Hiperemezis gravidarium: Ce inseamna, care sunt riscurile, cum se poate preveni
Primele semne ca sarcina poate fi toxica pentru mama
Un simptom frecvent aparut in timpul sarcinii este greata matinala. Acesta se poate manifesta in orice moment al zilei, desi unele gravide au doar dimineata greturi matinale. Intensitatea greturilor apare in special in saptamanile 7-9, iar, de regula, acestea se amelioreaza sau dispar pana in saptamanile 12-14. Cu toate acestea, exista o forma extrema a greturilor matinale, cunoscuta si sub denumirea de sarcina toxica (hyperemesis gravidarum), care se descrie drept o stare persistenta si continua de rau, care genereaza greturi insotite de varsaturi frecvente. Acest lucru impiedica gravida sa se hraneasca, sa se hidrateze corespunzator, precum si sa isi desfasoare activitatea zilnica.
Desi par similare, totusi sarcina toxica are un impact mai mare asupra gravidei, a starii de sanatate a acesteia, generand aparitia anumitor efecte secundare. Greturile matinale se caracterizeaza prin greata, insotita de varsaturi, acestea ameliorandu-se pana in saptamana 12-14 de sarcina. In cazul greturilor matinale, varsaturile sunt rare, ca atare gravida nu se deshidrateaza atat de mult. De asemenea, gravida poate resimti o stare de oboseala si lipsa poftei de mancare.
Sarcina toxica, pe de alta parte, este caracterizata printr-o senzatie persistenta de greata, asociata cu varsaturi frecvente, intense, care determina o deshidratare severa. In general, simptomele sarcinii toxice apar in primele 6 saptamani de sarcina, impiedicand gravida sa isi desfasoare activitatile cotidiene. Totodata, gravida resimte o stare de epuizare extrem de accentuata, precum si disparitia completa a senzatiei de foame. Atat deshidratarea, cat si lipsa hranei sunt aspecte ce pot cauza atat gravidei, cat si fatului. Simptomele se manifesta, in general, mai devreme decat greturile matinale, insa spre deosebire de greturile matinale, in sarcina toxica gravidele pot avea manifestarile specifice acesteia pe toata durata sarcinii. Cele mai comune simptome ale sarcinii toxice pot includeꓽ
Greata si varsaturi frecvente
Deshidratare
Senzatie de lesin si ameteala
Dureri de cap
Stari confuzionale
Icter
Pierderea in greutate
Din ce cauze apare sarcina toxica si care sunt factorii de risc?
Majoritatea gravidelor au stari de rau la inceputul sarcinii, insa o parte din ele prezinta semne ale instalarii sarcinii toxice, pe care medicii o considera ca fiind una cu risc crescut. Aceste doua conditii (sarcina toxica si sarcina cu risc crescut) se pare ca au legatura cu o concentratie crescuta a unui hormon caracteristic sarcinii, denumit gonadotropina corionica umana (hCG). Placenta produce o cantitate mare din acesti hormoni, in primul trimestru, insa concentrata de hCG creste pana in jurul saptamanii 40 de sarcina.
Functia sa principala este de a administra factorii nutritionali si de a stimula productia de cantitati necesare de hormoni pentru dezvoltarea embrionului. Hormonul hCG este, de asemenea, responsabil pentru facilitarea mentinerii corpului luteal in timpul debutului sarcinii si secretiei de progesteron. Progesteronul este un hormon fundamental pentru a imbogati uterul cu o captuseala de vase de sange si capilare care pot sustine cresterea fatului si pentru a stimula glandele mamare pentru productia de lapte matern. Cu alte cuvinte, hormonul hCG permite dezvoltarea normala a sarcinii, prin promovarea mentinerii corpului luteal la inceputul sarcinii si protejarea fatului, in special in primul trimestru de sarcina. Din al doilea trimestru, acest hormon este secretat mai moderat.
Cum este detectata prezenta acestui hormon?
Hormonul HCG poate fi detectat in sange sau urina: In sange din a opta zi dupa fertilizare si in urina la aproximativ 14 zile dupa fertilizare. Hormonul are doua fractii: O fractie alfa, in care gasim hCG, impreuna cu alti hormoni eliberati de hipofiza, cum ar fi TSH sau FSH, si o fractie beta, exclusiv de hormonul hCG, care este subunitatea ce este detectata in testele de sarcina (prin urmare, acest hormon este uneori numit direct "beta").
In ceea ce priveste factorii de risc, sarcinile gemelare, in care sinteza de hCG este mai rapida, prezinta risc de aparitie a sarcinii toxice. Pe langa acest factor, gravidele care se afla la prima sarcina pot dezvolta, de asemenea, simptomele specifice sarcinii toxice. Alte aspecte considerate a fi potentiale cauzatoare pot fi si istoricul familial de sarcini toxice, precum si indicele de masa corporala ridicat al gravidei (peste 30). Cu toate acestea, sarcina toxica poate aparea la orice gravida, chiar daca nu exista conditiile amintite anterior.
Hiper sau hipotiroidia sunt, de asemenea, legate si acestea de aparitia varsaturilor in timpul sarcinii. Pe langa acestea, si serotonina, care sufera modifcari, conduce si aceasta la avansarea alimentelor in intestine, iar astfel sa apara varsaturile.
Cat de grava este sarcina toxica?
In afara simptomelor intens resimtite de catre gravida, care o impiedica sa isi realizeze activitatile zilnice, sarcina nu afecteaza fatul, in ciuda faptului ca discutam despre greata si varsaturi severe. Sarcina toxica nu pune viata in pericol intrucat nu reprezinta o stare toxica propriu-zisa, ci o reactie a organismului in fata modificarilor hormonale. Cu toate acestea, deshidratarea si lipsa nutrientilor pot cauza o greutate mica a fatului la nastere, aritmii cardiace, precum si pierderea sarcinii, in unele cazuri.
Se poate preveni sarcina toxica?
Din pacate, nu exista fapte sau metode 100% eficiente pentru a preveni aparitia sarcinii toxice, insa pot fi luate unele masuri pentru a se diminua sau ameliora simptomele, in cazurile in care acestea nu sunt grave. Pe langa consultarea cu medicul care monitorizeaza sarcina, femeile gravide pot tine cont si de cateva aspecte pentru ameliorarea manifestarilor neplacute cauzate de sarcina toxicaꓽ
Mesele sa fie servite in cantitati mai mici si mai dese
Un aport crescut de proteine si carbohidrati
Servirea unei gustari mici, inainte de ridicarea din pat (de exemplu, biscuiti)
Evitarea mancarurilor grase, prajite, picante, precum si cele semipreparate
Consumul alimentelor reci poate ajuta
Gravida trebuie sa incerce, pe cat posibil, sa se relaxeze
Ceaiul de ghimbir si cel de menta pot ameliora greata si varsaturile
In functie de manifestarile gravidei, medicul poate recomanda anumite tratamente. Daca gravida prezinta dureri abdominale, febra, deshidratare accentuata, sange in voma sau urina inchisa la culoare sau alte semne, este important ca viitoarea mama sa se prezinte la medicul care ii monitorizeaza sarcina.
Cand poate deveni o sarcina extrauterina toxica?
Din nefericire, embrionul ce se afla in curs de dezvoltare nu poate fi salvat in cazul unei sarcini extrauterine. Asadar, tratamentul va impune eliminarea sa, inainte ca acesta sa devina mult prea mare. Pe scurt, singurul tratament in cazul unei sarcini extrauterine este avortul provocat medical prin extirparea acestuia prin intermediul unei incizii deschise efectuate de un medic specializat. Daca sarcina este identificata la timp exista si varianta unui avort provocat prin medicamentatie. Pe scurt, principalele solutii sunt:
Tratamentul medicamentos – in cazul in care sarcina este depistata din timp, mai exact atunci cand pacienta este echilibrata hemodinamic, nu prezinta sangerari active, se poate recomanda administrarea unui tratament medicamentos. Acesta actioneaza si opreste dezvoltarea celulelor embrionale, dizolvand cele existente. Se va verifica periodic nivelul HCG-ului in sange pentru a se verifica funcionalitatea tratamentului.
Tratamentul chirurgical – Aceasta modalitate este utilizata pentru eliminarea embrionului impreuna sau nu cu trompa uterina. In majoritatea cazurilor se va recurge la laparoscopie. In cazul unei hemoragii intraabdominale, unde trompa uterine este rupta, va fi nevoie sa se intervina chirurgical in regim de urgenta.
Dupa o astfel de experienta neplacuta, femeia va avea nevoie de suport moral si psihologic. Pierderea unei sarcini poate lasa urme adanci atat la nivel fizic, cat si psihic si emotional. Multe paciente vor trece ulterior printr-o perioada cu adevarat dificila, provocand sentimente de anxietate si depresie. Pacientele pot solicita ajutor din partea unui psiholog pentru a trece cu usurinta peste eveniment.
Sarcina extrauterina nu se poate preveni, insa riscurile pot fi reduse utilizand prezervativul ca metoda contraceptiva. Stoparea fumatului este un alt viciu, care odata eliminat, va scadea riscul de aparitie a unei sarcini extrauterine. Ce trebuie retinut este faptul ca daca una dintre trompe este afectata, se poate obtine o sarcina sanatoasa cu ajutorul celeilalte trompe. In cazul in care femeia a avut o sarcina ectopica in trecut, riscurile ca acest eveniment sa se repete sunt ridicate. Este recomandat un consult de specialitate in momentul in care persoana isi doreste o sarcina pe viitor. Uneori vor fi necesare tratamente pentru fertilitate.