Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism

Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 martie 2023 Ultima actualizare: 28 martie 2023

Semintele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma semintelor de anason este extrem de puternica, datorita anetolului, ulei esential care se regaseste din belsug in anason. Anasonul uscat este o sursa bogata de minerale precum fier, magneziu, calciu, mangan, zinc, potasiu si cupru, semintele de anason sunt extrem de sanatoase. Aceste minerale sunt esentiale pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul osos, dar si pentru sanatatea sangelui. Care sunt toate avantajele pe care le are planta de anason pentru adulti si copii si cum trebuie consumat descopera in acest material.

La ce se foloseste anasonul. Unde creste anasonul. Ceai de anason

Daca vrei sa afli la ce se foloseste anasonul, sau esti curios sa descoperi unde creste anasonul ca sa poti sa faci ceai de anason, e suficient sa citesti aceste randuri. Anasonul este una dintre plantele cultivate inca din Antichitate pe teritoriul Europei. Atat vechii greci cat si romanii cunoasteau proprietatile acestei plante versatile care poate fi consumata atat in ceai cat si macerata in alcool. Anasonul transformat vin sau rachiu are proprietati antioxiodante si este un digestiv puternic, iar in decoct sau infuzie ajuta la relaxare si la inducerea somnului.

Anasonul mai poarta si denumirea stiintifica de Pimpinella anisum. Acesta isi are originile in tarile cu climat mediteranean, crescand si pe teritoriul Asiei de Sud. Aceasta planta a fost cultivata inca din vechime de catre romani, raspandindu-se apoi in alte zone, incepand din Spania si pana in Anglia. Anasonul este o planta anuala care face parte din familia Umbeliferae. Are o tulpina puternica, iar ramificatiile sale se afla in partea de sus a plantei. Frunzele anasonului au diverse forme, cele de la baza fiind ovale, iar cele din partea superioara au forma penat-sectata.

Anasonul este o planta care se adapteaza usor diferitelor medii. Astfel, acesta poate creste fie in gradina, pe langa alte plante aromatice, cat si in casa, in ghiveci. Pentru a cultiva cu succes planta de anason, trebuie ca terenul sa fie cat mai bine nivelat, iar araturile realizate in mod cat mai uniform pentru a permite plantei sa respire. Ceaiul de Anason este recomandat pentru reducerea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal, reducerea starilor de greata, imbunatatirea digestiei si cresterea secretiei de lapte la lauze.

Ceai de anason pentru riduri. Seminte de anason. Ceai de anason la copii

Dupa cum am mai spus, planta de anason este ideala pentru consum sub forma de ceai. Cand vorbim de ceai de anason pentru riduri trebuie ca lichidul sa aiba o anumita concentratie de anason. Anasonul este extrem de concentrat cand este extras din seminte de anason. Anasonul este bogat in substante si minerale, iar la 100 grame de produs uscat avem: 23 de calorii, 1 gram de proteine vegetale, 3 grame de carbohidrati, 1 gram de glucide si lipide, 1 gram de fibre, 13% din concentratia de fier necesara zilnic, mangan 7%, Fosfor 3%, Potasiu 3%, Cupru 3%.

Ce alte beneficii mai are anasonul? Depresia este o afectiune comuna, dar debilitanta, care afecteaza pana la 25% dintre femei si 12% dintre barbati din intreaga lume. Un studiu a aratat ca extractul de seminte de anason a prezentat proprietati antidepresive puternice si a fost la fel de eficient ca un medicament pe baza de prescriptie medicala folosit pentru a trata depresia. In mod similar, intr-un studiu de patru saptamani pe 120 de persoane, administrarea unei capsule cu 200 mg ulei de anason de trei ori pe zi a scazut semnificativ simptomele depresiei usoare pana la moderate, comparativ cu un grup de control.

Ulcerele de stomac, numite si ulcere gastrice, sunt o rani dureroase care se formeaza in mucoasa stomacului, provocand simptome precum indigestie, greata si o senzatie de arsura in piept. Desi tratamentul traditional implica de obicei utilizarea de medicamente pentru a scadea productia de acid gastric, cercetarile preliminare sugereaza ca semintele de anason ar putea ajuta la prevenirea ulcerului stomacal si la reducerea simptomelor. Desi cercetarile sunt extrem de limitate, semintele de anason au redus secretia de acid din stomac si au protejat impotriva formarii ulcerului gastric.

Desi anasonul stelar are proprietati antispastice, cand vorbim de ceai de anason la copii, medicii pediatrii recomanda evitarea acestei plante din cauza faptului ca ea exista pe piata sub diferite forme care pot fi greu de diferentiat. Exista o specie de anason din Asia si Japonia extrem de toxica pentru copii si bebelusi chiar daca pentru adulti este recomandata pentru stari de depresie si anxietate. In SUA de exemplu a fost interzis ceaiul pentru colici bazat pe aceasta planta.

Ceai de anason beneficii. Anason planta. Contraindicatii 

Daca tot am discutat despre avantajele si beneficiile pe care le are planta de anason si cum recunosti anason planta sau la ce sa fim atenti cand cautam ceai de anason beneficii e timpul sa vorbim si de contraindicatiile acestei plante. Pe scurt, se crede ca semintele de anason imita efectele estrogenului in corpul tau, reducand potential simptomele menopauzei.

Intr-un studiu de patru saptamani, 72 de femei cu bufeuri au luat fie un placebo, fie o capsula care continea 330 mg de seminte de anason de trei ori pe zi. Cei care au luat anason au experimentat o reducere de aproape 75% a severitatii si frecventei bufeurilor. Unii dintre compusii din semintele de anason pot ajuta, de asemenea, la prevenirea pierderii osoase, unul dintre simptomele caracteristice ale menopauzei, care apare ca urmare a scaderii nivelului de estrogen din corpul dumneavoastra.

Un studiu a constatat ca un ulei esential compus din 81% anetol, ingredientul activ din anason, a ajutat la prevenirea pierderii osoase si la protejarea impotriva osteoporozei. In ciuda acestor rezultate promitatoare, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina modul in care semintele de anason in sine pot afecta simptomele menopauzei la femei.

Unele cercetari indica faptul ca anetol, ingredientul activ din semintele de anason, poate mentine sub control nivelul zaharului din sange atunci cand este asociat cu o dieta sanatoasa. Anetolul din anason a imbunatatit, de asemenea, functia celulelor pancreasului care produc insulina. Totusi, trebuie sa fim atenti la dozaj si la originea anasonului pe care vrem sa-l consumam.

Anasonul stelar chinezesc este in general recunoscut ca fiind sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, au existat putine rapoarte de reactii alergice. Pentru populatia generala, o ingrijorare mai serioasa o reprezinta anasonul stelat japonez care este foarte toxic in doze mari deoarece contine neurotoxine puternice care pot duce la simptome fizice grave, inclusiv convulsii, halucinatii si greata.

Anasonul stelat japonez arata aproape identic cu omologul sau chinez si s-a descoperit ca unele surse de anason stelat chinezesc disponibile in comert sunt amestecate cu condimentul japonez. In plus, au existat raportari de cazuri de reactii severe, potential fatale, la anason stelat la sugari.

BIBLIOGRAFIE:

Pliny (1856). "Book XX. Anise—sixty-one remedies". The Natural History of Pliny. Vol. 4. translators John Bostock, Henry Riley;
Baytop, T. (1999) Therapy with medicinal plants in Turkey, Past and Present. Kitapevi, Istanbul, Turkey, 2nd edition, pp. 142;
Pereira, Camila G.; Meireles, M. Angela A. (September 2007). "Economic analysis of rosemary, fennel and anise essential oils obtained by supercritical fluid extraction". Flavour and Fragrance Journal;
Zehtab-salmasi, S.; Javanshir, A.; Omidbaigi, R.; Alyari, H.; Ghassemi-golezani, K. (May 2001). "Effects of water supply and sowing date on performance and essential oil production of anise (Pimpinella anisum L.)". Acta Agronomica Hungarica;
Rodrigues, Vera M.; Rosa, Paulo T. V.; Marques, Marcia O. M.; Petenate, Ademir J.; Meireles, M. Angela A. (March 2003). "Supercritical Extraction of Essential Oil from Aniseed using sCO2: Solubility, Kinetics and Composition Data". Journal of Agricultural and Food Chemistry;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...