Mituri despre lapte. Sanatos sau nu pentru adulti?

Publicat la: 07/02/2020

Mituri despre lapte. Sanatos sau nu pentru adulti?

Toti stim ca laptele este sanatos pentru organism datorita continutului de calciu si de alte minerale, dar este el cu adevarat sanatos sau e doar un mit propagat de-a lungul anilor? Toti ne aducem aminte de copilarie cand bunica ne dadea un pahar de lapte rece direct de la vaca, sau un pahar de lapte cald cu ou cand eram raciti sau dimineata lapte cu cereale sau un pahar de lapte cu biscuiti.

Dar mai este oare laptele sanatos pentru adulti? Sau laptele din comert mai este hranitor? Paradoxal sau nu, omul este singurul mamifer care mai consuma lapte adult fiind. Sunt multi adulti care beau lapte zilnic cu cereale, cu prajituri, sau il amesteca in cafea.Sa nu uitam ca in natura, mamiferele consuma lapte intr-un ciclu cuprins intre cateva saptamani si cateva luni, sau perioada de intarcare cum se mai numeste. Niciun alt mamifer nu mai consuma lapte dupa ce ajunge să se hraneasca cu diferite alimente din natura. In plus, sunt o multime de intrebari frecvente care ar trebui sa ne apara in minte atunci cand vorbim de laptele pasteurizat si de produse lactate. In plus, nici lactatele degresate nu sunt sanatoase. Dar ca e explicatia?

Laptele intre ieri si azi

Poate ca in urma cu sute de ani, laptele era un aliment hranitor. Dar in prezent, tehnologia a avansat atat de mult incat se stimuleaza artificial nu numai cresterea animalelor, ci si productia de lapte. Astazi, pentru ca vacile sa fie sanatoase mai mult timp, se folosesc antibiotice, rasele sunt selectate genetic, dieta animalelor este profund modificată și îmbogățită cu hormoni de creștere. Aceste modificări au făcut ca vacile să producă până la 24 de litri de lapte pe zi, de la maxim 9 litri de lapte pe zi.

Altfel spus, dincolo de faptul că laptele din comerț este degresat în proporție de 96 - 98%, restul de grăsime rămasă și celelalte substanțe sunt toxice din cauza faptului că structura atomică și moleculară a produsului finit este influențat de biologia vacilor. Ultimul studiu al unor cercetători britanici de la Universitatea Havard au arătat că există o legătură directă între consumul zilnic de lapte din comerț și anumite boli.

Migrenele, generate de consumul de lapte de vacă?

Cercetările specialiștilor britanici au arătat că pacienții ce suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă. În plus, atunci când aceștia au schimbat acest produs cu lapte de soia, sau cocos inclusiv în prepararea anumitor produse, crizele de migrenă ca și recurență s-au diminuat cu până la 80%.

Laptele de vacă produce constipație la adulți

Studiul a arătat că și în cazul persoanelor care nu aveau intoleranță la lactoză, acestea s-au plâns de constipație. Când au eliminat acest aliment din micul-dejun și au trecut pe o dietă bazată pe legume și fructe, această problemă a dispărut. Studiul s-a făcut pe bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani.

Există o legătură între consumul de lapte și cancerul de colon?

Studiile medicilor oncologi au arătat că prezența hormonilor de creștere care forțează triplarea cantității de lapte pe care o produc vacile în mod natural este legată direct de anumite tipuri de caner precum cancerul de colon (peste 56% dintre cazuri), cancerul mamar, cancerul ovarian, cancerul de plâmâni sau de stomac. Asta înseamnă că persoanele adulte care consumă zilnic lapte de vacă din comerț se expun unor riscuri de a contracta diferite forme de cancer.

Cazurile de Cataractă și consumul de lapte

Cercetările au demonstrat că persoanele adulte ce consumă lapte de vacă din comerț și derivate ale acestuia dezvoltă mai des cataractă față de cei care le evită. Această problemă este legată de conținutul de lactoză și galactoză, ce afectează mai mult populația feminină.

Legătura dintre lapte și osteoporoză

Probabil unul dintre cele mai vechi mituri despre lapte este că acesta ar ajuta la dezvoltarea unui sistem osos puternic mai ales la copii. Însă unii nutriționiști susțin contrariul, mai ales atunci când vorbim despre laptele din comerț. Se pare că acesta slăbește în timp rezistența oaselor și dacă este consumat zilnic de către adulții de peste 30 de ani accelerează instalarea osteoporozei.

Osteoporoza este o boală cauzată de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate ar încuraja eliminarea calciului din cauza densităţii mari de proteine de origine animală. În plus, laptele creşte aciditatea gastrică, iar organismul, pentru a o contracara, consumă calciul din oase. Specialiştii spun că organismul neutralizează acidul rezultat din reacţiile metabolice folosind doza zilnică de calciu, care poate fi luată din produsele lactate. E bine de ştiut că organismul uman conţine 1 kilogram de calciu, din care foloseşte zilnic 1 gram pentru a asigura buna funcţionare a organismului.

Legătura din lapte și Parkinson

Un studiu realizat de americani a arătat că bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 30 de ani și 55 de ani care consumă cantităţi ridicate de lapte şi lactate prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a bolii Parkinson. Alte surse sugerează o corelaţie între consumul ridicat de calciu (2.000 de mg/zi, echivalentul a circa şase pahare de lapte) şi cancerul la prostată.

Concluzii

Laptele în sine, ca și produs alimentar rămâne un reper vital pentru hrana noastră și a organismului nostru. Important este să ne asigurăm de sursa de proveniență, de condițiile în care se face procesarea lui, și pe cât posibil să consumăm lapte și produse lactate de la animale care n-au fost tratate cu hormoni de creștere sau antibiotice.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

PRODUSE DISPONIBILE

Top vanzari
BioSil, 60 capsule, colagen natural pentru piele

Pentru ce recomandăm BioSil®? Îți prezentăm 10 motive pentru care să...

121,90 RON
Bio Vitality Nikvorm, Sirop pentru eliminarea parazitilor intestinali, 60ml

NIKVORM este o formula complexa si unica din plante cu traditie in...

28,90 RON
Molekin Imuno, 30 comprimate

Molekin Imuno ofera suport pentru sistemul imunitar.Comprimatele filmate...

26,40 RON
newsletter