Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Infectiile urechii: Tratamente naturiste. Cum le alegi

Infectiile urechii: Tratamente naturiste. Cum le alegi

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 aprilie 2023 Ultima actualizare: 19 aprilie 2023

Inflamatia urechilor este o infectie comuna care apare de obicei atunci cand exista o acumulare de lichid in canalele urechii, in special in urechea medie, atunci cand tubul eustachian este blocat. In compania tratamentului conventional, puteti utiliza solutii naturale care reduc simptomele otitei si previn dezvoltarea complicatiilor. Otita poate aparea la diferite niveluri de severitate, in functie de zona urechii afectate si de cat de repede este tratata. Una dintre cele mai frecvente este otita externa, deoarece se estimeaza ca pana la 10% din populatie o va dezvolta cel putin o data in viata lor.

Care este cauza infectiilor urechii?

Infectiile urechii medii sunt cauzate de bacterii si virusi. Un tub mic (tubul eustachian) conecteaza urechea la gat. O raceala poate face ca acest tub sa se umfle, blocand lichidul in ureche. Acest lucru va da nastere unui loc perfect pentru ca microbii sa se inmulteasca si sa provoace infectii.

Cum se manifesta?

Principalul simptom al infectiilor urechii este durerea, care poate fi usoara sau foarte dureroasa. Sugarii si copiii mici pot manifesta irascibilitate, ducand frecvent mana la urechea problematica. De asemenea, poate aparea si febra. Simptomele infectiilor urechii, atat la adulti, cat si la copii, trebuie monitorizate indeaproape si acestea trebuie sa fie diagnosticate de catre un medic specializat pe ORL, pentru a evita complicatiile.

Simptomele unei infectii a urechii pot include modificari ale auzului, ameteli si durere. Urechea este o parte complicata a corpului, formata din mai multe camere diferite. Infectiile urechii pot aparea in oricare dintre aceste camere si pot provoca mai multe simptome.

Cele trei parti principale ale urechii sunt cunoscute sub numele de urechea interna, medie si externa. Infectiile sunt mai frecvente in urechea medie si in partea externa. Infectiile urechii interne sunt mai putin frecvente si, uneori, sunt un semn al unei alte afectiuni subiacente. Simptomele infectiilor urechii adulte variaza in functie de locatie si pot include:

Inflamatie si durere
Modificari ale auzului
Ameteli
Greata
Varsaturi
Febra
Durere de cap
Umflarea urechii

Cum sunt diagnosticate si tratate?

Medicul va va intreba despre simptome, iar ulterior va va examina urechile. Un instrument special cu lumina permite medicului sa vada daca timpanul este infectat si daca exista lichid in spatele acestuia. Acest test provoaca rareori disconfort. Pot fi utilizate si teste auditive, pe langa alte investigatii.  

Medicul va poate prescrie picaturi de ureche care pot ameliora durerea, precum si antibiotice, daca le considera necesare. Utilizarea antibioticelor va depinde de severitatea infectiei. Pentru copii, acest lucru va depinde, de asemenea, de varsta copilului. Numai medicul specialist este in masura de a prescrie un tratament adecvat.

Remedii homeopate pentru infectia urechii

Daca aveti o infectie a urechii, cel mai bine este sa va adresati medicului si sa urmati instructiunile acestuia. Potrivit intelepciunii populare, atunci cand o persoana prezinta un disconfort usor in ureche, poate recurge la unele remedii folclorice pentru a obtine o usurare. Nu exista dovezi ca acestea sunt eficiente, dar unele persoane decid sa le testeze.

Nu trebuie sa utilizati picaturi daca aveti scurgeri in ureche, cu exceptia cazului in care medicul va indica acest lucru. Descarcarea, scurgerea sau sangele in ureche este un semn al unei complicatii majore, cum ar fi un timpan rupt, care necesita asistenta medicala imediata.

Comprese

O compresa calda poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea presiunii care se acumuleaza in ureche. Utilizarea uneia pentru perioade de 20 de minute in timp ce va odihniti poate ajuta la reducerea durerii. Acest lucru se poate face impreuna cu alte tratamente pentru durere, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala.

Ulei de usturoi

Usturoiul este un ingredient cu proprietati antiinflamatorii si antibiotice. Acestea ajuta la ameliorarea infectiei care afecteaza urechile. Usturoiul contine alicina si s-alil cisteina, care sunt capabile sa inhibe cresterea bacteriana, iar in cazul de fata - agentii patogeni care cauzeaza otita.

Ceapa

Ca si usturoiul, ceapa are proprietati antibacteriene si antiseptice. Prin urmare, se considera ca poate ajuta la combaterea bacteriilor care dau nastere otitei externe. Taiati o ceapa proaspata, infasurati-o in tifon steril si asezati-o pe urechea afectata timp de 5 minute. Repetati acest tratament de mai multe ori pe zi.

Ceai de musetel

Musetelul este o planta usoara antiinflamatoare care contribuie la reducerea simptomelor otitei usoare. Atat infuzia, cat si uleiul esential concentreaza extracte naturale care pot reduce infectia.

Uleiul de masline, aliatul bunicii pentru infectia urechii

Uleiul de masline este unul dintre cele mai folosite articole de uz casnic ca tratament pentru combaterea infectiilor urechii. De fapt, este cel mai comun remediu al bunicii in acest domeniu. Se incalzesc doua linguri de ulei de masline pana se atinge o temperatura suportabila si apoi se toarna intr-o seringa, aplicand ulterior 2 pana la 3 picaturi pe urechea afectata.

Suc de ceapa

Sucul natural de ceapa contine substante zaharoase care ii confera un efect puternic antibiotic si analgezic. Acest lucru este ceea ce studiile indica, astfel incat utilizarea sa in otita reduce prezenta microorganismelor, controland inflamatia si durerea. In primul rand, extrageti sucul de ceapa si aplicati-l cu o picuratoare in interiorul urechii umflate. Se lasa sa actioneze timp de trei minute si se scurge excesul si folositi-l o data pe zi,

Ulei esential de arbore de ceai

Uleiul esential de arbore de ceai este o alta solutie buna impotriva simptomelor otitei. Acest produs natural se remarca prin efectul sau puternic dezinfectant si calmant. Un studiu in vitro a aratat ca uleiul esential de arbore de ceai poate fi eficient in tratamentul otitei externe. Cu toate acestea, este inca necesar sa se investigheze posibila ototoxicitate a compusului si puterea sa scazuta impotriva anumitor bacterii. Pentru a-l folosi, diluati trei picaturi de ulei esential de arbore de ceai intr-o lingura de apa. Apoi aplicati o cantitate mica de solutie pe urechea afectata, de 2 ori pe zi.

In cazul in care simptomele se inrautatesc si se transforma in febra sau un alt tip de disconfort, este important sa mergeti la medic cat mai curand posibil pentru o evaluare, diagnostic si tratament. Remediile la domiciliu pentru infectiile urechii deja mentionate trebuie utilizate cu mare precautie si, de preferinta, dupa consultarea cu medicul, pentru a evita reactiile adverse. Este important sa retineti ca aceste posibile leacuri nu inlocuiesc tratamentul pe care medicul il poate prescrie, in cel mai bun caz le puteti utiliza ca adjuvant, insa doar cu acordul medicului. 

Ce factori de risc te predispun la otita?

Principala greseala este aceea de a folosi excesiv si necorespunzator betisoarele de urechi. In ureche pot ramane cantitati mici de apa care formeaza mediul propice pentru inmultirea bacteriilor. Aceasta forma mai poarta numele de „otita inotatorului”, deoarece este o forma de otita care este favorizata de expunerea excesiva la umiditate. Principalii agenti implicati in aparitia otitei externe sunt: Streptococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa si Vibrio alginolyticus.

Stafilococul auriu (lat. Staphylococcus aureus) este o bacterie patogena din genul Staphylococcus, care poate produce infectii supurative sau septicemii la om si animale. Formele de manifestare ale acestor infectii sunt variate: impetigo, piodermite, stafilodermii, pneumonie stafilococica, Sindromul SSS . Se deosebeste de alte specii ale genului prin faptul ca este coagulazo-pozitiv. Acesta mai este numit si „superbacteria”, deoarece nu mai raspunde la actiunea multor antibiotice.

Bacilului piocianic (lat. Pseudomonas aeruginosa) este o bacterie aeroba gram-negativa ubicuitara, care se gaseste la nivelul solului (precum si pe fructele si legumele crude) si in apa. Este unul dintre principalii responsabili de producerea infectiilor nosocomiale (intraspitalicesti), in special in unitatile de terapie intensiva (unde colonizeaza echipamentele pentru ventilatie mecanica – se poate izola in apa din recipientele folosite in tehnica de respiratie asistata –  dar si pe cele destinate dializei).

Tot ce vrei sa stii despre otita

Bibliografie:

Abrams H, Chisolm TH, McArdle R. A cost-utility analysis of adult group audiologic rehabilitation: are the benefits worth the cost? (abstract) J Rehab Res Develop. 2002; 
Adams PF, Hendershot GE, Marano MA. Current estimates from the National Health Interview Survey, 1996. (abstract) Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. Vital Health Stat 10. 1999 Oct; 
American National Standards Institute. Determination of occupational noise exposure and estimation of noise-induced hearing impairment.  Acoustical Society of America, 1996;
Arlinger S. A survey of public health policy on bilateral fittings and comparison with market trends: The evidence-base required to frame policy. (abstract) Int J Audiol. 2006; 
Barnett S, Franks P. Health Care Utilization and Adults Who are Deaf: Relationship with Age at Onset of Deafness. (abstract) HSR: Health Serv Res. 2002 Feb; 
Bertsche PK, Mensah E, Stevens T. Complying with a corporate global noise health surveillance procedure ─ do the benefits outweigh the costs? (abstract) AAOHN J. 2006 Aug; 

Articole similare
Bronsita: cauze, simptome, tratament Bronsita: cauze, simptome, tratament

Bronsita este o inflamatie acuta sau cronica a bronhiilor, fiind una din afectiunile respiratorii cele mai frecvente, atat la adulti, cat si la copii. Bronsita poate fi acuta sau, mult mai grav, cronica. 

4 noiembrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Laringita, cauze, simptome si tratament Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

25 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul
Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa Cum scapi de raceala? Solutii de tratament pentru acasa

Raceala comuna ne poate afecta oricand, dar cele mai multe cazuri apar in perioada octombrie – aprilie, vremea rece fiind un factor favorizant. Raceala este caracterizata de un grup de simptome ale tractului respirator superior, cauzate de mai mult de 200 de tipuri diferite de virusuri.

19 octombrie 2016
Edited 1 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...