Regenerarea pielii: dermatocosmetice de utilizat, tipuri de tratament
Atunci cand vorbim de regenarea pielii, trebuie sa intelegem structura acesteia. Epiderma, stratul superior al pielii, protejeaza impotriva mediul dur, impotriva bacteriilor, sau alte substante straine. Aici este produsa keratina si melanina. Keratina ofera rezistenta pielii, iar melanina este raspunzatoare de culoarea pielii. Epiderma, in mod constant, elimina piele moarta, chiar si atunci cand te speli. Este modul ei de a ramane sanatoasa, prin autoexfoliere si prin stimularea de creare a noi celule.
Derma este responsabila pentru riduri. Aici intalnim vase de sange, folicuri de par si glandele sebacee. Tot aici este produs colagenul si elastina. Colagenul si elastina sunt cele mai abundente proteine din derma, considerate a fi "fantana tineretii". Daca productia de colagen si elastina scade (ceea ce se si intampla, o data inaintat in varsta si din cauza mediului) riduriile si liniile fine sunt din ce in ce mai pronuntate.
Pielea uscata, dincolo de a fi inestetica, creaza disconfort si lasata netratata poate favoriza aparitia iritatiilor si a afectiunilor dermatologice. Persoanele care se confrunta cu o piele uscata trebuie sa stie ca primul si cel mai important pas este legat de ingrijirea sa, atat de modul de actiune, cat si de produsele folosite. Cum se poate regenera pielea uscata si ce produse dermatocosmetice sa folosesti descopera in acest material.
Ce trebuie sa stii despre regenerarea pielii
Care sunt cauzele care conduc si favorizeaza deteriorarea pielii
Ce produse dermatocosmetice se folosesti pentru regenerarea corecta a pielii
Cum arata rutina pentru ca pielea ta sa se regenereze mai usor
Ce trebuie sa stii despre regenerarea pielii?
Cand vorbim de regenerarea pielii trebuie sa intelegem cu functioneaza aceasta. Celulele pielii se reinnoiesc la fiecare 28 de zile, iar pielea noastra trebuie supusa unui proces de exfoliere care sa indeparteze celulele moarte si sa lase pielea sa radieze pentru ca regenerarea sa se intample cat mai fluent. Procedeul de exfoliere presupune indepartarea stratului superficial al pielii format din celulele moarte si impuritati, in urma caruia pielea ta este revigorata, iar atat corpul cat si fata ta vor parea mai netede, mai sanatoase si mai hidratate.
Stratul exterior protectiv al pielii (stratul cornos / stratum corneum) reprezinta partea exterioara a epidermului si serveste ca o bariera fizica care protejeaza corpul de agresiunile externe (ex. radiatiile ultraviolete). Acest strat este format in cea mai mare parte din celule moarte si impuritati si se reinnoieste la doua saptamani. Procesul poate fi totusi incetinit din mai multe cauze (varsta, hormonal, alimentatia, schimbarea anotimpului) care duce la blocarea porilor, eruptii sub piele, riduri sau piele obosita. Procesul de reinnoire poate fi ajutat de noi prin exfolierea mecanica sau chimica a pielii.
Daca in cazul tenului gras sau mixt exfolierea poate avea la intervale mari de timp, pielea uscata are nevoie de o atentie deosebita pentru a se regenera corect. Pielea uscata este caracterizata de incapacitatea de a retine apa in tesuturi si de productia scazuta de sebum. Pe langa faptul ca este aspra la atingere, terna si lipsita de vitalitate, pielea uscata nu prezinta elasticitate, are tendinta de ridare, de iritare si chiar de descuamare, in cazurile severe manifestand prurit. Daca nu este ingrijita corespunzator, pielea uscata poate degenera in dermatita, iar in alte cazuri se poate crapa si leziunile formate se pot infecta.
Care sunt cauzele care conduc si favorizeaza deteriorarea pielii?
Desi putini s-ar astepta la acest raspuns, deteriorarea pielii e strans legata de expunerea la Soare si raze UV si asta NU are legatura doar cu perioada verii. Desi si vantul, frigul, schimbarile bruste de temperatura, socul termic de la apa calda la apa rece, poluarea, radicalii liberi, au impactul lor, cel mai mult pielea se deterioreaza prin expunerea prelungita la Soare.
Deteriorarea pielii produsa de soare este responsabila de fotoimbatranire, principala cauza a deteriorarii pielii pe masura ce inaintezi in varsta. Pentru amatorii de stat in aer liber, protectia impotriva razelor de soare nu este o sarcina usoara. Alegerea atenta a cremei de protectie solara si aplicarea adecvata a acesteia pot ajuta foarte mult la prevenirea deteriorarii viitoare a pielii.
De asemenea, este important sa porti palarie de soare si alte articole de imbracaminte, atunci cand stai in aer liber la soare. Alege o palarie cu boruri largi, de aproximativ cinci pana la sapte centimetri, care sa faca umbra la nivelul gatului, nasului si urechilor (o sapca de baseball nu este de ajuns). De asemenea, poarta haine cu tesatura deasa, cu maneci lungi si pantaloni lungi. Cauta firme care produc imbracaminte speciala pentru protectie solara.
Chiar si cea mai stricta utilizare a unei creme de protectie solara si purtarea unor haine protectoare nu sunt la fel de eficace ca minimizarea in primul rand a expunerii la razele UV periculoase. Razele soarelui sunt foarte puternice intre orele 10.00 si 14.00, asa ca daca doresti sa petreci timp in aer liber, fa asta dimineata devreme sau dupa-amiaza tarziu. Stai la umbra atunci cand ai ocazia si ai grija ca razele de soare sunt reflectate si de apa, nisip si zapada (in timpul iernii).
Pielea uscata este o conditie a inaintarii in varsta, glandele sebacee scazandu-si in timp productia de sebum, insa, in majoritatea cazurilor, este rezultatul ingrijirii necorespunzatoare si a factorilor de mediu. Astfel, aerul foarte uscat din incaperi, expunerea prelungita la ger, vant si soare pot cauza uscarea pielii. Pe de alta parte, baile fierbinti, detergentii agresivi, clorul din piscine, dar si fumatul, hipotiroidiismul si alimentatia dezechilibrata pot fi factori declansatori.
Ce produse dermatocosmetice sa folosesti pentru regenerarea corecta a pielii
Produsele recomandate pentru ingrijirea pielii uscate sunt cele care impiedica evaporarea apei din tesuturi si, totodata, contribuie la mentinerea barierei hidrolipidice a pielii. In plus, au in compozitie ingrediente hranitoare si hidratante. Recomandarea noastra sunt produsele de la Lipikar, acestea fiind destinate exclusiv ingrijirii pielii uscate si sensibile. Au la baza ingrediente patentate cu puternic rol antiinflamator si antiiritant, calmeaza pruritul, favorizeaza sinteza lipidelor care se gasesc in mod natural in derm si refac microbiomul pielii.
De asemenea, specialistii recomanda persoanelor cu pielea uscata sau care vor ca pielea sa se regenereze mai repede sa foloseasca produse dermatocosmetice bazate pe untul de cupuacu. Untul de cupuacu este bogat in fitosteroli, polifenoli si acizi grasi, avand numeroase beneficii pentru pielea uscata, deshidratata, matura, dar si pentru par: imbunatateste elasticitatea si previne aparitia ridurilor, combate radicalii liberi care oxideaza celulele si determina imbatranirea, protejeaza si sustine bariera naturala a pielii, regenereaza tenul, metine supletea, elasticitatea si hidratarea parului, fiind benefic in special pentru parul uscat, deteriorat, vopsit, cret, rebel. Produsele care contin unt de cupuacu sunt ideale pentru hidratarea tenului si a corpului, pentru masti capilare sau pentru tratamente pentru parul uscat si lipsit de stralucire.
Produsele care contin unt de cupuacu sunt recomandate pentru regenerarea imperfectiunilor tenului si au un efect antioxidant puternic. Untul de cupuacu poate fi folosit ca ingredient in creme hidratante, creme de noapte, creme antirid, creme de dupa plaja si in balsam de buze. Datorita vitaminelor din textura, produsele care contin cupuacu formeaza o bariera protectoare asupra pielii, protejand-o de raze UV, frig, produse chimice si dezhidratare si ofera pielii un aspect moale, placut, elastic.
Untul de cupuacu contine o mare cantitate mare de fitosteroli, iar acestea actioneaza ca antiinflamatori pentru piele, fiind un agent de curatare a radicalilor liberi, acizilor grasi Omega 3 si 6. Stimuleaza procesele de vindecare ale pielii si reda elasticitatea tesutului dermic. La fel ca si fructele arborelui de cacao, untul de cupuacu contine Vitamina A, vitamina E, Vitamina C, vitamina B12, acid folic si antioxidanti.
Cum arata rutina pentru ca pielea sa se regenereze mai usor?
Specialistii recomanda acordarea unei atentii deosebite modului de ingrijire a pielii uscate si urmarea cu strictete a catorva sfaturi esentiale:
• Evitarea spalarii si a bailor cu apa fierbinte, actiuni care pot deshidrata suplimentar pielea.
• Folosirea strict a produselor destinate pielii uscate, cea mai buna recomandare fiind Lipikar balsam la pret mic, un set care satisface complet nevoile acestui tip de piele.
• Pielea nu trebuie stearsa prin frecare, ci prin tamponare usoara cu un prosop moale.
• Evitarea produselor de curatenie, a detergentilor si a sapunurilor dure. Se recomanda folosirea manusilor pentru curatenie si pentru spalatul vaselor.
• La fiecare iesire din piscina se recomanda a se face dus.
• Indiferent de anotimp, persoanele cu pielea uscata si sensibila trebuie sa foloseasca produse cu factor de protectie solara.
• Purtarea hainelor comode, lejere, din materiale naturale.
• Hidratarea organismului din interior si adoptarea unei diete sanatoase, bazata pe fructe si legume.
Si acum pe final de material, cateva insight-uri utile si interesante despre pielea umana:
- Pielea ta nu este numai cel mai mare organ al corpului, este si cel mai greu. Reprezinta 16% din greutatea ta totala;
- In mod surprinzator, pana la 50.000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodarie e format din celelule moarte ale pielii;
- Culoarea pielii tale se schimba in timp. De exemplu, culoarea unui nou-nascut sanatos nu e niciodata roz, ci rosie – cu nuante vinetii la extremitati. Incep sa aiba culoarea finala in jurul varstei de sase luni;
- Pielea reglementeaza temperatura corpului. Cand faci pielea de gaina, de fapt corpul capteaza un strat de aer cald in jurul sau, folosindu-se de acele mici ridicaturi de pe piele. In plus, intr-o zi torida de vara, singurele suprafete ale pielii care nu transpira sunt cele de pe unghii, urechi si buze;
Bibliografie:
- Yardley, HaroldJ, and Roy Summerly. "Lipid composition and metabolism in normal and diseased epidermis." Pharmacology & therapeutics 13, no. 2 (1981): 357-383. 61 Smith, Walter P. "Epidermal and dermal effects of topical lactic acid." Journal of the American Academy of Dermatology 35;
- Grinnell, Frederick. "Fibroblast biology in three-dimensional collagen matrices." Trends in cell biology 13, no. 5 (2003): 264-269. 62 Sarkar, Rashmi, Vijay Garg, Shivani Bansal, Sumit Sethi, and Chitra Gupta. "Comparative evaluation of efficacy and tolerability of glycolic acid, salicylic mandelic acid, and phytic acid combination peels in melasma." Dermatologic Surgery 42;
- Ring, J., B. Eberlein-König, T. Schäfer, J. Huss-Marp, U. Darsow, M. Möhrenschlager, and H. Behrendt. "Skin surface pH, stratum corneum hydration, trans-epidermal water loss and skin roughness related to atopic eczema and skin dryness in a population of primary school children: clinical report." Acta Dermatology-Venerology 80 (2000): 188-191. 63 Grimes, Pearl E., Barbara A. Green, Richard H. Wildnauer, and Brenda L. Edison. "The use of polyhydroxy acids (PHAs) in photoaged skin." Cutis 73, no. 2 Suppl (2004);
- Schikowski, Tamara, and Anke Hüls. "Air pollution and skin aging." Current Environmental Health Reports (2020): 1-7. 64 Berson, Diane S., Joel L. Cohen, Marta I. Rendon, Wendy E. Roberts, Isaac Starker, and Beatrice Wang. "Clinical role and application of superficial chemical peels in today's practice." Journal of drugs in dermatology: JDD 8, no. 9 (2009);
- Schroeder, Peter, Stefan M. Schieke, and Akimichi Morita. "Premature skin aging by infrared radiation, tobacco smoke and ozone." In Skin aging, pp. 45-53. Springer, Berlin, Heidelberg, 2006. 65 Brody, Harold J., Gary D. Monheit, Sorrel S. Resnik, and Thomas H. Alt. "A history of chemical peeling." Dermatologic Surgery 26, no. 5 (2000);
- Verrill, A. Hyatt. Perfumes and Spices: Including an Account of Soaps and Cosmetics-The Story of the History, Source, Preparation, And Use of the Spices, Perfumes, Soaps, And Cosmetics Which Are in Everyday Use. Read Books Ltd, 2013. 66 Mekas, Maria, Jennifer Chwalek, Jennifer MacGregor, and Anne Chapas. "An Evaluation of Efficacy and Tolerability of Novel Enzyme Exfoliation Versus Glycolic Acid in Photodamage Treatment." Journal of drugs in dermatology: JDD 14;
- Froebe, C. L., F. A. Simion, L. D. Rhein, R. H. Cagan, and A. Kligman. "Stratum corneum lipid removal by surfactants: relation to in vivo irritation." Dermatology 181, no. 4 (1990): 277-283. 67 Sim, Young-Chul, Sung-Gu Lee, Dong-Cheol Lee, Byung-Young Kang, Kyung-Mok Park, Jang-Young Lee, Moo-Sung Kim, Ih-Seop Chang, and Joon-Shick Rhee. "Stabilization of papain and lysozyme for application to cosmetic products." Biotechnology letters 22, no. 2 (2000);
- Wilhelm, Klaus-P., Christian Surber, and Howard I. Maibach. "Effect of Sodium Lauryl Sulfate--Induced Skin Irritation on In Vivo Percutaneous Penetration of Four Drugs." Journal of investigative dermatology 97, no. 5 (1991). 68 Matts, Paul J., John E. Oblong, and Donald L. Bissett. "A review of the range of effects of niacinamide in human skin." IFSCC Magazine 5, no. 4 (2002);
- Gfatter, R., P. Hackl, and F. Braun. "Effects of soap and detergents on skin surface pH, stratum corneum hydration and fat content in infants." Dermatology 195, no. 3 (1997);
- Bissett, D. L., K. Miyamoto, P. Sun, J. Li, and C. A. Berge. "Topical niacinamide reduces yellowing, wrinkling, red blotchiness, and hyperpigmented spots in aging facial skin 1." International journal of cosmetic science 26, no. 5 (2004);
- Koski, Nina, E. Henes, C. Jauquet, Katy Wisuri, S. Rapaka, and L. Tadlock. "Evaluation of a sonic brush, cleanser, and clay mask on deep pore cleansing and appearance of facial pores through a new image analysis software methodology." J Am Acad Dermatol 70, no. 5 (2014);