Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ficat marit: simptome, cauze si tratament

Ficat marit: simptome, cauze si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 29 decembrie 2017 Ultima actualizare: 2 septembrie 2024

Ficatul marit reprezinta o afectiune, denumita in termeni medicali hepatomegalie, care se manifesta prin cresterea in dimensiune a ficatului. Ficatul marit nu se poate simti sau observa cu ochiul liber, rareori afectiunea fiind depistata de medic la un consult general care implica palpare.


Simptomele ficatului marit


Din pacate, ficatul marit nu ofera niste simptome specifice si concrete care sa ne trimita de urgenta la medic, insa prezinta cateva manifestari care pot fi incadrate la categoria simptome. Oboseala, greata, pierderea apetitului si durerile constante in partea dreapta superioara a abdomenului pot fi simptome ale ficatului marit, totodata si ale ficatului gras, afectiune denumita steatoza hepatica. De asemenea, ficatul marit se poate manifesta prin dureri de cap agresive, icter, ingalbenirea pielii si a albului ochilor, si prin dureri musculare nejustificate. Tulburarile digestive ca, de exemplu, balonarea, diareea, varsaturile, scaunul decolorat sau de culoarea lutului si melena, scaunul cu sange, pot insoti simptomatologia ficatului marit.


Cauzele ficatului marit


Cauza cea mai des incriminata se afla in stransa legatura cu alimentatia, in special cu consumul excesiv de alcool. De asemenea, hepatita, steatoza hepatica, anumite medicamente, infectii si boli autoimune pot conduce la cresterea in dimensiune a ficatului. In cazurile extreme, ficatul marit este simptom al cancerului, fie hepatic, fie cu localizare in alta zona a corpului si metastaze hepatice. Ca factori de risc sunt incriminate obezitatea, afectiunile cardiovasculare si anumite afectiuni genetice.


Tratament pentru ficat marit


Tratamentul pentru ficat marit este prescris de medic, in functie de cauza care a declansat afectiunea. In majoritatea cazurilor, insa, este vorba de adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe alimente cat mai putin procesate, pe cereale integrale, pe fructe si legume si renuntarea definitiva la consumul de alcool. De asemenea, practicarea exercitiilor fizice usoare poate ameliora simptomatologia ficatului marit. De o reala importanta in tratamentul ficatului marit sunt suplimentele alimentare cu rol hepatoprotector. Acestea au rol in usurarea digestiei, in mentinerea bunei functionari a functiilor hepatobiliare si, totodata, ajuta ficatul sa functioneze normal si contribuie la refacerea structurii celulare a acestuia.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina