Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata
In natura se gasesc raspunsurile la multe dintre intrebarile despre boli, deoarece este capabila sa ofere solutii eficiente pentru imbunatatirea sanatatii umane. Desi multe dintre remediile naturale din trecut nu se mai folosesc si in vremurile actuale, floarea de soc inca isi pastreaza renumele pentru tratarea diferitelor afectiuni. Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Flavonoidele, antioxidanti puternici care protejeaza celulele de daune, gasite in boabe de soc, sunt considerate a fi responsabile pentru majoritatea proprietatilor sale de vindecare. Prin urmare, socul este utilizat in tratamentul bolilor degenerative si serveste ca metoda de prevenire a cancerului.
Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea. In plus, aceasta planta este, de asemenea, utilizata pentru gargara si apa de gura in cazuri de tuse, raceli, raguseala (laringita), gripa si dificultati de respiratie. In plus, boabele de soc sunt bune pentru piele si amelioreaza durerea articulara (reumatism).
Proprietatile florilor de soc
Asa cum am mentionat anterior, socul are multiple proprietati, printre care se regasesc si urmatoareleꓽ
- Au proprietati antioxidante
- Combat gripa si raceala
- Au un efect pozitiv asupra sistemului imunitar
- Au putere laxativa
- Actioneaza ca un antiinflamator
- Virtutile sale antiseptice sunt, de asemenea, apreciate
Acest arbust are fitochimicale, si in special florile de soc contin ulei esential, precum si flavonoide, cum ar fi quercetin si rutin, acizi fenolici, taninuri, vitamina C si minerale. Toate aceste componente sunt combinate pentru a spori proprietatile sale de vindecare. Fara indoiala, beneficiile enorme ale florii de soc sunt o necesitate pentru botanisti, oameni de stiinta, medici si farmacisti, astfel incat socul a devenit unul dintre cei mai folositi arbori medicinali din lume.
Beneficiile socului
Utilizat pentru boli respiratorii
Dr. Kosta Mumcuoglu din Ierusalim a fost prima persoana care a descoperit ca boabele de soc sunt capabile sa neutralizeze activitatea hemagglutininei prezente pe suprafata multor virusi, impiedicand patrunderea acesteia in celule. Pe de alta parte, deoarece floarea de soc are proprietati diaforetice care actioneaza asupra epiteliului bronsic, reuseste sa creasca productia de secretii alveolare bronhiolare. In plus, virtutile sale antiinflamatorii si antigripale au fost foarte utile pentru tratarea sinuzitei.
Multe studii in care siropul de soc sau comprimatele cu extract de soc au fost administrate pacientilor si-au demonstrat eficacitatea in combaterea simptomelor, cum ar fi febra, cefaleea si congestia nazala.Atat in trecut, cat si in prezent, capacitatea florilor de soc de a trata bolile respiratorii a fost apreciata, de fapt, Hipocrate a considerat planta de soc ca fiind "trusa toracica". Chiar si atunci cand o epidemie de gripa a afectat Panama in 1995, guvernul acestei natiuni a folosit extracte de soc pentru a o combate.
Imbunatateste sistemul imunitar
Efectele imunomodulatoare ale fructelor de soc au facut obiectul unor cercetari si se pare ca acestea stimuleaza sistemul imunitar al persoanelor slabe sau imunocompromise. Ceea ce este cert este ca sistemul imunitar beneficiaza de fitochimicalele din soc, deoarece astfel se permite apararii organismului sa aiba resurse diferite pentru a combate amenintarile din afara organismului. Este o practica obisnuita sa se utilizeze flori de soc in infuzii pentru a combate inflamatia, care, atunci cand este interna, afecteaza diferite organe. Din pacate, acest lucru este comun la persoanele care traiesc o viata sedentara, cu mult stres sau care au o dieta necorespunzatoare. Un alt aspect care distinge socul de alte plante este ca ajuta la combaterea retentiei de lichide. Datorita proprietatilor sale diuretice, este un remediu natural bun pentru eliminarea toxinelor din organism, stimularea organelor si curatarea sistemului limfatic.
Favorizeaza eliminarea lichidelor
Continutul ridicat de saruri de potasiu ajuta organismul sa elimine fluidele prin transpiratie si urinare crescuta. Acest lucru produce doua efecte benefice pentru corpul nostru: Pe de o parte, se contribuie la eliminarea lichidelor din organism, fiind un supliment ideal pentru curele de slabire, iar pe de alta parte, se activeaza eliminarea toxinelor, bacteriilor si deseurilor din corpul nostru, ceea ce este deosebit de important in cazul gutei (ajuta la eliminarea acidului uric), hipertensiunii (ajuta la eliminarea sodiului) sau pietrelor la rinichi.
De ajutor in prevenirea cistitei
Florile de soc au un efect de drenaj, adica stimuleaza urinarea, ceea ce ne ajuta sa expulzam din vezica bacteriile care cauzeaza cistita. Se recomanda utilizarea preparatelor pe baza de soc ca o completare a tratamentului medical, pentru a se accelera vindecarea. O alta proprietate interesanta este ca florile de soc sunt antiseptice si bactericide. Putem folosi o infuzie de flori concentrate de soc pentru a face gargara si a ameliora angina sau inflamatia gingiilor. Aceeasi infuzie inmuiata in tifon si aplicata pe ochi serveste la tratarea conjunctivitei in acelasi mod ca si musetelul. In cazul in care infectia este in ureche, se recomanda sa ne acoperim capul cu un prosop si sa lasam aburul sa treaca prin canalul urechii. Cu toate acestea, se recomanda prudenta in aceste practici si este intotdeauna indicat sa se ceara sfatul unui specialist.
Precautii in utilizarea socului. Contraindicatii pentru aceasta planta
Tufa de soc are mai multe parti otravitoare, cu componente care genereaza cianura. Prin urmare, trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand consumati aceasta planta. In timp ce florile si fructele coapte se pot considera sigure, alte parti, cum ar fi semintele, scoarta, radacinile si fructele crude imature contin sambunigrina, o glicozida care este transformata in cianura, care este extrem de toxica. In plus, scoarta si tulpina contin, de asemenea, lecitine, foarte toxice pentru fat in caz de sarcina.
De asemenea, se recomanda sa nu se utilizeze socul in sarcina, alaptare, schizofrenie, depresie, Alzheimer, precum nici inainte de interventii chirurgicale. Nu in ultimul rand, unele medicamente interactioneaza negativ cu socul, motiv pentru care se va cere opinia medicului, pentru a putea sau nu folosi preparate pe baza de soc.
Cum ne poate ajuta socul sa ne odihnim si de ce avem nevoie de somn
In ultimii ani s-au tot facut cercetari cu privire la importanta somnului pentru organism. Oamenii de stiinta din America au declarat ca somnul are, printre altele, rolul de a reface stocul unor anumite celule cerebrale. Altfel spus, in timp ce noi dormim creierul este in continuare treaz si produce un material important numit mielina, material care are rolul de a proteja circuitele cerebrale.
Oamenii de stiinta au constatat ca ritmul in care se formeaza celulele producatoare de mielina - oligodendrocite imature - se dubleaza. Cresterea cea mai marcata s-a inregistrat in faza de somn asociata cu visarea - faza numita REM "rapid eye movement" si era impulsionata de anumite gene. Aceasta prima analiza a fost extrem de importanta pentru lumea medicala. Altfel spus, dincolo de nevoia de odihna si functionalitatea corespunzatoare a mintii noastre, ca raspuns la intrebarea "De ce avem nevoie de somn?", procesele biologice care se desfasoara in timp ce dormim si-au aratat importanta.
De-a lungul timpului, cercetatorii s-au concentrat asupra neuronilor, studiind modul in care activitatea acestora difera in starea de somn fata de cea de veghe. Studiul a aratat ca si alte celule ale sistemului nervos care produc mielina isi modifica semnficativ modul de functionare. Studiile viitoare ar putea clarifica daca somnul afecteaza sau nu simptomele sclerozei multiple. In plus, oamenii de stiinta incearca sa descopere daca lipsa de somn din perioada adolescentei, ar putea avea consecinte asupra creierului, pe termen lung. Potrivit specialistilor, somnul adanc permite organismului de a se recupera mai bine de factorii nocivi, cum ar fi stressul si razele ultraviolete - cu alte cuvinte, este adevarata remarca cu privire la somnul de frumusete.
Cum sa folosesti corect uleiul de ricin? Poți să amesteci uleiul de ricin cu flori de soc pentru păr?
Principalul efect al uleiului de ricin este stimularea cresterii genelor. Pentru genele rare, se poate aplica in fiecare noapte o cantitate mica pe radacina genelor curate si demachiate, masand usor pana la absorbtie. Amintiti-va sa utilizati o cantitate foarte mica, deoarece este un ulei foarte dens. De asemenea, poate fi folosit pe sprancene daca aveti zone subtiri. Uleiul de ricin are insa si beneficii asupra parului. Astfel, ajuta la evitarea firelor despicate si la imbunatatirea parului uscat sau deteriorat. In plus, uleiul contribuie la stimularea cresterii parului.
Un truc este sa incalziti putin uleiul si sa il aplicati pe scalp, prin masaj, timp de aproximativ 5 minute. Este recomandat sa repetati acest tratament zilnic si sa o faceti inainte de a merge la culcare, astfel incat sa actioneze peste noapte, urmand ca a doua zi dimineata sa spalati parul cu sampon. Acest ulei stimuleaza circulatia sangelui la foliculii de par, permitand o crestere mai rapida. In plus, ajuta si la regenerarea unghiilor fragile.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014);
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management, Elsevier, 2021;
https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 11, 2020.Yun JS, et al. Laparoscopic repair of hiatal hernia. Journal of Thoracic Disease. 2019;