Suplimentele nutritive pentru sportivi promit persoanelor care depun un efort fizic sustinut mai multa forta, energie, rapiditate si vigoare musculara, datorita nutrientilor si substantelor pe care le contin.
Multi sportivi recurg la aceasta forma de suplimentare nutritionala pentru a-si creste performanta, insa eficacitatea si siguranta acestor produse ramane discutabila, de aceea este nevoie intotdeauna de supravegherea medicului in administrarea suplimentelor alimentare pentru sportivi.
Cele mai bune suplimente pentru masa musculara sunt Creatina si Glutamina.
Creatina este o molecula de energie care contribuie la forta musculara. De asemenea, creatina conduce apa in muschi, ceea ce le mareste capacitatea de a creste. Consumati creatina cu o bautura bogata in carbohidrati, experientele au aratat ca insulina ajuta la absortia creatinei.
Glutamina este un aminoacid benefic in mod deosebit atunci cand corpul este sub stres puternic. Daca va antrenati cu intensitate mare, ceea ce duce la crestere musculara, atunci sigur aveti nevoie de glutamina. Aceasta ajuta corpul sa stocheze glicogenul, acest surplus de carbohidrati inmagazinat in muschi. Cand acestea sunt pline, sunteti mai predispusi sa obtineti o balanta pozitiva a azotului in muschi.
Glutamina mai are rolul de a micsora nivelul de cortizol ajuns in muschi. Cortizolul este un hormon de stres care creste odata cu intensitatea antrenamentului si poate determina o distrugere a tesuturilor musculare, facand corpul sa arda proteina, ceea ce nu este de dorit pentru culturisti. Suplimentarea cu glutamina poate ajuta la evitarea acestui efect.
Printre cele mai bune vitamine pentru sportivi se numara calciu si vitamina D. Aceste vitamine ofera o serie de avantaje, printre care si mentinerea masei musculara si reducerea riscului de rani, precum sunt fracturile osoase. Vitaminele si mineralele sunt nutrienti vitali necesari pentru a mentine corpurile active sanatoase si functionale in cel mai optim mod. Astfel, este important sa mananci bine, sa te hidratezi in mod corespunzator, sa dormi suficient si sa comnbini perioadele active cu cele de relaxare.
Complexe de vitamine sustin functia creierului, in special vitamina B3 si imbunatatesc concentrarea in timpul exercitiilor fizice. In plus, pot reduce nivelul de trigliceride din organism (hormoni care sunt asociati cu hipertensiune arteriala, diabet si obezitate). Ba chiar mai mult, pot facilita eliberarea si utilizarea aminoacizilor necesari pentru cresterea si repararea musculara. Vitaminele B — in special tiamina, riboflavina si vitamina B6 — sunt folosite pentru a transforma alimentele pe care le consumam in energie, pe care corpul nostru o poate folosi in timpul exercitiilor fizice. Folatul si vitamina B12, de exemplu, sunt necesare pentru sinteza globulelor rosii si repararea celulelor musculare deteriorate. Ba chiar mai mult, deficienta de fier este frecventa la sportivi si poate afecta performanta.