Lacrimioara: O planta cu multiple beneficii pentru organism
Lacramioara este o planta medicinala perena delicata, cu florile albe in forma de clopotei. Se mai cunoaste si sub denumirea de cercelusi, clopotele, clopotei, coada-cocosului, curpina de padure, dumbravioara, si iarba lui Sfantul Gheorghe, deoarece infloreste in luna aprilie in apropierea acestei sarbatori. Florile de lacramioare sunt utilizate in parfumerie iar din extractele din planta se prepara solutii injectabile folosite in tratarea insuficientei cardiace. Partile aeriene ale lacramioarei se recolteaza in timpul infloritului, iar florile se culeg atunci cand jumatate din florile inflorescentei sunt inca nedeschise. Frunzele de lacramioare se usuca exclusiv pe cale artificiala, dar florile se pot usca la soare sau la umbra.
Lacramioara este utilizata ca un remediu natural pentru o gama larga de afectiuni, incluzand tulburari digestive, tulburari ale sistemului nervos, tulburari ale pielii si inflamatii. In plus, poate fi utilizata pentru tratarea durerii de cap, a durerilor menstruale si a stresului. Uleiul esential extras din lacramioara este considerat cel mai valoros pentru proprietatile sale medicinale. Uleiul esential contine compusi antiinflamatori si antiseptici, precum si compusi care au efect calmant asupra sistemului nervos.
Partile aeriene ale lacramioarei au aplicatii terapeutice atat in medicina umana, cat si cea veterinara. Principiile active din planta au proprietati cardiotonice cu efecte rapide si proprietati diuretice puternice. In medicina umana, lacramioarele se folosesc pentru a trata insuficienta cardiaca, tulburari nervoase ale activitatii cardiace, leziuni cardiace datorate sportului, insuficienta aortica si mitrala, in infarct miocardic, scleroza coronariana, insuficienta miocardica de natura sclerotica, in hipodinamie circulatorie si in formele bradicardice.
Aceasta planta este folosita in tulburari de ritm cardiac, pentru animale mai ales in tratamentul de lunga durata. Inca din cele mai vechi timpuri, tulpinile de lacramioare inflorite se foloseau la ceaiuri indulcite cu miere contra durerilor de piept. Decoctul de lacramioare, se obtine din intreaga planta si are un efect benefic asupra bolilor vaginale, de aceea se utilizeaza sub forma de spalaturi pentru tratarea de leucoree.
Ce beneficii pentru sanatate ofera florile de Lacramioara
Aceasta floare delicata se remarca prin proprietatile sale antispastice, diuretice, laxative, purgative, tonice, sedative si antipiretice. Se foloseste sub forma de ceai, tinctura, extract, infuzie si ulei esential. De asemenea, are capacitatea de a intari creierul si de a oferi un plus de energie neuronilor in caz de memorie slaba. Este extrem de eficienta in apoplexie si probleme mentale. Este dovedit faptul ca lacramioara are beneficii atat pentru piele, inima si creier. Iata care sunt acestea:
Reduce cicatricile
Unguentul din lacramioare se foloseste pentru tratarea arsurilor si a altor rani impiedicand aparitia cicatricilor. Acesta ajuta la vindecarea rapida si eficienta a cicatricilor.
Ofera un plus de stralucire pielii
Florile acestei plante sunt infuzate cu apa pentru a se obtine un tonic care este utilizat pentru iluminarea pielii. In plus, se remarca prin actiunea astringenta al pielii.
Trateaza bolile de inima
Lacramioara joaca rolul unui tonic cardiac. Aceasta planta este recomandata in tratamentul afectiunilor cardiace ale persoanelor in varsta. Pentru un plus de efect, se foloseste in combinatie cu paducelul.
Lacramioara ajuta si la tratarea bolilor cardiace valvulare, a debilitatii cardiace, a hidropiziei si insuficientei cardiace congestive. Flavonoidele care se regasesc in compozitia plantei stimuleaza arterele si ajuta la dilatarea sangelui. Dat fiind faptul ca joaca si actiune diuretica este foarte benefica pentru scaderea tensiunii arteriale. Se foloseste si in tratamentul aritmiei, astfel incat sporeste actiunea musculara a inimii si incetineste si regleaza ritmul batailor inimii.
Indeparteaza problemele mentale
Uleiul de lacramioare aplicat pe frunte ofera un plus de buna-dispozitie si ajută la ameliorarea deficientelor de gandire si memorie. Acesta se foloseste si in aromaterapie pentru a trata durerile de cap, depresia si melancolia. Este deosebit de util si in tratarea pierderii memoriei, apoplexie si epilepsie. Intareste celulele creierului si imbunatateste in mod remarcabil procesele cognitive ale creierului.
Este un bun adjuvant in tratamentul bolilor pulmonare cronice
Aceasta planta se foloseste pentru tratamentul bolilor pulmonare cronice cum este astmul. Extractul de lacramioare se regaseste si in medicamentele pentru edem pulmonar, impiedicand astfel aparitia insuficientei cardiace.
Trateaza angina pectorala
Lacramioara este folosită pentru a atenua durerile toracice cauzate de spasmele arterelor coronare si de lipsa de oxigen in muschiul inimii.
Are proprietati antipiretice
Scade productia de caldura in organism si este utilizata pentru a trata febra.
Trateaza infectia urinara
Tinctura din flori de lacramioare este utila in tratarea infectiilor urinare, deoarece curata in mod eficient obstructiile de la uretra.
Sustine o digestie sanatoasa
Joaca o actiune similara cu a plantei de aloe si se evidentiaza prin calitatile sale purgative si laxative, mentinand astfel procesul digestiv al corpului neted.
Lacramioarele in tratamentele interne
Pentru tratarea afectiunilor cardiace se poate folosi atat infuzia, cat si tinctura sau produsul macerat. Infuzia se face din 3-5 g pulbere de lacramioare cu 250 ml cu apa in clocot, dupa care se lasa acoperit 15 minute, se strecoara si se bea in 4 reprize in cursul unei zile. Tinctura din suc de lacramioare se face din 100 g parti aeriene, 18 ml alcool de 90 de grade, 15 g glicerina si restul apa distilata pana la 100 ml. Se iau cate 30-40 de picaturi de tinctura de lacramioare in 2-5 reprize pe zi.
Pentru tratarea migrenelor, nevralgiilor, ametelilor si ca efect diuretic, se recomanda tinctura obtinuta din 4 parti flori de lacramioare si 12 parti alcool de 90 de grade. Acest amestec se lasa la macerat 14 zile, agitandu-se sticla zilnic pentru omogenizare. Se strecoara si se iau de 3 ori pe zi cate 10 picaturi.
Efecte secundare si contraindicatii ale consumului de ceai de flori de lacrimioara
Folosite in cantitati foarte mari, lacramioarele sunt extrem de daunatoare sanatatii. Consultati intotdeauna sfatul medicului inainte de a utiliza aceasta planta sub orice forma. Dintre posibilele complicatii care pot sa apara datorita consumului inadecvat amintim:
Utilizarea excesiva a plantei care poate provoca iritatii gastro-intestinale si deshidratare.
Daca este amestecata cu medicamentele beta-blocante, lanoxina, quinidine, digoxina si saruri de calciu poate duce la efecte adverse.
Poate provoca dureri abdominale
Supradozajul poate duce chiar la insuficienta cardiaca
Boabele rosii ale plantei sunt extrem de otravitoare de aceea nu trebuie consumate sub nici o forma
Nu este indicat consumul de preparate cu lacramioare in timpul sarcinii si alaptarii.
Florile de soc, similitudini cu florile de lacrimioara. Ce beneficii au
In natura se gasesc raspunsurile la multe dintre intrebarile despre boli, deoarece este capabila sa ofere solutii eficiente pentru imbunatatirea sanatatii umane. Desi multe dintre remediile naturale din trecut nu se mai folosesc si in vremurile actuale, floarea de soc inca isi pastreaza renumele pentru tratarea diferitelor afectiuni.
Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Flavonoidele, antioxidanti puternici care protejeaza celulele de daune, gasite in boabe de soc, sunt considerate a fi responsabile pentru majoritatea proprietatilor sale de vindecare. Prin urmare, socul este utilizat in tratamentul bolilor degenerative si serveste ca metoda de prevenire a cancerului.
Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea. In plus, aceasta planta este, de asemenea, utilizata pentru gargara si apa de gura in cazuri de tuse, raceli, raguseala (laringita), gripa si dificultati de respiratie. In plus, boabele de soc sunt bune pentru piele si amelioreaza durerea articulara (reumatism).