Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 26 iunie 2023

Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

Ce beneficii are acidul azelaic si pentru ce este folosit?

Acidul azelaic este o molecula care este utilizata in creme pentru tratamentul acneei, rozaceei, melasmei, hiperpigmentarilor. Cu toate acestea, versatilitatea sa s-a raspandit usor, iar asta si deoarece multe persoane au observat imbunatatiri ale aspectului pielii, dupa ce au aplicat local acid azelaic, sub diferite forme. De asemenea, acidul azelaic exista pe piata si formulat singur, in concentratii distincte (de exemplu sunt serumuri care au in compozitie doar acid azelaic). O proprietate aparte a acestuia o reprezinta capacitatea de prevenire a recidivei unor conditii ale pielii, precum acnee si rozacee, putand elimina bacteriile situate in pori, fapt ce cauzeaza acneea. Proprietatile benefice ale acidului azelaic includ si urmatoareleꓽ

Actiune antiinflamatoare - Actiunea antiinflamatoare a acidului azelaic a fost atribuita mai multor mecanisme. Acesta este capabil sa inhibe actiunea inflamatorie a radiatiilor ultraviolete (UVB), reducand, de asemenea, prezenta radicalilor liberi de oxigen, caracteristice stresului sau oxidarii celulare (inflamatie) si inhiband cascada inflamatorie din piele. 

Actiune antibacteriana - Acidul azelaic reduce proliferarea bacteriilor din piele, nu numai a celor care au fost implicate in acnee (Propionibacterium acnes sau Staphylococcus aureus). In special, acidul azelaic este bactericid impotriva Propionibacterium acnes si pana in prezent nu a fost descrisa nicio rezistenta a bacteriei impotriva acidului azelaic. Aceste proprietati antiinfectioase, cu spectru larg, sunt motive solide pentru care acidul azelaic a dobandit popularitate.

Actiune keratolitica - Mai mult, acidul azelaic are, de asemenea, proprietati keratolitice, adica ajuta la reducerea ingrosarii pielii, favorizand faptul ca porii nu sunt infundati. Acidul azelaic reduce grosimea stratului cornean si netezeste pielea in mod similar cu retinoizii. Traducerea sa in practica este reducerea comedoanelor (puncte negre) cu 87%, in aproximativ 45 zile dupa utilizare.

Vindeca tenul de probleme dermatologice - Acidul azelaic actioneaza asupra acneei vulgaris, de la usoara la moderata, datorita actiunii sale antiinflamatorii si bactericide, actionand asupra bacteriilor care provoaca acnee. De asemenea, are proprietati antiseboreice, ajutand la reducerea excesului de sebum, comun in pielea grasa si unul dintre factorii de dezvoltare a acneei.

Cum variaza proprietatile sale in functie de concentratii?

In cele mai multe studii se utilizeaza concentratii de 20%. Concentratiile mai mici se pot dovedi a fi ineficiente pentru tratarea anumitor afectiuni, insa acestea pot creste toleranta pielii, deoarece, similar cu acidul retinoic sau alfa/beta hidroxiacizii, acidul azelaic poate irita pielea, desi se pare ca ofera o toleranta mai buna. Concentratia minima pentru a obtine eficacitate si toleranta buna este de 5%. Pe scurt, acidul azleiac este prescris adesea de catre dermatologi, in special pentru pacientii care manifesta probleme precumꓽ Rozacee, Acnee, Melasma, Hiperpigmentare, Riduri / imbatranire, Acidul azelaic pentru Rozacee

Rozaceea este o afectiune care produce inflamatia partii centrale a fetei, cu aparitia rosetii si a pustulelor. Pentru tratamentul rozaceei, acidul azelaic 15-20% poate fi utilizat cu o eficacitate de 70-80% in reducerea leziunilor. De asemenea, este eficient in reducerea leziunilor sub forma de "cosuri" (papule si pustule), dar nu este atat de eficient in scaderea eritemului. Poate provoca iritatii la inceputul tratamentului, care sunt reduse la minimum prin introducerea treptata a acidului azelaic. Acidul azelaic s-a dovedit a fi util in acnee, pentru proprietatile sale antiperspirante, antiinflamatorii si antibacteriene. Este indicat pentru tratamentul acneei in acneea papulo-pustuloasa moderata numai sau in combinatie cu alte tratamente si, de asemenea, ca intretinere.

Melasma este o tulburare foarte frecventa in pigmentarea fetei, care produce aparitia de pete intunecate, mai frecvent la femeile de varsta fertila. Acidul azelaic in concentratii de 20% scade pigmentarea petelor cu 20%, iar eficacitatea sa este comparabila cu hidrochinona, in unele studii, desi acidul azelaic prezinta o toleranta mai scazuta pentru posibile iritatii la inceputul utilizarii. Din unele cercetari se concluzioneaza faptul ca acidul azelaic pare a fi mai eficient decat acidul tranexamic topic.

Cum aleg produsele dermatocosmetice care contin acid azelaic?

La concentratii mici, de la 5 la 10%, il gasim in produsele cosmetice pentru uz zilnic. O concentratie de 15 pana la 20% este pentru uz medical si se prescrie de catre un medic dermatolog, concentratia fiind indicata in rozacee si acnee. Restul utilizarilor sale, cum ar fi melasma, nu sunt foarte cunoscute si ca atare, acidul azelaic nu este prescris pentru alte afectiuni, in afara de acnee si rozacee, desi s-a dovedit a fi eficient.

Acidul azelaic nu este fotosensibil - Multe dintre tratamentele pe care le folosim pentru a trata acneea, melasma sau rozaceea sunt fotosensibile (acid retinoic, peroxid de benzoil, tetracicline sau hidrochinona, de exemplu). Nu este cazul acidului azelaic, deoarece acesta nu contine cromofobi si poate fi utilizat in timpul verii, insa este necesara aplicarea unei creme cu factor de protectie solara, indiferent de anotimp.

Poate fi utilizat in timpul sarcinii - Acidul azelaic, spre deosebire de multe alte produse pentru tratarea acneei, melasmei sau rozaceei, este sigur de aplicat in timpul sarcinii. Cu toate acestea, se recomanda consultarea cu specialistul care monitorizeaza sarcina. Marele avantaj al acidului azelaic fata de alti acizi este toleranta sa excelenta. Desi actioneaza si ca exfoliant, acesta nu este agresiv cu tenul, daca este utilizat conform indicatiilor medicului ori prin aplicare treptata, incepand cu concentratii mici si, prin urmare, este un ingredient care se poate utiliza pe majoritatea tipurilor de piele.

Proprietatile sale antiinflamatorii si toleranta buna la pielea sensibila fac din acidul azelaic un ingredient eficient si pentru tratarea imperfectiunilor produse de rozacee. Acidul azelaic scade umflarea si roseata care provoaca aceasta boala in piele, precum si alte leziuni, cum ar fi cosurile. Mai mult, acidul azelaic se remarca si prin proprietatile sale antioxidante si depigmentare, motiv pentru care utilitatea sa are un spectru larg.

Acidul Azelaic si beneficiile sale impotriva acneei

Dermato-cosmeticele trebuie asociate cu folosirea unor geluri si/sau creme speciale in tatarea si calmarea leziunilor acneice. Acestea contin substante active precum acidul azelaic. Atentie, insa, toate aceste medicamente sunt eliberate doar pe baza de reteta, la recomandarea dermatologului si in dozajul recomandat de acesta. Tratamentul oral al acneei se face doar sub stricta supraveghere a medicului, unele dintre aceste medicamente putand sa aiba efecte adverse severe. Daca acneea are la baza un dezechilibru hormonal, medicul poate sa iti recomande administrarea unor contraceptive orale.

Daca nu vrei sa incerci cosmetice sau dermatocosmetice care contin acid azelaic, te poti orienta spre solutii naturiste. Se spune ca acneea poate fi tratata sau prevenita si prin utilizarea unor remedii naturiste precum uleiul de levantica, de cuisoare sau de arbore de ceai. Si scortisoara macinata amestecata cu miere si aplicata peste noapte ar fi eficienta. La fel si pulberea de nalba, ceaiul de galbenele, ceaiul de urzica, coaja de portocala, lamaia, usturoiul, castravetele, sucul de coriandru sau cel de menta. Insa eficienta lor nu este dovedita stiintific, iar in cazurile de acnee severa, un tratament naturist nu va face fata niciodata. Dermatologii recomanda insa cu incredere sapunul cu sulf, pe care il gasesti in farmacie sau in plafar, care ajuta la curatarea in profunzime a tenului si controleaza secretia de sebum.

Bibliografie

Breathnach AS. (1996). Melanin hyperpigmentation of skin: Melasma, topical treatment with azelaic acid, and other therapies;

Gollnick H, et al. (2008). Azelaic acid 15% gel in the treatment of rosacea;

Graupe K, et al. (1996). Efficacy and safety of topical azelaic acid (20 percent cream): an overview of results from European clinical trials and experimental reports;

Kircik LH. (2011). Efficacy and safety of azelaic acid (AzA) gel 15% in the treatment of post-inflammatory hyperpigmentation and acne: a 16-week, baseline-controlled study';

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina