Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ingrijirea parului: cum iti ingrijesti parul in functie de tipul acestuia

Ingrijirea parului: cum iti ingrijesti parul in functie de tipul acestuia

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 februarie 2023

Nu exista nicio indoiala ca parul este unul dintre cele mai pretioase bunuri ale fiecarei persoane, de aceea acesta merita sa ii fie acordata atentia cuvenita. Insa nu este intotdeauna suficient sa aplici un sampon si un balsam bun. Cheia pentru a purta un par sanatos si moale este sa-l cunosti cat mai bine. Numai atunci poti aplica produsele necesare si tratamentul corect de care acesta are nevoie nevoie.

Tipuri de par dupa textura, culoare si secretia de sebuum

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca, indiferent de tipul de par pe care il ai, parul poate fi gras, uscat, vopsit sau cu usoare reflexii, deci alegerea produselor potrivite pentru aceste particularitati este, de asemenea, esentiala pentru a arata perfect. Cunoasterea produselor potrivite pentru tipurile de par este esentiala pentru a avea o podoaba capilara demna de invidiat.  

Si, desi este adevarat ca la nivel estetic niciun tip de par nu este mai bun decat altul, adevarul este ca fiecare are punctele sale forte si propriile dezavantaje. De exemplu, parul drept este foarte fin, si prin urmare, este mai fragil si predispus la cadere.

Par uscat 
Acest tip de par are foarte putina grasime, prin urmare se rupe usor si este mult mai fragil. Cel mai mare dusman al sau sunt colorantii si substantele chimice care il fac si mai uscat, daca este posibil. Trebuie spus ca exista din ce in ce mai multi coloranti care au grija de par si in prezent vopsirea parului nu este sinonima cu parul uscat. Principalul indicator al faptului ca parul tau este unul uscat este ca are efectul de frizz, electrizandu-se cu usurinta.

De asemenea, in ceea ce priveste textura, parul uscat se simte la atingere precum un burete de sarma, nicidecum nu este moale. Pentru a elimina acest aspect si a avea grija de acest tip de par este foarte importanta o hidratare buna, cu masti care contin keratina sau care sunt foarte hidratante. Hidratarea este cheia acestui tip de par.

Si nu trebuie sa omiti aplicarea protectiei termice inainte de folosirea produselor de styling, indiferent daca este vorba despre uscator, placa de indreptat sau orice alt instrument pentru coafat. Este cunoscut faptul ca aceste ustensile fac ca parul sa se deshidrateze, motiv pentru care, inca o data, acest tip de par necesita produse hidratante.

Par gras
In acest caz, se intampla exact opusul uscarii, excesul de grasime este cel care inlatura frumusetea podoabei capilare. Un par gras da senzatia de murdarie, deci pe acest tip trebuie sa il speli mai des, insa sa folosesti un sampon care nu este agresiv cu parul. Desi unele voci afirma faptul ca spalarea zilnica a parului il face sa devina mai gras, realitatea este ca parul trebuie sa fie degresat si curatat ori de cate ori este nevoie, atat timp cat alegi un sampon pentru parul gras.

Si daca utilizezi balsam sau masca, radacina este interzis sa o atingi cu aceste produse, daca nu vrei sa ai un par cu un aspect imbacsit si sa para mai gras decat este. Daca intr-o zi are loc un eveniment special, iesi in oras si nu ai timp sa-ti speli parul, un sampon uscat va fi cel mai bun aliat al tau, este rapid si eficient.

Parul normal
Tipul de par pe care toti vrem sa-l obtinem este cel normal. Acesta genereaza doar grasimea potrivita pentru a evita uscarea si fara a da senzatia de par murdar.  Principalul avantaj este ca parul normal nu are nevoie de ingrijire speciala.

Par cret
De obicei, acest tip de par necesita multa hidratare si ingrijire, deoarece este de obicei mult mai uscat si fragil decat cel ondulat sau drept. Cand vine vorba de coafarea acestui tip de par cret, indeparteaza toata umezeala la maxim inainte de a aplica orice ustensila termica, deoarece in caz contrar il vei deshidrata si mai mult.

Par ondulat
Acest tip este cel care se incurca mai usor decat alte tipuri, iar esential pentru acesta este folosirea unui bun balsam si a unei masti o data pe saptamana. De asemenea, parul ondulat necesita mai multe perieri pe zi, astfel incat sa nu se rupa.

Par drept
De obicei, parul drept are mai putin volum decat cele anterioare, dar se bucura de mai multa stralucire decat alte tipuri. Evita excesul de balsam sau masca daca nu vrei sa il simti imbacsit sau foloseste intotdeauna aceste produse de la jumatatea parului spre varfuri, astfel incat sa eviti radacina. Pentru un plus de volum, poti folosi un sampon care adauga volum si, de asemenea, apeleaza si la uscarea parului parul cu capul in jos, tot pentru un plus de volum.

Par vopsit
Parul vopsit tinde sa se usuce din cauza substantelor chimice pe care le aplici. Pentru a avea grija de culoare, este recomandat sa utilizezi sampoane special concepute pentru parul vopsit, intrucat acestea protejeaza culoarea. In plus, aceste produse de ingrjire ofera, in general, si o hidratare a parului, pentru a repara daunele cauzate de substantele chimice continute de vopsea. Continua rutina de ingrijire cu utilizarea unui balsam sau a unei masti, insa acestea sa fie tot pentru parul vopsit.

Textura parului subtire
Daca ai parul fin, stii ca este usor de pieptanat, dar este si cel care sufera cel mai mult atunci cand folosesti caldura pe suprafata lui, ce provine de la dispozitivele de styling. Poti opta pentru un sampon pentru volum, daca iti doresti ca parul sa para mai bogat.

Textura parului gros
Parul gros este mai greu de pieptanat din cauza duritatii sale. Dar acest tip de par starneste invidia, deoarece coafurile vor rezista mult mai mult. Un par gros ofera posibilitati nesfarsite atunci cand vine vorba de coafuri. Este un par usor de ingrijit, de regula, insa trebuie sa folosesti masti care sa il faca sa nu mai para rebel, ci sa il domoleasca.  

Pentru a avea grija de parul tau, trebuie sa ii cunosti nevoile si sa tii cont de acestea atunci cand achizitionezi produse pentru acesta, fara a cheltui excesiv. De asemenea, poti incerca si sampoane fara sulfati, care sunt mai blande cu podoaba capilara, insa aceste tipuri, in unele cazuri nu au suficienta putere de degresare, iar astfel parul nu va parea improspatat dupa spalare.

Vrei sa ai un par sanatos? Trebuie sa ai un scalp sanatos. Cum sa ai grija de pielea scalpului

Parul si scalpul functioneaza impreuna. Altfel spus, nu trebuie sa ne concentram doar pe produse pentru intretinerea parului daca nu avem grija de sanatatea scalpului. De asemenea, este important sa pastram o igiena corespunzatoare si sa folosim produse cosmetice sau dermatocosmetice adecvate tipului de scalp si problemelor existente, daca acestea au fost diagnosticate. Chiar daca scalpul este gras, varfurile firelor de par pot fi uscate si pentru hidratarea lor este indicata utilizarea unei masti. Un consult la medicul dermatolog este suficient pentru a va indruma in acest sens. Totodata sa nu uitam ca parul este oglinda stilului nostru de viata alimentar.

Problemele aparute la nivelul scalpului pot fi tinute sub control si prin adoptarea unei diete variate, bogate in proteine, vitamine, grasimi nesaturate, dar si carbohidrati cu indice glicemic mic. Proteinele trebuie sa aiba un continut bogat de amionoacizi sulfurati, esentiali pentru sinteza keratinei (cisteina, metionina). Dintre vitamine, nu trebuie sa lipseasca din alimentatie vitamina C, D, B6, B7, B12 - acestea fiind catalizatori in procesul de sinteza al firului de par, alaturi de minerale precum: fier, cupru, seleniu, siliciu, magneziu.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...