Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Laringita, cauze, simptome si tratament

Laringita, cauze, simptome si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 25 octombrie 2016 Ultima actualizare: 1 iulie 2023

Laringita este o afectiune care se manifesta prin inflamarea si iritarea laringelui si poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung), cu toate ca, in cele mai multe cazuri, conditia este temporara si nu are consecinte grave. Laringele joaca un rol important in procesele de respiratie, inghitire si vorbire, protejarea acestuia fiind, deci, esentiala.

Cauzele laringitei acute

Cea mai frecventa cauza a laringitei acute este o infectie virala, de multe ori similara cu cele care cauzeaza raceala sau gripa. Folosirea excesiva a corzilor vocale poate duce, de asemenea, la inflamarea laringelui. Laringita acuta poate fi cauzata si de difterie, o infectie bacteriana, dar doar in cazuri foarte rare, majoritatea populatiei fiind imunizata prin vaccinare.

Cauzele laringitei cronice

Laringita cronica este, de obicei, cauzata de iritarea laringelui, care se poate produce in urma expunerii prelungite la diferiti factori precum boala de reflux gastroesofagian, infectii bacteriene, fungice sau parazitare, sinuzita cronica, tuse insotita de expectoratie abundenta, expunerea la iritanti inhalatori, consum ridicat de alcool si tutun, utilizarea excesiva a vocii sau folosirea unor medicamente.

Simptomele laringitei

Simptomele comune de laringita includ raguseala, tuse si durere la inghitire. Pot totusi sa apara si alte manifestari precum dificultati la inghitire, febra, pierderea vocii, respiratie dificila, nas infundat sau rinoree.

ce boli poate ascunde tusea?

Tratamentul laringitei

Pe langa repaus vocal si hidratare, esentiale in tratarea laringitei, sunt necesare si o serie de medicamente care au rolul de a ameliora sau elimina simptomele comune. Astfel, pot fi utile antipiretice si antiinflamatoare, decongestionante nazale, tratament pentru scaderea aciditatii gastrice, antiseptice oro-faringiene.

In anumite cazuri, medicul specialist poate decide si alta abordare de tratament, care sa includa antibiotice si corticosteroizi. Cu toate acestea, studii recente arata ca riscul prescrierii de antibiotice in laringita acuta depaseste beneficiile asteptate.

cum sa scapi de bronsita?

Bibliografie:

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein, and amino acids (macronutrients). Washington, DC: National Academy Press; 2005.

SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res 2005;

Gabbs M, Leng S, Devassy JG, Monirujjaman M, Aukema HM. Advances in our understanding of oxylipins derived from dietary PUFAs. Adv Nutr 2015;

Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med 2008;

Articole similare
Proctita: cauze, simptome si optiuni de tratament Proctita: cauze, simptome si optiuni de tratament

Riscul de dezvoltare a proctitei creste odata cu varsta si are un ritm lent de evolutie. Conform studiilor, 35% din barbatii diagnosticati cu cancer de prostata ajung in faza terminala, implicit la deces sau sunt mai predispusi la aceasta boala.

28 aprilie 2025
Edited 28 aprilie 2025
citește articolul
Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata Cancerul laringian: Cum apare, simptome, cum se poate trata

Trebuie retinut faptul ca aspectul clinic al fibromului traumatic este similar cu GCT si este cea mai frecventa leziune a cavitatii bucale si in peste 60% din cazuri se formeaza in zona laringelui de aici si denumirea de cancer laringian.

2 iulie 2024
Edited 2 iulie 2024
citește articolul
Malformatiile congenitale: De ce apar, cum se pot preveni, tipuri de tratament Malformatiile congenitale: De ce apar, cum se pot preveni, tipuri de tratament

Cauzele mersului cu picioarele spre exterior sau interior, pot varia, dar adesea, la baza sta o torsiune a tibiei sau o anteversie femurala, cand tibia sau femurul se pot roti spre exterior sau interior, afectand mersul copilului. Iar in spatele acestei tulburari se ascunde o anomalie congenitala.

4 iunie 2024
Edited 5 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.