Calendula: Cum recunosti planta, proprietati terapeutice pentru pielea si tenul tau

Calendula: Cum recunosti planta, proprietati terapeutice pentru pielea si tenul tau

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 aprilie 2024 Ultima actualizare: 10 aprilie 2024

Calendula este o planta medicinala si ornamentala, cunoscuta sub denumirea sa stiintifica, Calendula Officinalis. Aceasta planta face parte din familia Asteraceae, si popular este cunoscuta sub numele de galbenele sau de flori de tot anul. Calendula isi are originea in zonele mediteraneene, insa in prezent poate fi gasita in intreaga lume, lucru datorat faptului ca aceasta este cultivata in scopuri medicinale, ornamentale si cosmetice. Aceasta prezinta flori stralucitoare, de culori vibrante, cum ar fi portocaliu sau galben, petalele fiind zimtate si cu o forma asemanatoare cu cea a margaretelor. Frunzele acesteia sunt de o culoare verde inchisa, iar aceasta planta in mod normal creste pana la o inaltime de aproximativ 30, chiar 60 centimetri.

Aceasta planta este apreciata in special pentru proprietatile sale medicinale. In componenta florilor se afla compusi activi cum ar fi flavonoidele, triterpenoidele si carotenoidele, care prezinta efect antiinflamator, antibacterian si vindecator asupra pielii. Datorita acestui lucru, calendula este folosita in mod traditional cu scopul de a trata ranile, arsurile usoare, iritatiile cutanate si, de asemenea, alte afectiuni dermatologice. In aceeasi masura, aceasta planta este regasita in diverse produse cosmetice, spre exemplu creme, lotiuni si sapunuri, multumita proprietatilor sale benefice pentru piele.

In afara de utilizarile medicinale ale acestei plante, calendula reprezinta si o planta decorativa populara, aceasta fiind cultivata in gradini si ghivece. Florile sale vibrante adauga culori luminoase in amenajarile florale si atrag fluturii si alte insecte benefice in gradini. Este important de luat la cunostinta faptul ca, desi calendula este considerata in general a fi sigura, pot aparea reactii alergice la utilizarea sa topica sau orala. Inainte de a folosi calendula pentru proprietatile sale medicinale, este indicat sa consultati un specialist in domeniul sanatatii.

Ce proprietati prezinta aceasta planta privind sanatatea organismului?

Asemeni multor altor plante, calendula prezinta proprietati beneficie pentru sanatatea pielii. Cateva dintre acestea sunt urmatoarele:

  • Proprietati antiinflamatoare - Aceasta planta prezinta proprietati antiinflamatoare, lucru ce o face utila in tratarea iritatiilor si a inflamatiilor pielii. Calendula poate contribui la reducerea rosetii, umflaturilor si senzatiei de mancarime asociate cu afectiuni precum eczema, psoriazis si dermatita.
  • Proprietati vindecatoare - Extractele de calendula au rolul de a stimula procesul de vindecare al pielii si pot ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor si arsurilor minore. Datorita acestui lucru, planta poate ajuta la formarea de tesut nou si la diminuarea riscului de aparitie al infectiilor.
  • Proprietati antimicrobiene - In alcatuirea acestei plante se afla numerosi compusi care prezinta proprietati antimicrobiene, spre exemplu flavonoidele si triterpenoidele. Compusii acestia au rolul de a combate bacterii si fungi ce pot cauza infectii cutanate.
  • Proprietati antioxidante - In componenta calendulei se regasesc o multitudine de antioxidanti, printre care se enumera si carotenoidele si flavonoidele. Acestia au rolul de a proteja pielea impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ. Multumita acestui lucru, planta poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de catre expunerea la soare, poluare si imbatranire.
  • Proprietati si tratamente si emoliente - Extractele de calendula prezinta proprietati hidratante si emoliente, acest lucru insemnand ca poate contribui la mentinerea nivelului optim de hidratare al pielii si la pastrarea acesteia catifelata si moale. Acest lucru poate fi benefic, mai ales pentru persoanele care au o piele uscata si deshidratata.

Cand este indicata utilizarea acestei plante pentru a avea grija de sanatatea pielii?

Aceasta planta poate fi folosita in mai multe situatii cu scopul de a avea grija de sanatatea pielii. Cateva dintre situatiile in care este recomandat sa utilizati calendula pentru piele sunt urmatoarele:

In cazul iritatiilor si inflamatiilor cutanate - Calendula prezinta proprietati antiinflamatoare, iar multumita acestui lucru planta este folositoare in tratarea iritatiilor, eruptiilor cutanate si inflamatiilor pielii. Aceasta poate fi aplicata topic sub forma de crema, lotiune sau unguent pentru a calma pielea, dar si pentru a diminua senzatia de mancarime si roseata. De cele mai multe ori, este utilizata in cazuri de eczema, psoriazis sau arsuri usoare.

In tratarea ranilor si taieturilor minore - O alta trasatura a acestei plante este datorata faptului ca prezinta proprietati vindecatoare si poate accelera procesul de vindecare a ranilor si a taieturilor superficiale. Aceasta poate fi aplicata fie sub forma de unguent, fie sub forma de tinctura pe zona afectata cu scopul de a contribui la formarea de tesut nou si pentru a reduce riscul de infectie.

In cazul arsurilor solare - O alta utilizare a acestei plante in vederea sanatatii pielii este redata de faptul ca aceasta are proprietati antiinflamatoare si calmante, calendula fiind utilizata cu scopul de a calma pielea afectata de arsuri solare usoare. Aceasta poate fi aplicata sub forma de gel sau crema pe zonele afectate pentru a reduce durerea, pentru a diminua inflamatia si pentru a scapa de roseata.

Pentru hidratarea si ingrijirea pielii uscate - Extractele de calendula au proprietati hidratante si emoliente, lucru ce le face perfecte pentru ingrijirea unei pieli uscate si deshidratate. Aceasta poate fi folosita sub forma de crema, ulei sau lotiune cu scopul de a mentine pielea hidratata, catifelata si moale. Inainte de a folosi produse care au in alcatuire calendula, este recomandat sa efectuati un test de sensibilitate si sa consultati un medic specialist in cazul unor afectiuni cutanate severe. In egala masura, trebuie sa urmati intotdeauna instructiunile de utilizare si dozele recomandate pentru produsele pe baza de calendula.

Cum sa folosesti corect florile si frunzele de calendula

Este necesar de mentionat faptul ca fiecare om poate avea reactii individuale la utilizarea calendulei. In cazul in care aveti o afectiune cutanata severa sau sunteti sensibil la plantele din familia Asteraceae, este indicat sa consultati un specialist inainte de a pune in consum produse pe baza de calendula. In urma consultului, medicul va poate oferi informatii si indicatii specifice nevoilor dumneavoastra.

  • Alegeti produse de calitate - In momentul in care doriti sa achizitionati produse pe baza de calendula, trebuie sa o faceti de la surse de incredere.
  • Efectuati un test de sensibilitate - Inainte de a folosi produse pe baza de calendula pe o zona extinsa a pielii, este recomandat sa efectuati un test de sensibilitate.
  • Aplicati produsul in mod corespunzator - Cand doriti sa folositi produse pe baza de calendula, trebuie sa urmati instructiunile cu privire la modul de utilizare si cantitatea recomandata pentru uz. 

Trifoiul rosu - Cum il recunosti, similitudini cu florile de calendula

Trifoiul Rosu face parte din flora spontana din Europa, Asia si unele regiuni din Africa. In Romania este foarte des intalnit in flora spontana prin fanete, pasuni, raristi de padure, livezi, buruienisuri de coasta, mai frecvent in regiuni de deal si munte, dar este si cultivat pe arii extinse. Trifoiul rosu are radacina puternica, pivotanta, bine dezvoltata, lunga de pana la 100 cm, cu numeroase ramificatii. Radacina principala formeaza un rizom multicapitat, situat practic la suprafata solului, care se adinceste in sol pe masura inaintarii in virsta a plantelor.

Tulpina sa este dreapta, inalta de 30-70 cm si creste in grupuri de cate 2-5 bucati la un loc. Frunzele sunt trifoliate, cu codite lungi, cele de la baza plantei sunt usor paroase, celelalte au pe suprafata o pata mai deschisa la culoare. Planta contine: saponozide triterpenice, flavonoizi, ulei volatil, proteine, albumina, grasimi, caroten, celuloza, substante minerale, vitaminele: A, C, D. Planta are efect: antiinfectios, antitusiv, antimicotic, antiasmatic, antireumatic, antianemic, emolient, antiinflamator, diuretic, detoxifiant. 

 

Bibliografie:

Abdel-Rahim IR, Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;

Alamgeer, Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth;

Ali G, Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves;

Alshaikh NA, Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil;

Boruga O, Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity;

Damtie D, Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis;

Deletre E, Repellent, irritant and toxic effects of 20 plant extracts on adults of the malaria vector Anopheles gambiae;

El-Darier SM, An in vitro study on antimicrobial and anticancer potentiality of thyme and clove oils;

Articole similare
Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire Oregano: proprietati ale plantei, beneficii organism, contraindicatii de folosire

Oregano este o planta aromatica originara din zona mediteraneana si este adesea folosita in bucataria italiana si greceasca pentru a da aroma mancarurilor. In afara de gustul sau delicios, oregano este si o sursa importanta de nutrienti si compusi benefici pentru sanatate.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire Nucsoara: Ce beneficii are acest condiment pentru organism, contraindicatii de folosire

Nucsoara este un stimulent al creierului, reusind sa elimine epuizarea mentala, stresul, oboseala si imbunatateste, totodata, capacitatea de concentrare. In plus, are un compus organic natural care ajuta la protejarea creierului de boli degenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

5 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul
Igiena orala: Cat trebuie sa dureze un periaj corect al danturii Igiena orala: Cat trebuie sa dureze un periaj corect al danturii

Multi oameni ajung la maturitate fara a avea tehnica potrivita de periere. Majoritatea copiilor periaza doar dintii din fata si restul foarte superficial, investind mai putin de un minut. Si astfel ajung la maturitate fara sa stie cu adevarat cum sa se spele pe dinti.

4 mai 2023
Edited 5 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.