Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Am primit diagnostic de osteoporoza. Ce fac?

Am primit diagnostic de osteoporoza. Ce fac?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 26 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Osteoporoza este o afecţiune metabolică caracterizată prin scăderea masei osoase şi degradarea microarhitecturii ţesutului osos, crescând fragilitatea osului şi astfel susceptibilitatea la fracturi. Boala poate avea atat o cauza intrinseca determinata de o problema la ADN, de o mostenire genetica, dar poate aparea si din cauza unei deficiente de calciu, de vitamina D, si poate aparea influentata de diversi factori.

Cand vorbim de osteoporoza totul pleaca de la nivelul coloanei vertebrale. Riscul acestei boli si o incidenta marita o avem de obicei la persoanele de peste 50 de ani. Osteoporoza se poate diagnostica cu ajutorul unei sedinte de raze x.

Tratamentul osteoporozei este destul de complex. Odata ce boala a fost diagnosticata corect, în cazul în care pierderea osoasa este progresiva si se intinde pe o durata scurta de timp, inseamna ca riscul sa apara o fractura vertebrala este mult mai mare. Practic, cand vorbim de osteoporoza, vorbim de un organism unde densitatea minerala osoasa sufera modificari de structura. Osteoporoza este o boală ”silenţioasă” şi deseori nu există simptome până la prima fractură. In plus, cele mai frecvente locuri pentru fractură sunt: coloana vertebrală, şoldul şi radiusul distal, oase vitale pentru organism.

Se poate preveni osteoporoza? 

 Osteoporoza este cea mai frecventă boală metabolică osoasă din lume, estimată la 200 milioane de indivizi. In plus, fractura osteoporotică este o cauză importantă de mortalitate. După vârsta de 50 de ani, riscul de fractură creşte exponenţial, mai expuse fiind femeile decat barbatii. Mai exact, daca vorbim de procente, riscul de osteoporoza la femei ajunge la 40% si doar 13% dintre bărbaţi prezintă cel puţin o fractură osteoporotică. 

Care sunt inceputurile osteoporozei?

Osteoporoza, desi este o boala silentioasa. s-a descoperit ca ea incepe sa se contureze subtil in jurul varstei de 30 de ani. Mai exact, in jurul vârstei adulte de 28-30 de ani, atat la femei cat si la barbati se atinge un maximum de creştere a masei osoase denumit masa osoasă de vârf, care depinde de mai multi factori, in specia cei genetici.

Altfel spus, duritatea oaselor este determinată de compoziţia acestora şi de activităţile celulelor care alcătuiesc un echilibru în remodelarea osoasă. Aici vorbim practic de procesul de resorbţie a Calciului, de fixarea sa cu ajutorul vitaminei D şi formarea osului. O scădere a masei osoase poate fi influentata de o multitudine de factori care pot modifica mai multe procese precum: resorbţia excesiva a osului, extinderea procesului de remodelare a osului sau modificarea structurii acestuia.

Clasificarea osteoporozei

Osteoporoza cuprinde două forme. Prima dintre ele este osteoporoza primară (95% din toate cazurile de osteoporoza care sunt diagnosticate la femeile în postmenopauză şi in jur de 70% dintre cazurile diagnosticate la bărbaţii trecuti de varsta de 55 de ani. Osteoporoza secundară pe care o intalnim in proportie de 5% la cazurile diagnosticate din osteoporoza la femei si până la 20% din cazurile de osteoporoza diagnositcate la bărbaţi.

 Osteoporoza - barbati vs. femei

Chiar daca la nivel de ADN barbatii si femeile sunt la fel densitatea osoasa la cele doua sexe este diferita si oasele lor se comporta diferit dupa o sesiune care include exercitiile fizice necesare preventiei osteoporozei. Osteoporoza este o boală ce afectează mult mai frecvent femeile, motiv pentru care datele epidemiologice, clinico-paraclinice şi terapeutice au fost standardizate pentru sexul feminin, însă în ultimii ani osteoporoza la bărbaţi a devenit o problemă majoră de sănătate ce impune o evaluare atentă.

Principalele cauze de osteoporoză la bărbat sunt: afecţiuni endocrinologice (cel mai frecvent hipogonadismul), neoplazii, boli cronice, osteomalacia şi boli ereditare. Există o serie de factori de risc: vârsta înaintată, scăderea densităţii minerale osoase, antecedente de fractură după traumatisme minore şi istoric familial de fractură osteoporotică.

Ce simptome are osteoporoza?

Primele simptome atunci cand vorbim de osteoporoza are legatura cu faptul ca apar frecvent fracturi in situatii aparent banale. Altfel spus, majoritatea pacienţilor cu osteoporoză sunt asimptomatici, până în momentul apariţiei fracturii numită fractură de fragilitate (spre deosebire de pacienţii cu osteoporoză, la indivizii normali acelaşi traumatism nu produce o fractură). Cele mai comune locuri pentru fractură sunt: coloana vertebrală, şoldul şi antebraţul.

 In plus, două treimi dintre aceste fracturi sunt asimptomatice, dar în situaţiile simptomatice, durerea acută persistă între 2-6 săptămâni şi poate fi înlocuită de durere cronică prelungită în cazul fracturilor severe. Pacienţii acuză dorso-lombalgii acute sau cronice. Trebuie retinut urmatorul aspect. Aproape toţi pacienţii cu osteoporoza necesită intervenţie chirurgicală.

Osteoporoza se poate preveni medicamentos?

Cand vorbim de osteoporoza, vorbim practic de un sistem in care oasele au o structura minerala modificata. Cu ajutorul unor agenti antiresorbtivi se reduce activitatea osteoclastelor. Aici vorbim practic de suplimente care contin vitamina D, bisfosfonaţii, estrogenul şi modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici. In plus, calciul şi vitamina D deţin un rol important în prevenţia aparitiei osteoporozei. E important sa fim atenti la toate semnalmentele si sa avem o dieta echilibrata.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina