Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Coxartroza: ce este, simptome, cauze si tratament

Coxartroza: ce este, simptome, cauze si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 februarie 2023 Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Durerile articulare care apar in special la persoanele in varsta au la baza o cauza medicala. In categoria afectiunilor care afecteaza articulatiile intra osteoartrita, artrita psoriazica, artrita reumatoida, lupusul, guta, boala Lyme, fibromialgia si hipotiroidismul. De asemenea, anumite boli cu transmitere sexuala, cum este chlamydia si gonoreea, se pot manifesta prin astfel de dureri. Persoanele meteosensibile pot resimti durere la nivelul articulatiilor de fiecare data cand se schimba vremea. De asemenea, obezitatea, dar si sedentarismul pot sta la baza declansarii artralgiei. Tratamentul indicat pentru durerile articulare poate fi extern, prin aplicarea gelurilor cu actiune antiinflamatoare, insa cel mai bun remediu vine din interior si consta in suplimente alimentare pe baza de colagen, o componenta esentiala a articulatiilor si cartilagiilor. 

Totodata, durerile de articulatii pot fi semn de artroza si pot aparea si ca urmare a unei accidentari, a unei lovituri puternice la nivelul acestora, caz frecvent intalnit in randul copiilor si adolescentilor. De asemenea, suprasolicitarea articulatiilor in cazul sportivilor de performanta poate conduce la aparitia durerilor. In aceste cazuri, se recomanda ameliorarea durerii prin odihna si repaos la pat, aplicarea compreselor reci cu gheata si administrarea antiinflamatoarelor. Durerile articulare pot fi acute si cronice si multe dintre ele pot fi simptomele unui tip de artroza. Cele acute sunt, de obicei, cauzate de lovituri sau infectii existente in organism, iar cele cronice sunt cauzate de o boala cronica si nu se pot vindeca, ci doar ameliora. Cum stim ca durerile articulare pot anunta inceputul unei forme de artroza? Vom afla din acest articol.

De ce apare coxartroza?

Artrita soldului sau coxartroza este o problema frecvent intalnita, aceasta tulburare articulara fiind cauzata de distrugerea cartilajului articular. Aceasta problema de sanatate este diagnosticata cu precadere la pacientii batrani, dar si la cei de varsta mijlocie. Aceasta patologie degenerativ-distrofica a articulatiei soldului este una destul de comuna, ea manifestandu-se sub forma atrofiei musculare in zona afectata. Ea mai este combinata si cu o scurtare a membrelor, dezvoltandu-se treptat si se poate dezvolta asadar pe o perioada de mai multi ani.

Articulatia isi pierde in acest caz din ce in ce mai mult locul, ea formand si unele depuneri osoase de-a lungul marginilor. Particulele acestea de abraziune provoaca o multime de dureri care pot fi din ce in ce mai mari pe masura ce trece timpul. Mai apar dureri initial asociate cu miscarea de dupa stres sau dupa perioade de inactivitate. Durerile mai apar si in timpul starilor de repaus, dar si in timpul noptii. Se reduce asadar in acest fel calitatea vietii si apar numeroase probleme din aceasta cauza.

Ce este coxartroza?

Aceasta este insotita de cele mai multe ori de o limitare a mobilitatii articulatiilor, leziunea fiind intalnita cu precadere la pacientii de varsta mijlocie, dar si la cei mai in varsta. Ea poate fi vindecata in stadiile initiale ale aparitiei sale, dar multi pacienti ignora semnele slabe ale bolii. Daca este depistata insa la timp, aceasta boala poate fi tratata, dar si vindecata fara a mai fi nevoie de interventie chirurgicala.

Fiind formata din oasele ileale sau femurale, articulatia soldului are o captuseala naturala sub forma de cartilaj. Ea are o rezistenta foarte mare fiind in acelasi timp si neteda, lucru care determina o rezistenta considerabila. Cartilajul articular functioneaza ca un amortizor de soc, acesta distribuind in mod eficient sarcina care are loc in timpul miscarii sau a mersului.

Care sunt simptomele coxartrozei?

In ceea ce priveste cauzele, sunt multe boli care pot duce la aparitia acestora. Sindromul Stickler poate duce la aparitia acestei probleme, displazia soldului fiind o afectiune congenitala cu originea in subdezvoltarea oaselor, dar si ligamentelor articulare. Unele persoane pot avea de-a face cu dislocari ale capului femurului sau subluxatii si nici macar sa nu stie ca se confrunta cu aceasta problema. Unele persoane descopera accidental ca au aceasta problema atunci cand fac o radiografie.

Pacientii pot dezvolta o osteoartrita cauzata de displazie, aceasta afectiune fiind caracteristica in special femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani. Exista multe boli si afectiuni asociate care pot duce la aparitia acestei probleme. Nutritia cartilajului articular poate provoca si ea o astfel de problema, daca ea nu se desfasoara in mod optim.

Diversele boli precum guta primara si secundara, diabetul zaharat, ochronoza, boala Wilson, precum si lipsa hormonilor sexuali pot afecta si ele aparitia acestei probleme de sanatate. Estrogenii sunt cei responsabili pentru reglarea metabolismului in ligamente, articulatii, dar si in oase. In lipsa acestor hormoni pot aparea diverse probleme, iar boala poate fi declansata chiar de acest lucru.

De cele mai multe ori insa, trebuie sa tii cont de faptul ca leziunile articulatiei nu necesita interventii chirurgicale, dar articulatia incepe sa aiba unele probleme. Deteriorarea tesutului cartilaginos poate incepe in orice moment, de aceea este foarte important ca orice persoana sa aiba in vedere semnele care apar.

Factorii de risc ale coxartrozei

Modificarile degenerative ale articulatiei soldului, precum si tulburarile metabolice, dar si hormonale sunt factori de risc ai acestei probleme. Obiceiurile alimentare nesanatoase, precum si obezitatea, dar si fumatul pot provoca si ele aceste probleme de sanatate. Tulburarile endocrine, precum si cele metabolice au si ele un rol important in ceea ce priveste aceasta problema de sanatate, de aceea acesti factori de risc trebuie avuti in vedere. In acelasi timp, obezitatea, precum si aparitia bolii degenerative ale articulatiei soldului pot provoca probleme. Toate aceste lucruri pot provoca un impact direct sau indirect al evolutiei modificarilor degenerative ale articulatiilor.

Varsta este un alt factor de risc important, iar in cazul persoanelor mai tinere sub 30-35 de ani aceasta problema de sanatate este mai rar intalnita. Mai tarziu, la varsta de 40-45 de ani, aceasta problema de sanatate incepe sa afecteze un procent de 2-3% din populatie. Dupa 65 de ani, numarul persoanelor care se confrunta cu osteoartroza a soldului creste considerabil. Multe dintre persoanele varstnice dau semne de boala articulara.

Care sunt primele semne ale bolii?

Durerea in articulatie este cel mai frecvent simptom, aceasta netrecand nici in timpul odihnei. Ea se intensifica chiar si la cele mai mici eforturi fizice. Tensiunea constanta a muschilor, precum si schiopatatul in timp de mergeti pe jos sunt alte semne ale acestei probleme de sanatate. Trosnitul articulatiei, precum si deformarea articulatiei sunt si ele simptomele cele mai frecvente la o persoana care are de-a face cu aceasta problema. Simptomele coxartrozei pot include durere in sold, limitarea mobilitatii soldului, slabiciune la nivelul gambei si dificultate la mers sau urcat scari. Pot fi de asemenea prezente umflaturi si deformari ale articulatiei soldului.

In stadiile avansate ale coxartrozei, simptomele pot fi mai severe si pot include dureri de noapte sau dureri la nivelul genunchiului sau al spatelui. Coxartroza poate duce, de asemenea, la scaderea fortei musculare si a proprietatilor de echilibru, ceea ce poate creste riscul de cadere. In unele cazuri, coxartroza poate necesita o interventie chirurgicala pentru a imbunatati functia soldului si a reduce durerea. Tratamentul poate include fizioterapie, medicamente anti-inflamatorii si modificari ale stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate si evitarea activitatilor care pot agrava simptomele.

Cum se trateaza coxartroza?

In stadiul I al bolii, medici prefera sa aplice diverse medicamente, dar si produse. Medicamentele antiinflamatoare, precum si diversi agenti de prevenire a durerii reduc semnificativ umflarea. Miorelaxantii reduc spasmele musculare, acestia stimuland semnificativ si fluxul sanguin. Tratamentul pentru coxartroza prin terapia cu laser, bai medicinale, dar si acupunctura sunt si ele foarte apreciate pentru aceasta problema.

Stadiul al doilea al bolii este o interventie chirurgicala, in timpul acesteia fiind indepartate mici particule de cartilaj distruse. Se reduce in acest fel durerea, dar si constrangerea din articulatie. In acest fel se decelereaza dezvoltarea coxartrozei, iar pacientul se bucura din nou de o stare de sanatate cat mai buna. Medicul este cel care ii poate oferi acestuia informatiile despre tratament de care pacientul are nevoie.

Bibliografie:

Arthritis. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis/advanced. Accessed May 9, 2019;
Arthritis and rheumatic diseases. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. https://www.niams.nih.gov/health-topics/arthritis-rheumatic-diseases. Accessed May;
Ferri FF. Osteoarthritis. In: Ferri's Clinical Advisor 2019. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 9, 2019;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina