Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Ce este tibia si ce functii are în corp

Anatomie: Ce este tibia si ce functii are în corp

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 martie 2023

Piciorul reprezinta punctul de legatura dintre corpul uman si sol iar tibia face parte din scheletul acestuia. Piciorul joaca un rol foarte important in timpul staticii, mersului, alergatului sau a oricarei actiuni care are rol in pozitia verticala a corpului. In timpul actiunilor biomecanice picioarele sustin intreaga greutate a corpului, astfel ca tibia indeplineste un rol esential in ceea ce priveste deplasarea. Scheletul piciorului incepe cu osul Astragalian cunoscut si sub denumirea de Talus, care vine in contact cu cele doua oase ale gambei – Tibia si Fibula si formeaza articulatia gleznei. Aceasta reprezinta o structura foarte stabila, ce permite mobilitatea piciorului in sus si in jos.

Structura tibiei
Tibia este un os lung, voluminos, situat in zona interna a gambei. Acest os se articuleaza in partea de sus cu femurul pentru a forma genunchiul, si in partea de jos cu astragalul si cu peroneul (articulatia gleznei). Tibia este al doilea cel mai lung os din corp, dupa femur. Numele tibiei provine de la cuvantul flaut, deoarece are o forma similara. Tibia este cel mai puternic os al labei piciorului. In regiunea centrala acest os poate fi simtit la palpare. Tibia se conecteaza cu fibula printr-o membrana, numita membrana interosoasa.

Pe osul tibial apar cele două condilii, care sunt netede in partea de sus si acoperite de o suprafata cu cartilaj. Intre cele doua condilii se afla eminenta intercondiliana. In partea din fata a platoului tibial se afla o elevatie, numita tuberozitatea tibiala, pe care se afla tendonul puternic cvadriceps muscular. La baza functionarii acestuia stau muschii de intindere a piciorului inferior. In regiunea din spate, sub condilului exterior, tibia se afla in contact cu fibula.

Avand in vedere ca cele doua suprafete articulare superioare ale tibiei sunt aproape plate iar capatul de jos al femurului este arcuit, acestea nu se potrivesc deloc avand forme diferite. Pentru a compensa acest neajuns, suprafetele articulare sunt acoperite cu un invelis cartilaj puternic, care se poate deforma sub o actiune puternica.

Asadar, contactul suprafetelor comune intre tibie si femur, este facilitat de meniscuri. Aceste discurile cartilaginoase sunt mai groase in interior si se adapteaza usor la forma suprafetei articulare a femurului. Ambele meniscuri sunt conectate la exteriorul capsulei articulare.

Functiile tibiei
Tibia este unul din oasele cele mai puternice ale piciorului iar functia principala indeplinita de acest os este functia de sprijin. Aceasta contribuie in mod evident la miscarile genunchiului si a gleznei. Tibia si peroneul ofera stabilitate iar prin articulatii cu femurul si muschii acestor oase, asigura mobilitate si capacitatea de a pastra echilibrul corpului in pozitie verticala.

Tibia mai indeplineste si alte functii importante. Confera forma piciorului, ajuta la miscare si contine calciu si maduva osoasa. Merita mentionat faptul ca exista 2 tipuri de maduva osoasa: maduva rosie, care contine celule stem ce devin globule rosii sau albe in sange si maduva galbena, care devine grasime sau cartilaj. Tibia este un os lung care contine in mare parte maduva galbena, insa la capete contine maduva rosie.

Fiind cel mai proeminent os din piciorul inferior, tibia poate suporta greutatea corpului. In plus, stabilizeaza articulatiile genunchiului si gleznei cu ajutorul peroneului. O alta functie a tibiei este atasarea musculara. Tibia reprezinta un punct de atasare pentru 11 muschi, dar si pentru tendoanele si ligamentele care ajuta la flexarea articulatiei genunchiului sau a articulatiei gleznei. Tibia, pe langa alte oase si ligamente din picioare, ajuta corpul sa se miste. Asadar, tibia sustine o mulțime de muschi, tendoane, nervi si ligamente ce joaca un rol foarte important in mobilitate.

Avand in vedere ca vorbim despre un os foarte puternic, doar este nevoie o trauma severa, cum ar fi o cadere sau un accident de mașină, pentru duce la ruperea osului. Fracturile mai simple se vindeca mai usor, insa cele mai grave au nevoie de o interventie chirurgicala. Uneori, se impune si urmarea unui program de terapie fizica pentru a va recapata pe deplin puterea si capacitatea de miscare.

Care sunt afectiunile care impiedica buna functionalitate a tibiei?

Tibia se poate rupe in locuri diferite, ceea ce impiedica desfasurarea functiei de sustinere. Atunci cand apare fractura axului tibial sau fractura tibiei distale in zona gleznei piciorul are de suferit.

Fracturile de tibie sunt frecvente si de cele mai multe ori acestea sunt asociate cu o fractura a peroneului. Tratamentul fracturilor este foarte diferit in functie de locul fracturii. Asadar, fractura extremitatii superioare ( a platoului tibial) sau a extremitatii inferioare (Dupuytren) ale tibiei, care afecteaza articulatia, necesita o interventie chirurgicala. In caz de fractura a diafizei tibiei, nu este nevoie de operatie.

De asemenea, tibia, ca si toate oasele, poate fi afectata de osteoporoza, ceea ce duce la fragilitatea acesteia. Aceasta boala slabeste oasele si le face mai susceptibile la fracturi bruste. In cazul acestei afectiuni, nu exista simptome evidente ci doar durere locala careia de multe ori nu i se acorda prea mare atentie. Multi oameni nici nu stiu ca au osteoporoza decat dupa ce apare ruperea unui os in mod neasteptat.

Femeile sunt mai predispuse la aparitia acestei afectiuni. De asemenea, si adultii peste 50 de ani prezinta un risc crescut de a dezvolta osteoporoza. Daca va aflati intr-una din aceste situatii este important sa discutati cu medicul despre un screening al densitatii osoase care poate detecta osteoporoza inainte ca aceasta sa provoace o fractura. In acest fel, luati toate masurile necesare de preventie a posibilelor complicatii.

Intrebari frecvente despre tibie

Ce este tibia?
Tibia este osul mai mare si mai robust al gambei, situat in partea interioara a piciorului. Este unul dintre cele doua oase lungi ale gambei, celalalt fiind fibula.

Care sunt functiile tibiei?
Tibia are rolul de a sustine greutatea corpului si de a servi drept loc de atasare pentru muschii si tendoanele din jurul genunchiului si gleznei. Joaca un rol important in miscarea si stabilitatea piciorului si a gleznei.

Care sunt cauzele comune ale durerii de tibie?
Durerea de tibie poate fi cauzata de o serie de afectiuni, cum ar fi stresul repetitiv sau o leziune acuta. Cele mai comune cauze includ sindromul tibiei anterioare, fractura de tibie, tendinita tibiala posteriora si fracturile de stres.

Cum se poate preveni durerea de tibie?
Prevenirea durerii de tibie poate fi realizata prin exercitii de intarire a muschilor gambei, cum ar fi ridicarea de greutati sau alergarea pe terenuri cu denivelari. De asemenea, incaltamintea adecvata si folosirea echipamentului de protectie adecvat poate ajuta la prevenirea leziunilor.

Tipuri de activitati care necesita o ingrijire deosebita a tibiei

Sportivii trebuie intotdeauna sa poarte incaltaminte adecvata tipului de sport pe care-l practica si niciodata nu trebuie sa le poarte peste durata de viata. De exemplu, persoanele care practica atletism sau alearga la maraton, trebuie sa poarte incaltaminte speciala care sa permita o pozitie cat mai naturala a piciorului si, totodata, sa se adapteze la impact. Persoanele care joaca tenis au nevoie de incaltaminte care sa ofere sustinere mare si sa permita schimbari bruste de directie. Cei care practica sport ocazional pot incalta pantofi de tipul ”cross trainers”. 

Piciorul de atlet este cea mai comuna afectiune cu care se pot confrunta sportivii. Pe de alta parte, persoanele care lucreaza in industria grea trebuie sa poarte incaltaminte de protectie rezistenta, cu bombeuri izolate si talpi non-conductoare care sa nu permita lezarea piciorului. O alta categorie care necesita o ingrijire deosebita a picioarelor sunt persoanele care, prin natura meseriei, trebuie sa stea mult in picioare. De asemenea, femeile, ca urmare a faptului ca poarta tocuri, necesita o atentie deosebita, in special daca vorbim de tocuri mai mari de 5 cm.

Monturile si „degetul in ciocan” sunt afectiuni care pot evolua pana la interventie chirurgicala, motiv pentru care este absolut necesara corectarea inca de la primele semne, iar cea mai eficienta si practica metoda este purtarea pantofilor confortabili, lejeri, care sa fie lati in zona antepiciorului si a degetelor. Pe de alta parte, daca vorbim de bataturi, care se formeaza de obicei pe degete, sau de calusuri, care se formeaza pe talpa, ca urmare a presiunii si frecarii, trebuie sa stim ca acestea nu trebuie taiate, ci trebuie tratate cu ajutorul plasturilor speciali. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...