Artarul: Ce proprietati medicinale are pentru ten si dantura
Artarul este un arbore din familia Sapindaceae, cunoscut pentru proprietatile sale medicinale. Acesta contine o varietate de substante nutritive si fitochimice, cum ar fi vitamina C, flavonoidele, acidul galic, quercetina si acidul elagic. Datorita proprietatilor sale benefice, artarul se foloseste pe scara larga in medicina populara, in scopuri profilactice si pentru tratamentul multor boli.
Compozitia chimica a artarului si proprietatile sale
Artarul contine urmatoarele componente si se remarca printr-o diversitate de proprietati utile:
taninuri - compusi organici ce distrug microorganismele patogene si au efecte antiinflamatorii si analgezice;
vitaminele A si C, absolut esentiale pentru sanatatea organismului sunt antioxidanti excelenti ce previn distrugerea membranelor celulare;
acizi organici – faciliteaza stabilizarea procesului metabolic si prevenirea aparitiei alcalozei.
Artarul are o compozitie bogata si unica si se remarca prin actiunile sale, jucand un rol:
diuretic;
imunomodulator;
antipiretic;
antiinflamator;
dezinfectant;
tonic;
calmant.
Ce se foloseste de la artar in scop terapeutic?
De la artar se folosesc atat frunzele si florile, cat si scoarta si fructele. Infuzia si seva de artar au proprietati medicinale speciale. Asadar, infuzia ajuta la buna functionare a tractului digestiv, are un efect benefic asupra sistemului nervos si reduce tensiunea arteriala. Seva de artar se foloseste ca si demachiant vascular natural. De asemenea, artarul adaugat in apa de baie, permite pastrarea caldurii corpului, dar are si un efect benefic asupra pielii. Iata cum pot fi utilizate diversele parti ale artarului:
Frunzele
Frunzele de artar contin taninuri, caroten si acid ascorbic care pot combate inflamatiile, temperatura ridicata a corpului, ranile infestate, tuberculoza si chiar icterul. Frunzele pot fi pregatite ca si tinctura si lotiuni, insa la prepararea acestora se folosesc doar frunze tinere si ingalbenite, deoarece acestea au proprietatile cele mai puternice. Bulionul din frunze de artar este foarte bun pentru: herpes; infectii virale; pneumonie; boala de inima; scorbut; stomatita; bronsita; hepatita A; diaree; raceli si ulcere.
Scoarta
Decoctul din scoarta de artar ajuta la ameliorarea diareei. Daca aceasta este foarte bine maruntita si va frecati cu ea pe scalp, ajuta la cresterea parului. Mai mult decat atat, scoarta are proprietati antiinflamatorii.
Florile
Florile de artar au proprietati utile si se pot folosi atat proaspete cat si uscate. Florile uscate sunt utilizate pentru a prepara decocturi si tincturi, foarte eficiente pentru tratarea tulburarilor gastrice și intestinale.
Fructele
Fructele de artar stimuleaza reproducerea si trateaza cu succes nenumarate boli. Decocturile si tincturile preparate din fructe de artar trateaza bolile cavitatii bucale si are actiune diuretica.
Mod de utilizare pentru diverse afectiuni
Datorita proprietatilor sale unice, artarul se foloseste pentru tratarea diferitelor boli astfel:
Pentru dureri articulare - bulion de artar
Se adauga 6 frunze de artar uscate in 400 ml de apa si se lasa la fiert 15 minute si se strecoara. Se recomanda sa consumati acest preparat imp de o luna, cate 100 ml de 3 ori pe zi, apoi pauza 7 zile si continuati tratamentul inca de 2 ori in acest fel.
Pentru a creste potenta – tincturi alcoolice din frunze de artar
Pentru tinctura se adauga frunzele bine macinate in alcool pastrand raportul de 1: 3. Aceasta se administreaza de 5 ori pe zi timp de 4 saptamani pentru un efect evident.
Pentru raceli – laptele fierbite cu suc de artar
Se fierb 100 ml de lapte timp de 3 minute iar dupa ce s-a racit se adauga 100 ml suc de artar si se amesteca bine. Pentru un plus de eficienta se poate adauga o lingurita de miere de artar. Laptele cu suc de artar se consuma de 3 ori pe zi.
Pentru tuse - tinctura din seminte de artar
Se pun 2 lingurite de seminte de artar in 400 ml de apa fiarta si se amesteca bine. Se lasa la fiert timp de 40 de minute apoi se strecoara. Din infuzia rezultata se consuma cate 50 ml inainte de mese timp de cateva zile.
Pentru gastrita - decoct din frunze de arțar va ajuta
Frunzele uscate si zdrobite se adauga in 400 ml apa fiarta si se lasa pe foc timp de 30 de minute. Dupa ce s-a racit se strecoara si se iau cate 2 linguri de 3 ori pe zi.
Pentru diaree si tulburari intestinale - decoct din scoarta de artar
20 g de scoarta de artar se pun in 400 ml de apa si se fierb pentru 3 minute. Dupa ce se strecoara se obtine o licoare ce trebuie consumata de 3 ori pe zi cate 50 ml.
Pentru colici - tinctura din seminte si frunze de artar
Se amesteca frunzele de artar zdrobite cu 200 ml apa clocotita si se fierbe 30 de minute apoi se strecoara. Tinctura rezultata dupa racire se ia de 3-4 ori pe zi cate 50 g.
Pentru stomatita - decoct din frunze de artar
Se amesteca frunzele de artar zdrobite cu 600 ml de apa si se fierb pentru 30 de minute. Dupa ce s-a racit se strecoara si se foloseste pentru a clati gura de 3 ori pe zi.
Pentru vindecarea ranilor - pansamente cu frunze de artar zdrobit
Se pun pansamente pe zona afectata timp de o saptamana pentru a se trata in mod corespunzator.
Pentru herpes- infuzie din faina de semintele de artar
O lingura de seminte tocate, se toarna in apa clocotita si se lasa la infuzat o ora. Licoarea obtinuta se administreaza de 3 ori pe zi, cate 100 ml.
Pentru a imbunatati imunitatea – ceai din frunze de artar
Se fierbe o mana de frunze uscate in 250 ml apa pentru 15 minute si se consuma de 2 ori pe zi.
Intrebari frecvente despre artar
Ce este artarul?
Artarul este un arbore din familia Sapindaceae, originar din Asia si America de Nord.
Cum se distinge artarul de alte specii de arbori?
Artarul are frunze cu 5-7 lobi, o tulpina dreapta si o coroana densa si rotunda. De asemenea, este recunoscut pentru frunzele sale colorate in timpul toamnei.
Care sunt utilizarile artarului?
Artarul este folosit pentru a produce sirop de artar, un indulcitor natural, dar si pentru a face mobila, parchet si alte produse din lemn.
Cum se obtine siropul de artar?
Siropul de artar se obtine prin recoltarea sevei de artar din copac, care este apoi prelucrata prin fierbere si concentrare pana cand devine un sirop gros.
Ce conditii de crestere are artarul?
Artarul prefera solurile umede si bine drenate, dar poate creste si in soluri uscate. De asemenea, are nevoie de multa lumina solara si de o clima temperata.
Care sunt speciile de artar?
Exista mai mult de 150 de specii de artar, cele mai comune fiind artarul de zahar, artarul rosu, artarul negru si artarul argintiu.
De ce sa folosesti apa de gura? Beneficiile apei de gura cu extract de artar
Antiseptica si antibacteriana
Apa de gura care contine substante antibacteriene precum clorhexidina, clorura de cetilpiridiniu, timolul si triclosanul, si se foloseste impotriva bacteriilor care cauzeaza gingivita, placa bacteriana si halitoza au un regim special de administrare. De aceea, alegem acest tip de apa de gura ca masura de combatere a infectiilor bucale si afectiunilor gingivale.
Antibacteriana terapeutica
Apa de gura terapeutica este cea care se prepara numai dupa prescriptia medicului. Aceasta are o actiune antibacteriana si antiseptica mai puternica si deci contine substante mai concentrate. O astfel de apa poate contine antibiotice, antiinflamatoare, antifungice si chiar elemente antiacide, toate pentru un efect mai puternic.
Apa de gura cu fluor
Apa de gura cu fluor este, de fapt, o apa de gura cu un continut de 0,05 fluorura de sodiu, care aduce un surplus de fluor persoanelor care au nevoie de el. Folosirea zilnica ajuta aceste persoane sa-si remineralizeze dantura si sa o mentina intr-o stare buna de sanatate.
Fluorul este un mineral care ajuta smaltul dintilor intarindu-i, drept pentru care mult timp a fost prescris intensiv copiilor in diferite forme, in convingerea ca acestia vor avea o dentitie mai sanatoasa. S-a dovedit insa ca fluorul nu protejeaza gingiile de inflamatii si nu actioneaza impotriva placii bacteriene, motiv pentru care acesta nu poate inlocui periajul si ata dentara.