Dureri la coloana vertebrala: afectiuni si tratament
Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase. Oricare dintre aceste componente, din diferite motive, este afectata, apar dureri la nivelul coloanei vertebrale.
Cauzele durerilor de coloana vertebrala
Exista o serie de afectiuni care provoaca dureri la nivelul coloanei vertebrale, mare parte dintre acestea provocand un disconfort ce impiedica desfasurarea activitatilor zilnice. Insa, inainte de a le enumera, durerile coloanei vertebrale pot fi cauzate si de suprasolicitarea fizica care poate implica o presiune puternica asupra radacinilor nervilor din canalul vertebral si poate determina o contractie musculara puternica. De asemenea, intinderea ligamentelor sau a articulatiilor se poate manifesta prin dureri in zona coloanei vertebrale. Pe de alta parte, tumorile si fracturile la nivelul coloanei, dar si o serie de boli pot implica o simptomatologie usor de confundat cu durerea de coloana vertebrala. In aceasta categorie intra boala pelvina inflamatorie, ulcerul, afectiunile vezicii biliare si tractului urinar, pancreatita si afectiunile legate de prostata.
Afectiuni ale coloanei vertebrale
Afectiuni specifice coloanei vertebrale pot cauza dureri puternice care necesita tratament medical. Cea mai des intalnita este hernia de disc, o afectiune de natura neurologica, manifestata prin dureri intense, slabiciune, furnicaturi si amorteala. Poate fi localizata in orice punct al coloanei vertebrale ca urmare a unui traumatism, insa cele mai afectate zone sunt zona lombara, unde degenereaza in lombosciatica, si zona cervicala. Discopatia lombara este o alta afectiune a coloanei vertebrale cauzata de afectarea discului intervertebral ca urmare a mai multor traumatisme minore sau o stresului fizic si determina persoana in cauza sa mearga schiopatand. Lombosciatica, o afectiune care apare ca urmare a afectarii nervului sciatic, se manifesta prin furnicaturi si parestezii si poate fi, totodata, un simptom al stenozei spinale, o alta boala degenerativa a coloanei vertebrale care implica modificari la nivelul oaselor, articulatiilor si ligamentelor, dar si al osteofitei sau al artritei. Atunci cand discul vertebral se deterioreaza apare osteoartrita, o boala aflata in stransa legatura cu varsta inaintata. De asemenea, o afectiune a coloanei vertebrale de natura sa imobilizeze bolnavul este lumbago, manifestata ca o contractura puternica a muschilor paravertebrali lombari. Scolioza este destul de des intalnita si reprezinta deviatia coloanei vertebrale, aceasta capatand forma de S. Totodata, amintim si de osteomielita si osteoartrita, boli de natura osoasa cu impact negativ asupra coloanei vertebrale.
Tratament coloana vertebrala
Atunci cand durerile de coloana vertebrala devin constante si impiedica desfasurarea activitatilor zilnice, se recomanda consultul unui medic specialist. In functie de afectiunea care sta la baza declansarii durerilor se poate recomanda repaos sau miscare usoara, kinetoterapie, fizioterapie, termoterapie, terapie cu sunete, infiltratii sau proteze de sustinere. De asemenea, medicul poate indica tratament medicamentos care sa amelioreze simptomatologia. Se recomanda, totodata, administrarea suplimentelor alimentare special create sa sprijine flexibilitatea coloanei vertebrale, sa detensioneze musculatura si sa sustina articulatiile. Acestea au, deopotriva, rol antiinflamator si imbunatatesc vizibil starea de confort a intregului organism.