaltă nară.

Imaginea 3

După aplicarea atentă, ștergeți vârful pompei dozatoare cu un șervețel de hârtie curat și uscat și puneți la loc capacul de protecție.

Din motive de igienă și pentru a evita transmiterea infecțiilor, fiecare flacon de spray trebuie utilizat de o singură persoană.

Dacă utilizați mai mult RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție decât trebuie

Dacă dumneavoastră (sau altcineva) ați luat o supradoză din acest medicament, adresați-vă imediat unui medic, care va începe tratamentul necesar.

Pot apărea următoarele simptome de supradozaj:

-   pupile dilatate sau micșorate

-   greață și vărsături

-   paloare, colorarea în albastru a pielii și buzelor

-   creștere a temperaturii corpului, transpirații sau o scădere a temperaturii corpului

-   tulburări cardiovasculare, de exemplu, o tulburare a ritmului cardiac precum bătăi prea lente, prea rapide sau neregulate ale inimii, creștere sau scădere a tensiunii arteriale, colaps circulator, stop cardiac

-   tulburări pulmonare (edem pulmonar, oprire a respirației (apnee))

-   letargie, somnolență și comă

-   anxietate, surescitare, halucinații, spasme musculare și crize convulsive (convulsii).

În special la copii, supradozajul poate fi însoțit deseori de convulsii și comă, bătăi lente ale inimii, oprire a respirației (apnee) și o creștere a tensiunii arteriale, care poate fi urmată de o scădere a tensiunii arteriale. 

Dacă uitați să utilizați RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată, ci continuați utilizarea medicamentului conform instrucțiunilor.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. 

 1.          Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriți imediat utilizarea RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție și solicitați asistență medicală dacă aveți oricare dintre următoarele simptome (acestea pot fi semnele unei reacții alergice):

-   dificultăți la respirație sau la înghițire sau umflare a feței, buzelor, limbii ori gâtului

-   mâncărime severă la nivelul pielii, însoțită de erupție roșiatică pe piele sau papule.

Au fost înregistrate următoarele reacții adverse:

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

durere de cap

simptome temporare și ușoare de iritație, precum senzație de usturime sau uscăciune a mucoasei nazale și/sau gâtului

strănut.

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

reacții alergice (erupție pe piele, mâncărime, umflare a pielii și mucoaselor) senzație de nas „înfundat” (după terminarea efectului medicamentului)

sângerare din nas.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)

amețeală

percepere a bătăilor inimii (palpitații) frecvență crescută a bătăilor inimii creștere a tensiunii arteriale

tulburări de vedere trecătoare greață.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)

nervozitate, stare de neliniște

dificultăți la adormire, insomnie

somnolență/moleșeală (în special la copii) halucinații sau convulsii (în special la copii) bătăi neregulate ale inimii

oprire a respirației (apnee) la copiii mici sau nou-născuți.

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

Bucureşti 011478 – RO

Tel:+40757 117 259

Fax:+4 0213 163 497

e-mail: [email protected].

.  Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

 1.          Cum se păstrează RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Medicamentul nu necesită condiții speciale de păstrare.

Perioada de valabilitate după prima deschidere a ambalajului este de 6 luni.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după „EXP”.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 1.             Conținutul ambalajului și alte informații 5

Ce conține RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție

Substanța activă este clorhidrat de xilometazolină. 1 ml de RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție conține clorhidrat de xilometazolină 1 mg. O pulverizare (140 µl) conține clorhidrat de xilometazolină 0,140 mg.

Excipienții sunt apă de mare purificată, dihidrogenofosfat de potasiu, hialuronat de sodiu, apă purificată.

Cum arată RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluție și conținutul ambalajului Soluție sterilă limpede, incoloră. Nu conține conservanți.

10 ml de soluție în flacon din plastic de culoare albă, prevăzut cu pompă dozatoare, cu un vârf aplicator și un capac de protecție, ambalat într-o cutie.

Deținătorul autorizației de punere pe piață și fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, 400 632

România 

Fabricanții

Jadran - Galenski laboratorij d.d.

Svilno 20, Rijeka, 51000

Croația

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, 400 632

România

Acest medicament este autorizat în statele membre ale Spațiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Letonia:  Xylometazolini hydrochloridum Ranbaxy 1 mg/ml deguna aerosols, šķīdums

Polonia:   Xylometazoline Coldact

România: RHINXYL HA 1 mg/ml spray nazal, soluţie

Acest prospect a fost revizuit în aprilie 2019.

SKU 95293
OTC Da
Brand TERAPIA-RANBAXY
Line Nici unul
EAN 5944702206658
BBD 31 iul. 2026
Scrieti propria recenzie
Numai utilizatorii înregistrați pot adăuga review-uri. Te rugăm să te conectezi sau să îți creezi un cont
Întrebări și răspunsuri despre produs
Fii primul care pune o întrebare
Întrebări și răspunsuri despre produs

Imaginile produselor prezentate pe site, forma de prezentare sau ambalajul acestora pot suferi modificari efectuate de producatori, neanunate. Spring Farma face eforturi pentru a mentine informatiile actualizate insa acestea pot avea uneori mici diferente fata de produsele livrate. Va asiguram ca produsele sunt mereu de aceeasi calitate, din surse sigure, direct de la producatori si furnizori autorizati. Va rugam sa ne scrieti pe adresa [email protected] in cazul in care sesizati diferente fata de produsele cu care v-ati obisnuit. In cazul produselor disponibile in culori/modele multilple ce nu pot fi selectate individual va rugam sa lasati un mesaj cu preferinta la plasarea comenzii, insa disponibilitatea in stoc poate varia si nu este garantata.

Comenzile cu acest tip de produs se pot achizitiona numai cu plata cu cardul.