Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Canepa − beneficii si indicatii terapeutice
Postat in: Sanatatea ta

Canepa − beneficii si indicatii terapeutice

Canepa sau Cannabis sativa este o planta erbacee anuala, cu o compozitie bogata in uleiuri volatile, minerale, vitamine, proteine si acizi grasi, care are multiple beneficii asupra sanatatii. In scop curativ se folosesc semintele si uleiul din canepa.

Semintele si uleiul de canepa − 6 efecte studiate

Sursa de nutrienti – semintele de canepa sunt considerate o sursa incredibila de nutrienti, fiind mai ales bogate in Omega-3 si Omega-6, in proteine de inalta calitate, vitamina E si minerale precum: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc. Acestea pot fi consumate crude sau coapte.

Uleiul de canepa este si el foarte valoros, fiind folosit atat in bucataria, cat si in medicina traditionala chineza de peste 3000 de ani.

Semintele de canepa pot reduce riscul de boli cardiovasculare – bolile cardiovasculare sunt pe primul loc in randul cauzelor de mortalitate la nivel mondial. Dimensiunea acestei situatii a determinat numeroase studii, inclusiv in ceea ce priveste o alimentatie echilibrata, care sa reduca prevalenta acestor afectiuni.

Astfel, exista mai multe date care atribuie semintelor de canepa actiune cardioprotectoare, datorita continutului in arginina si acid gama-linoleic.

Arginina este utilizata de organism pentru a produce oxid nitric, responsabil pentru dilatarea vaselor de sange, ce duce la scaderea tensiunii arteriale.

Acidul gama-linoleic este legat de reducerea proceselor inflamatorii, fapt ce poate scadea riscul de boli cardiovasculare.

Mai mult, studii pe animale au demonstrat ca semintele si uleiul de canepa pot regla tensiunea arteriala, impiedica formarea trombilor si ajuta inima sa se refaca dupa un infarct miocardic.

Semintele si uleiul de canepa indicate in afectiuni dermatologice – semintele si uleiul de canepa sunt bogate in acizi grasi, cu o proportie de 3:1 (Omega-6 la Omega-3), acizi care au un efect benefic in tratarea eczemelor si a pielii uscate, reducand simptomele si nevoia de medicatie.

Sursa de proteine de inalta calitate – semintele de canepa asigura un aport similar de proteine cu cel al carnii de vita sau miel, 30 g de seminte sau 2-3 linguri de ulei furnizand aproximativ 11 g de proteine.

Canepa este considerata o sursa completa de proteine, insemnand ca aduce in dieta toti aminoacizii esentiali, fiind una dintre putinele plante cu acest beneficiu. Aminoacizii esentiali nu pot fi produsi de catre organism si este obligatoriu sa fie asigurati din alimentatie.

De asemenea, proteinele din semintele de canepa sunt mult mai usor digerate decat in cazul multor cereale, nuci si legume.

Canepa indicata pentru reducerea simptomelor din sindromul premenstrual si menopauza – aproximativ 80% dintre femei sufera de o forma asindromului premenstrual, care este probabil cauzat de hormonul prolactina. Acidul gama-linoleic, gasit in semintele de canepa, produce prostaglandina E1, responsabila de reducerea dereglarilor prolactinei. Un studiu a demonstrat ca administrarea zilnica a 1 g de acizi grasi esentiali, incluzand si 210 g de acid gama-linoleic, a redus semnificativ simptomele provocate de sindromul premenstrual.

Acelasi acid gama-linoleic este indicat si pentru ameliorarea manifestarilor cauzate de menopauza. Nu se cunoaste clar modul de actiune, dar se pare ca acesta are capacitatea de reglare a activitatii hormonale, asociata menopauzei.

Semintele de canepa integrale au efecte benefice in digestie – fibrele au un rol esential pentru procesul de digestie si sunt in stransa legatura cu sanatatea tractului digestiv, iar semintele de canepa sunt o sursa buna atat de fibre solubile, cat si insolubile.

Fibrele solubile contribuie la dezvoltarea florei bacteriene normale a stomacului; in plus, reduc valoarea glicemiei si echilibreaza valorile colesterolului.

Fibrele insolubile favorizeaza formarea bolului fecal si echilibreaza peristaltismul. In plus, acestea scad riscul instalarii diabetului zaharat.

Trebuie avut in vedere ca semintele decorticate au un continut scazut de fibre si nu au aceleasi efecte benefice ca forma integrala.

Desi, pana de curand, canepa nu a fost un aliment foarte popular, proprietatile sale o recomanda pentru un consum regulat, in cadrul unei diete echilibrate.

Text: Andreea Bunea

27 decembrie 2016

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.