Dr. Teodora Predescu: 10 sfaturi de urmat in dermatita atopica
Dermatita atopica numita si eczema atopica este o afectiune dermatologica inflamatorie, cu caracter cronic si recurent. Ea afecteaza persoanele care au predispozitie genetica in acest sens si apare ca o reactie exagerata a sistemului imunitar la factori de mediu, precum: alimente cu potential alergen (arahide, capsuni, fructe de mare s. a.), detergenti si sapunuri cu formule dure, care dezechilibreaza pH-ul pielii si o usuca excesiv, haine din tesaturi care irita pielea (fibre sintetice, lana) etc.
Dermatita atopică se exprima, in prima faza, prin eruptii rosietice, care provoaca un disconfort puternic din cauza senzatiei intense de mancarime. In faza urmatoare, zonele de piele afectate se ingroasa, se usuca si supureaza, formand basici. Dermatita atopică se inregistreaza mai des in randul copiilor decat in randul adultilor – 10-20 % fata de 1-3%.
Pe scurt, dermatita atopica este o afectiune dermatologica cu evolutie de lunga durata ce debuteazain primele luni de viata, fiind provocata de uscaciunea cutanatasi intretinuta de multipli factori favorizanti. Pentru a veni in ajutorul parintilor vom discuta despre cele mai bune 10 sfaturi ce mentin sanatoasa pielea copilului dar si despre 10 din cele mai frecvente greseli ce pot reactiva dermatita atopica.
Ce trebuie sa facem si ce trebuie sa evitam aflam de la Dr. Teodora Predescu, medic specialist dermato-venerologie:
10 sfaturi de urmat:
- Utilizarea unui produs de curățare blând este esențială în cazul pacienților atopici. Acesta are rolul de a curața și proteja pielea împotriva uscăciunii provocate de contactul cu apa. Astfel de produse sunt Lipikar Syndet AP+ și Lipikar Ulei AP+, ce mențin pH-ul pielii, protejează bariera cutanată și ajută la calmarea roșeții și senzației de mâncărime. Nu conțin ingrediente iritante, fiind potrivite pentru curățarea zonei scutecului, ochilor și scalpului.
- Utilizarea regulată a unui produs de hidratare tip cremă sau balsam, cu o textură nelipicioasă. Se aplică seara după duș, pe pielea ușor umedă. Lipikar Baume AP+M este ideal pentru pielea uscată, cu tendință atopică. Prin ingredientele sale, Niacinamidă, Unt de Shea, Microresyl și Aqua Posae Filiformis reduce iritațiile, calmează senzația de mâncărime, reface microbiomul cutanat ți previne recidivele.
- Tratatarea puseelor de dermatită atopică, sub supravegherea medicului dermatolog, cu ajutorul dermatocorticoizilor și antihistaminicelor, cu scopul de a reduce inflamația, de a controla senzația de mâncărime și de a preveni suprainfectarea leziunilor cutanate.
- Utilizarea unui umidificator ce permite menținerea umidității între 40% și 60%. Umiditatea scăzută produce deshidratarea pielii.
- Efectuarea unor băi rapide, cu apă călduță și cu o durată de maxim 10 minute.
- Alegerea hainelor din materiale naturale cu țesături moi și delicate precum bumbacul sau mătasea. De evitat lâna și materialele sintetice. Nu uitați să spălați hainele înainte de prima purtare și să tăiați etichetele pentru a preveni iritarea pielii.
- Tăierea cât mai scurtă a unghiilor fără a răni pielea bebelușului, în felul acesta vom limita scărpinatul și agaravarea leziunilor cutanate.
- Utilizarea unui detergent hipoalergenic, fără parfum, fără balsam sau înălbitor. Detergentul lichid este considerat mai eficient.
- Testarea produselor înainte de utilizare, prin aplicarea pe o zona mică de piele și menținerea timp de 24 de ore. Dacă în acest interval de timp nu apar iritații, se consideră că produsul este bine tolerat și poate fi introdus în rutina de zi cu zi.
- Protejarea pielii de temperaturi extreme - pentru a reduce riscul unui puseu, se recomandă aplicarea de Lipikar Baume AP+M pe zonele expuse.
10 lucruri de evitat:
- Părinții nu își spală hainele cu același detergent. Fiind frecvent ținut în brațe, copilul intră în contact cu hainele părinților, ceea ce crește riscul transferului detergentului pe pielea copilului cu aparitia rosetii si senzatiei de mancarime pe zona de contact.
- Utilizarea cremelor de hidratare inconstant sau strict în timpul recurențelor nu va permite niciodată controlul dermatitei atopice.
- Îmbrăcarea în exces a copilului cu supraîncălzirea acestuia poate agrava leziunile cutanate și poate provoca o senzație de mâncărime intensă.
- Tratamentele naturiste - Naturist nu înseamnă întotdeauna ca este și bun. Cremele pe bază de extracte vegetale sau pe bază de plante pot activa sau agravara leziunile cutanate.
- Aplicarea uleiurilor (inclusiv uleiuri esențiale) în locul cremei de hidratare poate provoca un episod de atopie. Studiile medicale au aratat că acestea distrug suplimentar bariera cutanată, pielea devenind mai vulnerabilă în fața alergenilor, iritanților și agenților infecțioși din mediu.
- Utilizarea produselor cu parfum - Parfumul este unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai unui puseu de dermatită atopică.
- Folosirea șervețelelor umede - șervețelele umede nu sunt recomandate pacienților cu dermatită atopică. Acestea conțin de cele mai multe ori parfum, alcool sau conservanți ce irită pielea copilului. De asemenea, textura lor rugoasă va altera bariera cutanată.
- Parinții evită cremele cu cortizon - anxietatea legată de aceste produse este dată de reacțiile adverse asociate. Respectarea tratamentului și aplicarea lui conform recomandărilor medicului dermatolog va fi benefic pentru sănătatea pacienților și nu va avea efecte secundare.
- Dușuri cu apă fierbinte ce favorizează deshidratarea pielii. Temperatura maxim acceptată este de 35 de grade.
- Părinții nu sunt atenți la factorii agravanți - Episoadele de dermatită atopică sunt favorizate de o serie de factori precum: iritanți, alergeni, condițiile meteo, alimente, stres, transpirație sau hipersalivație. Părinții trebuie să fie întotdeauna atenți la potențialii triggeri.
Cine este Dr. Teodora Predescu
Dr. Teodora Predescu este medic specialist dermato-venerologie, cu largi competente in dermatologie pediatrica, dermatoscopie, dermatologie medicala si estetica medicala.
A absolvit facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti in anul 2013. Timp de 4 ani a urmat rezidentiatul in specialitatea dermato-venerologie, la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti, pe sectia de Dermatologie Oncologica si Alergologie Clinica. Interesul pentru dermatologie s-a dezvoltat in primii ani de facultate.
'"Am inteles pe propria piele impactul pe care il au afectiunile cutanate asupra pacientilor mei. Ce mai mare satisfactie o am atunci cand reusesc sa ii redau pacientului meu increderea in sine. Un tratament dermatologic eficient are la baza atat consultatul si tratamentul recomandat cat si o relatie de comunicare, incredere si empatie.
Pe langa dermatologia medicala dedicata adultului, imi place sa lucrez cu adolescenti si copii, dermato-pediatria fiind una dintre ariile mele de interes. De asemenea, pregatirea din perioada rezidentiatului si cursurile post-universitare, mi-au permis insusirea notiunilor de dermatoscopie necesare depistarii cancerelor de piele. Estetica medicala reprezinta o provocare pentru mine, incercand sa integrez si sa adaptez aceasta ramura a specialitatii mele nevoilor si patologiilor pacientilor mei.", a povestit dr Teodora Predescu.
Bibliografie:
Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;
Rhodes LE. Topical and systemic approaches for protection against solar radiation-induced skin damage. Clin Dermatol. 1998 Jan-Feb;
Heurung AR, Raju SI, Warshaw EM. Adverse reactions to sunscreen agents: epidemiology, responsible irritants and allergens, clinical characteristics, and management. Dermatitis. 2014 Nov-Dec;