Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Infertilitate secundara: ce este, cauze si tratament
Postat in: Info sanatate

Infertilitate secundara: ce este, cauze si tratament

Infertilitatea, definita incepand cu anul 2010 ca fiind o boala, afecteaza din ce in ce mai multe persoane, atat femei cat si barbati, procentele fiind, din pacate, in crestere. La nivel mondial aproximativ 30% dintre cupluri se confrunta cu incapacitatea de a da nastere unui copil. Conform medicilor specialisti, infertilitatea poate fi primara sau secundara, in functie de antecedentele pacientului, cea secundara fiind mult mai greu de gestionat de catre parteneri.

Ce este infertilitatea secundara?

Infertilitatea secundara este definita atunci cand un cuplu nu mai poate procrea cu toate ca, anterior, unul sau ambii parteneri au mai conceput copii. Diagnosticul se pune la un an dupa eforturile cuplului de a obtine o sarcina. Conform studiilor, infertilitatea secundara afecteaza persoana la nivel psihic, in aceasi masura in care o face si infertilitatea primara.

Cauzele infertilitatii secundare

Principalul factor care cauzeaza infertilitatea secundara este varsta. Fata de prima sarcina avuta cu siguranta au mai trecut niste ani, iar fertilitatea, indeosebi cea feminina, scade odata cu varsta. Astfel, o femeie atinge gradul cel mai ridicat de fertilitate intre 25 si 31 de ani. Dupa aceasta varsta, sansele de a ramane insarcinata scad la 25%, ulterior, dupa 41 de ani, sansele fiind de doar 3-8%. Un factor de cuplu important care implica infertilitatea secundara este schimbarea partenerului. O persoana care a conceput anterior se poate confrunta, in noul cuplu, cu infertilitate secundara. Pe de alta parte, sterilitatea secundara poate avea, in 25% dintre cazuri, o disfunctie ovulatorie si, in 15% dintre cazuri, endometrioza. De asemenea, o serie de anomalii imunologice si endocrinologice pot determina aparitia infertilitatii secundare. In cazul barbatilor, impotenta si deficientele aparute in spermatogeneza pot cauza infertilitatea secundara. Din ce in ce mai multi medici ginecologi atrag atentia asupra unor factori de risc nou aparuti. In aceasta categorie intra stresul, un factor care produce la nivel cerebral substante nocive ce inhiba libidoul si functia fertila, dar si stilul de viata si aici accentul cade pe lipsa activitatii fizice combinata cu o alimentatia nesanatoasa, fumat si consum de alcool in exces. Menopauza precoce si bolile cu transmitere sexuala, de exemplu chlamydia, gonoreea sau HPV-ul, contactate dupa o sarcina anterioara sunt, de asemenea, cauze ale infertilitatii secundare.

Remedii pentru infertilitatea secundara

Tratamentul in cazul infertilitatii secundare se afla in stransa legatura cu cauza care a declansat-o, astfel existand variante de la tratamentul medicamentos si pana la tehnicile de fertilizare. Ceea ce este deosebit de important si trebuie punctat este ca infertilitatea secundara, la modul general, poate fi prevenita cu ajutorul suplimentelor alimentare. Acestea, in principal, au scopul de a echilibra sistemul hormonal, de a stimula ovulatia si de a preveni instalarea menopauzei premature, totodata contribuind si la eliberarea stresului. Odihna suficienta si mentinerea unui stil de viata sanatos sunt remedii care sustin functia fertila.

18 septembrie 2017

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.