Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Laxativele: Ce sunt, cum sa le folosim corect, contraindicatii

Laxativele: Ce sunt, cum sa le folosim corect, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 februarie 2023

Laxativele sunt un tip de medicamente care ajuta la ameliorarea constipatiei. Constipatia este o tulburare de tranzit intestinal, ce presupune scaune de consistenta dura, dificil de eliminat. Laxativele faciliteaza eliminarea acestora si pot fi administrate sub forma de tablete, capsule, lichid sau supozitoare. Scopul laxativelor este acela de a ameliora temporar constipatia si a elimina disconfortul produs. Acestea contin substante farmaceutice sau naturale care maresc volumul bolului fecal, dar si frecventa eliminarii scaunelor si motilitatea intestinala.

Simptome ale constipatiei

Constipatia este o tulburare a tranzitului intestinal, care se caracterizeaza prin scaune rare si dureroase. Constipatia poate fi cauzata de o dieta saraca in fibre, o hidratare insuficienta, o lipsa de activitate fizica, sau tulburari ale sistemului nervos sau digestive. Simptomele includ dureri abdominale, balonare si senzatia de golire incompleta a intestinelor. Tratamentul poate include schimbarea dietei si stilului de viata, precum si medicamente si terapii suplimentare, in functie de cauzele subiacente.

Atunci cand esti constipat apar urmatoarele simptome:

materii fecale dure
dificultate la defecatie
eliminare incompleta a materiilor fecale;
mai putin de 3 scaune saptamanal.
Medicamentele si suplimentele alimentare cu efect laxativ pot fi folosite doar pe termen scurt, deoarece in caz contrar poate aparea constipatia cronica si la alte complicatii mai serioase.

Multe persoane care prezinta exces ponderal sau tulburari de alimentatie iau laxative in mod frecvent, cu scopul de a scadea in greutate, insa acestea nu ajuta la slabit, dar pot cauza deshidratare. Pierderea fluidelor ofera falsa impresie ca laxativele ar ajuta la slabit.

Tipuri de laxative

Exista 4 tipuri principale de laxative ce se administreaza pe cale orala:

Laxative de volum
Acestea contin fibre alimentare si actioneaza precum alimentele bogate in fibre, marind volumul bolului fecal, prin cresterea retentiei de lichid la nivelul acestora, formand o masa gelatinoasa. Materiile fecale devin, astfel, mai moi si mai usor de eliminat iar efectul apare dupa 12-24 de ore de la administrare.

Laxative osmotice
Acest tip de laxative inmoaie materiile fecale prin cresterea cantitatii de apa secretata in colon insa actioneaza abia dupa 2-3 zile.

Laxative stimulante
Acestea stimuleaza peretii intestinului, provocand contractii ritmice la nivelul muschilor intestinali, pentru a elimina scaunul iar efectul se produce dupa 6-12 ore.

Laxative emoliente
Acestea imbunatatesc absorbtia apei la nivelul materiilor fecale, ceea ce favorizeaza inmuierea lor si evacuarea facila si actioneaza in 12-72 de ore.

Laxativele supozitoare se introduc pe cale anala si actioneaza imediat prin stimularea contractiilor ritmice ale intestinului gros.

Eficacitatea laxativelor difera de la o persoana la alta insa medicii recomanda folosirea unui laxativ de volum pentru inceput. Daca acesta nu ofera rezultate vizibile, poti incerca alte tipuri la recomandarea medicului. Totusi, trebuie evitata utilizarea acestora in exces, pentru a elimina riscul efectelor adverse.

Efecte adverse ale laxativelor

Efectele adverse depind de tipul de laxativ, insa atunci cand se utilizeaza incorect sau abuziv, apar simptome precum:

balonare;
deshidratare – poate cauza slabiciune, ameteli, dureri de cap, tulburari de vedere precum si deteriorarea rinichilor.
ocluzie intestinala – blocaj intestinal ce poate aparea din cauza deshidratarii, care produce intarirea materiilor fecale;
diaree;
crampe abdominale;
dezechilibre electrolitice si deficit de minerale cum ar fi : potasiu, clor, calciu, magneziu, sodiu – acestea pot afecta functia nervoasa si musculara favorizand aparitia unor simptome precum: aritmii cardiace, confuzie, senzatie de slabiciune, convulsii;
gaze intestinale;
dependenta de laxative
constipatie cronica, in lipsa consumul de apa.
Unele laxative pot avea efecte nedorite in combinatie cu anumite medicamente, de aceea trebuie luate doar la recomandarea medicului. Copiii si persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale nu trebuie sa foloseasca laxative de niciun fel.

In plus, utilizarea laxativelor produce riscuri majore in cazul in care constipatia a aparut datorita unei ocluzii intestinale sau unei apendicite. De asemenea, nu este indicat pentru femeile insarcinate sau cele care au nascut recent sa foloseasca laxative, deoarece le pot supune unor riscuri.

Cand apelezi la sfatul medicului?

Un medic de familie sau un gastroenterolog poate trata constipatia. Ei pot diagnostica cauza constipatiei si pot recomanda tratamente precum schimbari in dieta si stil de viata, medicamente sau proceduri medicale. Este absolut necesar sa te adresezi medicului daca observi ca:

desi folosesti laxative, constipatia dureaza mai mult de 7 zile;
te simti ametit, slabit sau obosit;
prezinti sangerari rectale sau scaune cu sange;
ai dureri sau crampe abdominale severe.

Cum poti trata constipatia fara laxative?

Inainte de folosi orice tip de laxative, este indicat sa aplici cateva strategii pentru a facilita eliminarea scaunului in lipsa acestora. Iata cum poti ameliora si preveni constipatia in mod natural:

mareste aportul de fibre alimentare – consuma mai multe cereale integrale si introdu in alimentatia zilnica o varietate de legume si leguminoase boabe si cate 2-4 portii de fructe pe zi. Fibrele prezente in aceste alimente stimuleaza motilitatea intestinala si regleaza tranzitul; 
consuma alimente cu efect laxativ – cum ar fi tarate de ovaz sau de grau;
redu aportul de cafeina – daca obisnuiesti sa consumi cantitati mari de bauturi energizante : cafea, ceai verde sau bauturi carbogazoase cu adaos de cafeina, este indicat sa le reduci. Cafeina in exces are efect diuretic si produce deshidratare, ceea ce faciliteaza aparitia riscului de constipatie;
hidrateaza-te suficient – bea minim 8 pahare de apa pe zi. Pe langa apa, este indicat sa consumi si alte lichide precum : supe, limonada si infuzii de plante fara cafeina. Tine cont de faptul ca fructele si legumele sunt bogate in apa de aceea trebuie consumate zilnic.
fa miscare zilnic – este demonstrat faptul ca exercitiile fizice imbunatatesc tranzitul intestinal si ofera un plus de sanatate.
Daca optezi pentru medicamentele laxative, respecta doza recomandata si bea minim 2 litri de lichide pe zi, pentru a preveni deshidratarea, diareea si ocluzia intestinala. Nu iti fa un obicei din a lua laxative zilnic, ci foloseste-te de efectul lor puternic doar la nevoie.

In concluzie, laxativele te pot ajuta temporar sa ameliorezi constipatia insa nu este indicat sa faci un tratament pe termen lung. Totusi, este indicat sa suplinesti aportul de fibre si lichide cand esti constipat iar daca observi ca tulburarile de tranzit persista adreseaza-te medicului.

Laxative naturale. Cum sa le folosim corect

Ceaiul de crusin este unul dintre cele mai puternice laxative naturale gratie derivatilor antracenici continuti. Acesta creste motilitatea colonului, stimuleaza contractiile si accelereaza pasajul intestinal, insa nu se recomanda administrarea indelungata. Un alt ceai laxativ puternic este ceaiul de volbura, numita popular si rochita randunicii, care contribuie, totodata, si la detoxifierea organismului.

Ceaiul din frunze si flori de calin este recunoscut gratie efectelor sale laxative, insa nu se recomanda administrarea pe o perioada mai lunga de o saptamana. Cu un efect laxativ-purgativ eficient este si ceaiul de fenicul, de frasin sau de patlagina. Ceaiul de soc, pe langa actiunea laxativa si diuretica, ajuta la eliminarea toxinelor din corp. Pentru rezultate rapide se pot combina mai multe tipuri de ceaiuri fara, insa, a depasi perioada de 7 zile. In functie de felul in care actioneaza in organism, laxativele pot fi de trei feluri: stimulente, mecanice si osmotice. Laxativele stimulente se mai numesc si purgative si au rolul de a stimula muschii si a impulsiona defecatia. Senna este una dintre cele mai puternice plante din natura cu efect purgativ.

Astfel de suplimente sunt recomandate cu precadere in caz de constipatie severa. Acestea isi fac efectul in aproximativ 8 ore de la ingerare si se recomanda a fi administrate seara, inainte de culcare. Laxativele mecanice sunt administrate in cazuri usoare sau ocazionale de constipatie si au la baza un amestec de fibre care grabesc digestia si favorizeaza eliminarea materiilor fecale. In aceasta categorie intra sucul de aloe vera, de struguri, de mere, dar si semintele de in, de psyllium si taratele de ovaz. Laxativele osmotice contin foarte multe minerale si actioneaza prin cresterea cantitatii de apa din intestine, astfel incat scaunul sa devina mai moale si mai usor de eliminat. Un astfel de efect il au ciresele daca sunt consumate crude sau sub forma de ceai.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...