Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta

Anatomie: Ce rol are muschiul teres mare, afectiuni asociate cu acesta

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 1 martie 2023

Marele muschi rotund (teres major) face parte din muschii intrinseci ai umarului. Asadar, muschiul teres mare se afla in membrele superioare si formeaza umarul, alaturi de alte structuri musculo-tendinoase invecinate si se ocupa cu aductia si rotatia interna a bratului. Teres major este un mușchi scurt si este unul dintre cei 6 muschi care alcatuiesc grupul scapulo-humeral, adica unesc osul scapulei cu humerusul. Acesta se afla in partea posterioara a toracelui si se intinde din partea inferioara a marginii laterale si unghiul inferior al scapulei, pe fascia subacuta.

Caracteristici principale ale muschiului teres mare

Are o forma dreptunghiulara. Este un muschi alungit, voluminos si puternic, ce ajunge pana pe creasta tuberculului mic al humerusului. Legaturile musculare sunt indreptate medial si in sus de-a lungul marginii laterale a scapulei. Acestea sunt atasate printr-un tendon larg, plat, la creasta micului tubercul al humerusului, distal. Are originea medial pe unghiul inferior al scapulei si pe septurile care ii separa de muschiul infraspinos si mușchiul rotund mic. Are fibre inserate si pe fata profunda a fasciei infraspinoase. Fibrele musculare sunt orientate atat in sus, cat si anterior si lateral. Intre tendonul muschiului rotund mare si creasta tuberculului mic a humerusului se afla o bursa sinoviala, numită bursa subtendinoasa a muschiului rotund mare

Tendonul muschiului rotund mare se afla inapoia tendonului muschiului dorsal mare, de care este despartit printr-o bursa sinoviala. Marginile inferioare ale celor doi muschi sunt unite. Muschiul rotund mare este inervat de nervul subscapular asadar, alimentarea cu sange a masei rotunde mari se face prin artera subscapulara. De asemenea, este inervat si de nervul toracodorsal, o ramura colaterala a plexului brahial.

Care sunt functiile gestionate direct de muschiul teres mare

Functiile sale constau in: intoarcerea umarului spre interior, atunci cand articulatia se desface, ridicarea larga a bratului. Asadar este un adductor, extensor si rotator medial al bratului. Daca bratul atarna de-a lungul corpului, atunci se produce extensia acestuia. Actiunea sa principala este adductia puternica a bratului. Cand muschiul ia punctul fix pe torace, este si un rotator medial al bratului. Este sinergic cu muschiul dorsal mare si antagonist cu muschiul deltoid.

Ofera bratului posibilitatea de a face o miscare usoara de retropulsie, si-anume miscarea de "a pune mainile la spate". Când ia punctul fix pe humerus, basculeaza lateral unghiul inferior al scapulei, ducand-o in sus si inainte. Asadar, muschiul teres major este responsabil pentru efectuarea a 3 miscari ale bratelor, si anume rotatia interna a bratului, si retroversia, miscarea de a aduce bratul in spate. Cand incercam sa atingem umarul opus in fata sau in spatele corpului, este datorita activarii teresului major.

Relatia stransa cu muschiul latissimus dorsi ajuta acest muschi sa indeplineasca functii accesorii in unele dintre miscarile pe care le face cand este activat. Fibrele muschiului rotund mare si fibrele dorsale se intind in paralel, unindu-se la un moment dat in anumite miscari, in special extensia umarului. In partea posterioara, muschiul rotund mare este acoperit de piele si de muschiul dorsal mare. Cele mai importante raporturi au marginile muschiului rotund mare. Marginea inferioara a muschiului formeaza cu marginea omonima a muschiului dorsal mare peretele posterior a bazei axilei.

Intre marginea inferioara a muschiului rotund mare, humerus si capul lung al muschiului triceps se gaseste spatiul rondohumerotricipital sau trigonul humero-rondo-tricipital prin care trec nervul radial si artera brahiala profunda. Marginea superioara a muschiului este separata de muschiul rotund mic printr-un spatiu triunghiular cu baza la humerus numit triunghiul birondo-humero-tricipital.

Acest triunghi este impartit in 2 portiuni de capul lung al tricepsului: lateral, patrulaterul humerotricipital prin care trec inainte-inapoi artera circumflexa humerala posterioara si nervul axilar este delimitat in jos de muschiul rotund mare, sus de muschiul rotund mic, inauntru de capul lung al tricepsului, iar in afara de osul humerus. Medial, triunghiul omotricipital sau spatiul birondotricipital, spatiul triunghiular omotricipital, trigonul birondo tricipital, prin care trece dinainte-inapoi artera circumflexa a scapulei este delimitat inferior de muschiul rotund mare, superior de muschiul rotund mic si lateral de capul lung al tricepsului.

Acest muschi are o importanta clinica avand in vedere ca poate fi folosit ca grefa atunci cand exista o leziune in aceasta zona, prin tragerea altor muschi ai umarului. De asemenea joaca un rol important si ca referinta anatomica in orice procedura chirurgicala care implica axila, deoarece stabileste, impreuna cu alti muschi, limita dintre golul axilar si brat. Asadar formeaza regiunea cunoscuta sub numele de patrulater humerotricipital situat in axila Aceasta regiune defineste granita dintre axila si brat, ceea ce reprezinta un real ajutor atunci cand se efectueaza interventii chirurgicale in acea regiune.

De asemenea, impreuna cu muschiul teres minor si tricepsul, teres major formeaza acea regiune anatomica axilara prin care trec elemente vasculare si neurologice importante, cum ar fi nervul axilar si artera circumflexa posterioara. Vatamarea izolata a acestui muschi este rara, dar poate aparea la cei care practica un sport de performanta. Desi lezarea muschiului teres major este un eveniment rar, totusi poate aparea in unele cazuri de aceea trebuie sa fiti foarte atenti in timpul antrenamentului. Este destul de dificil sa se stabileasca daca teres major este muschiul ranit, atunci cand survine o leziune asupra umarului.

De regula, exercitiile care duc la supraincarcarea musculara pot provoca leziuni. Miscarile precum pull-up-uri si sporturile precum tenis, schi, canotaj si inot, sunt activitati care pot oferi semne de traume majore teres. Simptomele leziunii includ de obicei durerea care poate fi resimtita in partea din spate a bratului, catre muschiul deltoid sau triceps, care formeaza exteriorul umarului, chiar spre cot. Desi muschiul se ataseaza de scapula, durerea apare rar in aceasta zona.

Intrebari frecvente despre muschiul teres mare

Ce este muschiul teres mare si unde se gaseste?
Muschiul teres mare este unul dintre muschii pelvieni si se gaseste in partea superioara a coapsei, aproape de sold. Este un muschi lung si subtire care se ataseaza de osul coapsei (femur) si de pelvis.

Ce functie are muschiul teres mare in corpul uman?
Muschiul teres mare ajuta la rotirea piciorului in exterior, la ridicarea piciorului spre exterior si la sustinerea piciorului atunci cand se afla in pozitie laterala. De asemenea, este implicat in mentinerea stabilitatii soldului si a pelvisului in timpul activitatilor fizice.

Care sunt cauzele durerii musculare la nivelul teresului mare?
Durerea musculara la nivelul teresului mare poate fi cauzata de o leziune musculara sau de o inflamatie, cum ar fi o intindere, o ruptura sau o iritare a muschiului. Activitatile fizice intense sau neobisnuite, precum alergarea sau antrenamentul de forta, pot creste riscul de leziuni musculare la nivelul teresului mare.

Care este legatura dintre artrita si muschiul teres mares

Articulatiile mici pot avea in timp din cauza artritei deformari articulare si simptome de durere apasatoare in zona articulatiilor si a ligamentelor. Artrita modifica structura cand vine vorba de membrana sinoviala a articulatiei in zone in care avem cea mai mare nevoie precum articulatiile mainilor si picioarelor. In unele stadii, la anumite persoane, o manifestare a bolii a fost remarcata ca ataca si alte zone precum pielea, ochii, plamanii, inima si vasele sangvine. Fiind o boala autoimuna, aceasta apare datorita faptului ca sistemul imunitar ataca in mod eronat tesuturile corpului. Artrita reumatoida este o boala care poate degenera in poliartrita reumotoida. Spre deosebire de uzura in timp provocata de osteoporoza, artrita reumatoida poate provoca eroziune osoasa si diformitate articulara datorita inflamarii provocate.

Reducerea inflamatiilor si reducerea durerilor in aceasta afectiune are legatura cu o multitudine de factori. Altfel spus, artrita reumatoida este o boala si care are ca factori de risc o multime de elemente conexe. In România cat si in alte tari europene s-a constatat o crestere a cazurilor de bolnavi de artrita. Medicii recomanda ca atunci cand apar primele simptome, in cazul in care vorbim de artrita sau poliartrita reumatoida, e timpul sa luam deja masuri de preventie si tratament.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina