Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Importanta seleniului pentru sanatate si buna functionare a tiroidei

Importanta seleniului pentru sanatate si buna functionare a tiroidei

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 17 septembrie 2018 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Seleniul este un mineral de o importanta majora in sustinerea sanatatii, avand un puternic rol antioxidant. Seleniul se gaseste in organismul uman in cantitati mici si contribuie la formarea selenoproteinelor, compusi antioxidanti primari care lupta impotriva radicalilor liberi responsabili de aparitia bolilor, inclusiv a cancerului. Doza zilnica recomandata pentru buna functionare a organismului este intre 50 si 200 micrograme pe zi, insa, din pacate, este aproape imposibil sa ne asiguram necesarul zilnic de seleniu doar din alimentatie.

Cuprins: 

Studii interesante despre seleniu 

Seleniu si glanda tiroida

Beneficiile seleniului pentru sanatate

Alimente bogate in seleniu

De ce este important ca seleniul sa fie organism

Studii interesante despre seleniu

Seleniul se gaseste in sol, insa Romania, de altfel si intreaga Europa, se confrunta cu o scadere remarcabila a acestui mineral, motiv pentru care s-a dispus imbogatirea terenurilor agricole cu seleniu. Aproximativ 20% din populatia Europei sufera de deficienta de seleniu, iar vegetarienii si veganii sunt cei mai expusi.  Pe de alta parte, s-a demonstrat ca seleniul scade odata cu varsta, cu aproximativ 7% dupa 60 de ani, iar dupa 75 de ani cu 24%. Un studiu al cercetatorilor danezi a evidentiat ca stopul cardiac in randul tinerilor, in 25% dintre cazuri a fost cauzat de o infectie tiroidiana nedepistata si in cele ce urmeaza vom observa ca intre buna functionare a tiroidei si seleniu exista o stransa legatura.

Sursa: imagine preluata de pe www.pharmanord.ro 

Europa este un teritoriu cu o concentratie scazuta de seleniu, comparativ cu SUA si Japonia. 

Ref.: Johansson L, Åkesson B and Alexander J (1997). Availability of selenium from soils in relation to human nutritional requirements in Sweden - Is there a need for supplementation. Report. Swedish Environmental Protection Agency, Stockholm, 104 pp. 

Sursa: imaginea este preluata de pe www.pharmanord.ro

Seleniul si glanda tiroida

 

Poate una dintre cele mai importante proprietati ale seleniului este faptul ca acesta contribuie la reglarea unor enzime care controleaza activitatea hormonala din organism.

Punctam ca glanda tiroida contine cea mai mare cantitate de seleniu, prin comparatie cu marimea sa. Astfel, seleniul regleaza secretia de hormoni T3 si T4, hormoni responsabili cu buna functionare a metabolismului.

Deficitul de seleniu din organism poate fi responsabil de aparitia bolilor tiroidiene, cea mai raspandita fiind hipotiroidismul, in special in randul femeilor, riscul de imbolnavire crescand odata cu inaintarea in varsta.

Primul semn care ar trebui sa ne avertizeze in privinta unei boli tiroidiene este aparitia gusei, simptom valabil si in cazul hipotiroidiismului si in cazul hipertiroidiismului.

Sursa: imaginea este preluata de pe www.pharmanord.ro

Beneficiile seleniului pentru sanatate

Seleniul sustine sistemul imunitar, cercetatorii observant ca peste 30 de proteine au nevoie de seleniu pentru a functiona la parametri optimi, multe dintre acestea facand parte intocmai din structura sistemului imunitar. Astfel, seleniul lupta impotriva virusurilor, microbilor, bacteriilor si chiar impotriva anumitor tipuri de cancer.

De asemenea, seleniul contribuie la intarirea unghiilor, ofera rezistenta parului si elasticitate unghiilor, in special daca este asimilat impreuna cu zincul.Studiile au mai observat ca seleniul contribuie la ameliorarea artritei, a depresiei, prin faptul ca reda buna dispozitie, si, in general, sustine sistemul nervos si sistemul cardiovascular, insa la acest ultim capitol studiile nu au oferit rezultate foarte concludente pentru a fi atestate.

Pe de alta parte, seleniul joaca un rol important in stimularea fertilitatii, in special masculine, iar alaturi de vitamina E are rol hepatoprotector si lupta impotriva procesului de imbatranire prematura. Totodata, seleniul are rolul de a preveni intoxicatiile cu mercur.

Alimente bogate in seleniu

Cele mai bune surse de seleniu sunt pestele si fructele de mare, carnea si maruntaiele, cerealele integrale, usturoiul si nucile, insa studiile confirma deficitul de seleniu din sol, prin urmare alimentele nu pot asigura necesarul zilnic si nici animalele nu beneficiaza de seleniu in cantitatile necesare. Recomandarea noastra este Bio-Seleniu + Zinc de la Pharma Nord, un supliment alimentar pe baza de seleniu organic a carui compozitie integreaza si vitaminele A, B, C si E, ceea ce-i confera statutul unui antioxidant foarte puternic.

Bio-Seleniu + Zinc este o sursa superioara de seleniu datorita faptului ca are la baza SelenoPrecise, prima materie prima care contine seleniu organic ce integreaza cea mai mare diversitate de specii de seleniu. Este patentata de Pharma Nord sub forma drojdiei de seleniu pentru a se asigura absorbtia completa in organism.

De ce este important ca seleniul sa fie organic?

Avand in vedere ca solul Romaniei sufera de deficienta de seleniu, acesta este fertilizat si astfel vorbim de seleniu anorganic. Plantele absorb seleniul anorganic si au capacitatea de a-l transforma in seleniu organic care este absorbit mult mai bine de organism. Studiile efectuate au demonstrat ca organismul absoarbe 88,7% din seleniul regasit in SelenoPrecise, fapt ce indica Bio-Seleniu + Zinc de la Pharma Nord pe locul intai ca eficienta.

Ref.: J. Clausen & S.A. Nielsen. A Comparison of ten selenium products. Selenium in Medicine and Biology, 1988, Walter de Gruyter & Co, Berlin.

Sursa: imaginea este preluata de pe www.pharmanord.ro

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...