Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben

Nutritie: Care sunt beneficiile pentru organism ale consumului de pepene galben

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 martie 2023

Pepenele galben este un fruct dulce si suculent, perfect pentru a fi savurat in zilele calde de vara. Este o sursa excelenta de nutrienti si are numeroase beneficii pentru sanatate, putand fi consumat de toata familia. Alaturi de pepenele verde, pepenele galben este un fruct delicios, care ii ofera organismului nutrienti esentiali. Printre acestia se remarca continutul ridicat de beta-caroten (in organism este transformat in vitamina A), vitaminele C si acid folic, despre care se cunoaste faptul ca este necesar femeilor gravide. Atat vitamina A, cat si vitamina C sunt antioxidanti si intaresc sistemul imunitar. Pepenele galben contine si potasiu (330 mg / 100 g), ceea ce explica efectul sau diuretic, fosfor (21 mg), calciu (6 mg) si magneziu (15 mg).

Beneficii si proprietati pentru sanatate ale pepenelui galben

Bogatia sa in apa, potasiu, acid folic si vitamine antioxidante fac din pepenele galben un aliment usor si foarte sanatos. Iata cateva dintre virtutile pepenelui galben:

Contine apa, ceea ce il face o alegere excelenta pentru hidratarea organismului.
Este bogat in vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la combaterea inflamatiei.
Contine antioxidanti puternici, cum ar fi beta-carotenul si licopenul, care ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative.
Este bogat in fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea sanatatii digestive si la prevenirea constipatiei.
Contine potasiu, un mineral esential pentru functionarea adecvata a inimii, a creierului si a altor organe.
Bogat in vitamina C si fibre

Pepenele galben este o sursa buna de vitamina C, care exercita un efect antioxidant, actionand impotriva radicalilor liberi, responsabili de imbatranire. De asemenea, serveste la o mai buna asimilare a fierului si actioneaza ca un antiinflamator. De asemenea, acest fruct contine o cantitate interesanta de fibre, care, pe langa faptul ca ajuta in caz de constipatie, ofera satietate, iar astfel pepenele galben este un aliment ideal de adaugat in curele de slabire.

Este depurativ
Datorita continutului ridicat de apa si contributiei sale de fibre si potasiu, pepenele galben are o actiune diuretica si usor laxativa, care ajuta la eliminarea deseurilor din organism. Acest lucru il face un aliat bun al pielii si il face recomandat persoanelor care sufera de afectiuni ale vaselor de sange si ale inimii sau de retentie de lichide. De asemenea, are un efect benefic in cazurile de reumatism, artrita si guta.

Reduce tensiunea arteriala
In plus fata de proportia mare de apa si potasiu, continutul sau scazut de sodiu (20 mg / 100 g) permite includerea acestuia in regimurile bazate pe o cantitate mica de sare. Astfel, pepenele galben este util pentru mentinerea tensiunii arteriale la un nivel optim, pe langa capacitata de a favoriza eliminarea apei. 

Recomandat in timpul sarcinii
Consumul sau este adecvat si in timpul sarcinii, deoarece componentele sale (calciu, magneziu, folati si vitaminele A si C) sunt favorabile cresterii fatului. Continutul sau de acid folic este deosebit de important, deoarece acest compus este esential pentru prevenirea malformatiilor fatului. Conform studiilor, o portie de 200 g acopera pana la 30% din necesarul zilnic al acestei vitamine.

Ajuta la pierderea in greutate
Pepenele galben poate fi util pentru pierderea in greutate, deoarece este un fruct care are o cantitate mica de calorii si contine fibre care ajuta la cresterea satietatii si la reducerea poftei de mancare, impiedicand persoana de la supraalimentare. De asemenea, acest fruct, deoarece actioneaza si ca un diuretic natural, este benefic pentru reducerea retentiei de lichide, favorizand scaderea in greutate. Pentru ca pepenele galben sa contribuie la pierderea in greutate, este important sa aveti o dieta sanatoasa, variata si echilibrata, obtinand toate substantele nutritive si vitaminele pentru un corp sanatos.

Imbunatateste tranzitul intestinal
Pepenele galben poate imbunatati tranzitul intestinal, deoarece contine fibre care ajuta la facilitarea eliminarii scaunului si la reducerea disconfortului abdominal. De asemenea, deoarece este bogat in apa, ajuta la prevenirea constipatiei si la promovarea sanatatii intestinului.

Ajuta la controlul tensiunii arteriale
Deoarece contine o cantitate mare de potasiu, pepenele galben poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, exercitand o actiune hipotensiva, care ajuta la reducerea si mentinerea presiunii stabile la persoanele hipertensive. Cu toate acestea, pentru un control mai bun al tensiunii arteriale, este important sa aveti alte ingrijiri, cum ar fi reducerea cantitatii de sare consumate si practicarea activitatii fizice regulate, in plus fata de respectarea indicatiilor medicului.

Previne imbatranirea prematura a pielii
Pepenele galben contine antioxidanti, care impiedica imbatranirea prematura a pielii, ajutand la mentinerea sa ferma, oferindu-i un aspect sanatos. In plus, semintele de pepene galben pot fi utilizate sub forma de ulei, deoarece contin omega-6, care promoveaza reinnoirea si conservarea pielii, si omega-9, care ajuta la protejarea pielii si la prevenirea deshidratarii. Pentru a mentine pielea sanatoasa, este important ca, in plus fata de consumul de pepene galben, sa existe o hidratare corespunzatoare si sa se foloseasca zilnic creme cu factor de protectie solara.

Este bogat in electroliti
Pepenele galben este bogat in apa, deoarece la fiecare 100 de grame ofera 91,8 g de apa, din acest motiv ajuta la mentinerea corpului hidratat. In plus, este bogat in electroliti, cum ar fi sodiu, potasiu, calciu si magneziu, ceea ce il face o alegere excelenta pentru cele mai toride zile sau pentru a-l consuma dupa efectuarea activitatii fizice.

Imbunatatirea sistemului imunitar
Fructul ofera o cantitate buna de vitamina C si vitamina A, care ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, prin cresterea celulelor imune ale organismului si reducerea stresului oxidativ, datorita puterii sale antioxidante.

Ingrijirea sanatatii ochilor
Deoarece este bogat in vitamina A si carotenoide, consumul regulat de pepene ajuta la ingrijirea ochilor, deoarece aceste componente au actiune antioxidanta, prevenind boli cum ar fi orbirea nocturna si degenerescenta maculara legata de varsta, in plus fata de intarzierea deteriorarii vederii care apare in mod natural pe masura ce imbatraniti.

Previne bolile de inima
Pepenele galben este un fruct bogat in carotenoide, care actioneaza pentru a preveni boli de inima, si potasiu, care permite reducerea tensiunii arteriale si, in consecinta, reduce riscul de complicatii cardiace, cum ar fi infarctul, de exemplu. Este, de asemenea, un fruct bogat in fibre care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, prevenirea acumularii de grasime in peretii vaselor, avand si proprietati antioxidante, care contribuie la eliminarea elementelor care pot fi daunatoare celulelor, mentinand inima sanatoasa. Pentru a beneficia de aceste proprietati, pepenele galben poate fi consumat simplu, taiat in cuburi sau felii, ori folosit in diverse retete, putand fi consumat de fiecare membru al familiei.

Cum ajuta consumul de pepene galben imbunatatirea memoriei

Daca memoria nu este antrenata constant, in timp aceasta isi pierde capacitatea de stocare, iar procesele cognitive se deterioreaza. Astfel, tehnicile de memorare sunt de un real ajutor deoarece acestea stimuleaza creierul si, implicit memoria. Se recomanda ca acestea sa fie practicate inca din copilarie, dar si pe parcursul vietii. O tehnica de memorare rapida este repetitia, cu alte cuvinte invatarea unei poezii sau unui sir de numere aleatorii. 

Vizualizarea, de asemenea, ajuta la memorarea rapida. Astfel, persoanele care-si scriu informatiile pe o hartie, indiferent ca vorbim de un caiet de curs, o agenta sau o lista de cumparaturi, vor reusi sa le memoreze mai rapid, cercetatorii demonstrand ca persoanele organizate au o capacitate de memorare mult mai rapida si mai eficienta. Dezlegarea rebusurilor si a puzzel-urilor, jocurile cu numere, plimbarile in locuri noi si studierea unei limbi straine sunt, de asemenea, activitati care antreneaza memoria.

Pe langa toate aceste tehnici de memorare rapida, un real ajutor vine din partea alimentatiei sanatoase si a stilului de viata echilibrat. Aportul zilnic de acizii grasi esentiali omega-3, care se regasesc in uleiurile vegetale si peste, si de vitaminele din grupul B, care se afla in nuci, cereale integrale, spanac, sparanghel, ciuperci, somon, fructe de mare, ficat, pepene galben, oua, avocado, morcovi, imbunatatesc considerabil calitatea memoriei. 

De asemenea, pastilele care au la baza lecitina, extract de salvie si Gingko Biloba devin un aliat de baza al memoriei. Se recomanda administrarea pastilelor pentru memorie atat in perioadele de stres major, de exemplu in cazul sesiunii de examene, in perioadele de surmenaj psihic, dar si in cazul inaintarii in varsta, pentru functionarea normala a sistemului nervos.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.