Infertilitate secundara: ce este, cauze si tratament
Infertilitatea, definita incepand cu anul 2010 ca fiind o boala, afecteaza din ce in ce mai multe persoane, atat femei cat si barbati, procentele fiind, din pacate, in crestere. La nivel mondial aproximativ 30% dintre cupluri se confrunta cu incapacitatea de a da nastere unui copil. Conform medicilor specialisti, infertilitatea poate fi primara sau secundara, in functie de antecedentele pacientului, cea secundara fiind mult mai greu de gestionat de catre parteneri.
Ce este infertilitatea secundara?
Infertilitatea secundara este definita atunci cand un cuplu nu mai poate procrea cu toate ca, anterior, unul sau ambii parteneri au mai conceput copii. Diagnosticul se pune la un an dupa eforturile cuplului de a obtine o sarcina. Conform studiilor, infertilitatea secundara afecteaza persoana la nivel psihic, in aceasi masura in care o face si infertilitatea primara.
Cauzele infertilitatii secundare
Principalul factor care cauzeaza infertilitatea secundara este varsta. Fata de prima sarcina avuta cu siguranta au mai trecut niste ani, iar fertilitatea, indeosebi cea feminina, scade odata cu varsta. Astfel, o femeie atinge gradul cel mai ridicat de fertilitate intre 25 si 31 de ani. Dupa aceasta varsta, sansele de a ramane insarcinata scad la 25%, ulterior, dupa 41 de ani, sansele fiind de doar 3-8%. Un factor de cuplu important care implica infertilitatea secundara este schimbarea partenerului. O persoana care a conceput anterior se poate confrunta, in noul cuplu, cu infertilitate secundara. Pe de alta parte, sterilitatea secundara poate avea, in 25% dintre cazuri, o disfunctie ovulatorie si, in 15% dintre cazuri, endometrioza. De asemenea, o serie de anomalii imunologice si endocrinologice pot determina aparitia infertilitatii secundare. In cazul barbatilor, impotenta si deficientele aparute in spermatogeneza pot cauza infertilitatea secundara. Din ce in ce mai multi medici ginecologi atrag atentia asupra unor factori de risc nou aparuti. In aceasta categorie intra stresul, un factor care produce la nivel cerebral substante nocive ce inhiba libidoul si functia fertila, dar si stilul de viata si aici accentul cade pe lipsa activitatii fizice combinata cu o alimentatia nesanatoasa, fumat si consum de alcool in exces. Menopauza precoce si bolile cu transmitere sexuala, de exemplu chlamydia, gonoreea sau HPV-ul, contactate dupa o sarcina anterioara sunt, de asemenea, cauze ale infertilitatii secundare.
Remedii pentru infertilitatea secundara
Tratamentul in cazul infertilitatii secundare se afla in stransa legatura cu cauza care a declansat-o, astfel existand variante de la tratamentul medicamentos si pana la tehnicile de fertilizare. Ceea ce este deosebit de important si trebuie punctat este ca infertilitatea secundara, la modul general, poate fi prevenita cu ajutorul suplimentelor alimentare. Acestea, in principal, au scopul de a echilibra sistemul hormonal, de a stimula ovulatia si de a preveni instalarea menopauzei premature, totodata contribuind si la eliberarea stresului. Odihna suficienta si mentinerea unui stil de viata sanatos sunt remedii care sustin functia fertila.