Calculi renali si tratament pentru eliminarea acestora
Calculii renali sunt cunoscuti in termeni populari ca pietre la rinichi si sunt depozite de saruri si minerale care se formeaza in rinichi, afectiunea in sine denumindu-se litiaza renala sau nefrolitiaza. Calculii renali pot fi diferiti de la o persoana la alta, in functie de dimensiune, culoare si compozitie. Acestia pot exista in rinichi fara a da simptome majore, insa eliminarea lor poate fi extrem de dureroasa si chinuitoare, in cazurile grave putand bloca fluxul urinar. Daca dimensiunile calculilor renali impiedica eliminarea pe cale naturala se recurge la proceduri de faramitare a acestora si chiar la interventia chiturgicala.
Simptomele calculilor renali
Calculii renali se pot forma in rinichi fara sa ofere niciun indiciu, simptomele manifestandu-se abia in momentul in care acestia incep sa se deplaseze. Simptomele calculilor renali sunt durerea puternica in zona inferioara a spatelui, cu irizatii in abdomen si in partile laterale, chiar si in zona genitala, durere si usturime la urinare, urina cu sange si senzatia continua de a urina. In cazurile in care pe traseu se creaza iritatii si apar infectii, urina va capata un miros urat. De asemenea, simptome care pot insoti calculii renali sunt greata, febra, frisoanele si, in cazuri grave care necesita vizita la medic de urgenta, imposibilitatea de a urina.
Tratament de eliminare a calculilor renali
Tratamentul de eliminare a calculilor renali presupune, in primul rand, consumul a minim 2-3 litri de lichide pe zi, cu precadere ceaiuri diuretice. Concomitent, daca apar dureri, se administreaza analgezice si, obligatoriu, suplimente alimentare cu rol in favorizarea eliminarii urinei si in usurarea eliberarii depozitelor acumulate in rinichi. Ceea ce este esential de punctat in acest caz este importanta preventiei. Analizele uzuale ale urinei si imagistica pot detecta existenta calculilor renali si se poate instala tratamentul din timp, astfel incat eliminarea acestora sa fie mai putin dureroasa. Totodata, astfel se poate preveni acumularea si calcifierea de noi substante in rinichi. De asemenea, alimentatia si hidratarea joaca un rol extrem de important in preventia formarii pietrelor la rinichi.