Tips and tricks: Cum poti scapa de cicatrici
Cicatricile pot fi extrem de vizibile sau mai subtile, avand dimensiuni diferite, fiind regasite in locuri fie vizibile, fie ascunde. Cu toate acestea, cicatricile sunt percepute adesea drept o amintire asupra unui fapt petrecut, care poate fi unul pozitiv, de exemplu, nasterea, dar exista si persoane care le au din pricina unor evenimente nefericite (accidente, de exemplu). Practic, toata lumea are (sau a avut) o cicatrice pe corp si, asa cum originea lor poate fi cea mai variata, relatia noastra cu acestea poate fi, de asemenea, foarte diferita. Sunt cei carora nu le pasa de faptul ca le au, ba care chiar le arata cu mandrie ca semn al unei experiente si sunt persoane care doresc sa scape de ele pentru totdeauna. Iar pentru cei din ultimul grup, articolul de fata este un scurt ghid privind modul de reducere a cicatricilor pielii.
De ce se formeaza o cicatrice?
In primul rand, trebuie sa intelegeti de unde provin cicatricile. Da, stim ca sunt rezultatul unei rani deschise care si-a lasat amprenta pe pielea noastra, dar care este procesul? Practic, cicatricea constituie partea vizibila a leziunii care a aparut in piele, al carei proces de vindecare consta in cresterea fibroblastelor tinere, adica a celulelor care produc colagen (care, dupa cum stim, este cheia in procesul de reparare a dermei). Insa atunci cand trauma apare - fie de la o interventie chirurgicala, abces, arsura, piercing, tatuaj, rana, muscatura, exista un raspuns exagerat care provoaca proliferarea tesutului fibros, care se manifesta sub forma de cheloid (o umflatura) sau cicatrice hipertrofica (ridicata sau extinsa sub forma de cordon). Acest proces de aparitie a cicatricilor poate fi, de asemenea, marcat de o predispozitie genetica.
Tipuri de cicatrici si cum se pot vindeca
Exista diferite tipuri de cicatrici in functie de aspectul, formarea si originea lorꓽ
Cicatrici atrofice
Acestea sunt cicatrici superficiale sau mici, iar suprafata pielii afectate arata de parca ar avea o gaura. Acestea sunt cicatricile care se vad la persoanelor care au acnee, vergeturi sau dupa varicela.
Cum se pot elimina cicatricile atrofice?
Deoarece cicatricea este cauzata de lipsa tesutului, nu va fi posibil sa le eliminati pur si simplu folosind un remediu natural si, prin urmare, va fi necesar sa se recurga la utilizarea unor tehnici mai specifice fie pentru indepartarea lor, fie pentru camuflajul lor. Una dintre tehnicile de tratare a acestui tip de cicatrice este micropigmentarea. Micropigmentarea este o tehnica de camuflaj constand in implantarea de pigmenti hipoalergenici minerali si anorganici (oxid de fier) in stratul bazal al dermei.
Cicatrici cheloide
Acestea sunt leziuni ale pielii formate din tesut fibros crescut care se formeaza de obicei dupa vindecarea ranilor. Cicatricile cheloide pot fi cauzate de incizii chirurgicale, rani traumatice, intepaturi de la vaccin, arsuri, radiatii, piercing, acnee, varicela sau zgarieturi mici. Cicatricile cheloide nu provoaca simptome, dar pot fi dureroase, pot provoca arsuri sau mancarime.
Cum se pot elimina cicatricile cheloide?
Exista diferite tratamente pentru a elimina cicatricile cheloide, cea mai frecventa este interventia cu laser pentru a elimina tesutul modificat. Marele avantaj este ca tesuturile nu sunt afectate si, prin urmare, exista un risc mai mic de a forma un nou cheloid.
O alta metoda de indepartare a cicatricilor este de a utiliza bandaje puternice care pun presiune pe zona afectata. Aceasta tehnica reduce fluxul sanguin si imbunatateste regenerarea pielii. Exista, de asemenea, optiunea de a utiliza crioterapia pentru a elimina cicatricile, precum si utilizarea de gel sau plasturi de silicon pentru a promova regenerarea pielii.
Cicatrici hipertrofice
De obicei sunt cicatrici groase, voluminoase. Acestea se formeaza imediat dupa vindecarea ranilor din cauza productiei excesive de fibre tisulare. Desi cicatricea hipertrofica tinde sa iasa in evidenta deasupra nivelului pielii, ramane insa circumscrisa regiunii leziunii initiale.
Cum se pot elimina cicatricile hipertrofice?
Laserul este utilizat pe scara larga pentru a elimina cicatricile hipertrofice. Plasturii din silicon sunt, de asemenea, foarte comuni, deoarece ofera o hidratare constanta, impiedica zgarierea, cresc elasticitatea, aplatizeaza tesutul cicatricial, reduc schimbarile de culoare si protejeaza de lumina soarelui. Aceste cicatrici, pot fi, de asemenea, ascunse prin micropigmentare.
Exista diferite tehnici de tratare a cicatricilor. Utilizarea micropigmentarii consta in principal in ascunderea si corectarea cicatricilor si, prin urmare, este utilizata in cicatrici mai putin adanci. Cu toate acestea, pentru a trata cicatricile de o mai mare relevanta, utilizarea laserului poate fi o optiune recomandata.
Ce optiuni de tratament exista?
Tratament non-invaziv
Acesta include produse cosmetice, precum uleiuri, creme. De asemenea, se pot utiliza geluri cu silicon, dar si plasturi, precum si terapie prin masaj, desi aceasta tehnica nu are beneficii clare. Tot in categoria metodelor non-invazive, insa pentru prevenirea cicatricilor sunt incluse si articolele textile elastice, care exercita presoterapie asupra zonelor problematice. Cremele, lotiunile si uleiurile pot genera efecte benefice, insa nu deosebit de vizibile pentru inlaturarea cicatricilor, in special daca acestea sunt mai adanci.
Tratament invaziv
Tratamentul invaziv presupune interventia chirurgicala de eliminare a cicatricilor, realizata fiind printr-o tehnica meticuloasa si atraumatica. Excizia poate cauza insa efecte adverse, precum modificari ale culorii pielii, dar si subtierea acesteia. De asemenea, o alta procedura poate fi cea in care se recolteaza grasime din alta zona a corpului si care se utilizeaza ulterior ca metoda in ameliorarea cicatricilor. Alte tehnici includ terapie cu laser, criochirurgie, precum si injectii cu 5 fluorouracil.
Prevenirea este intotdeauna mai buna decat vindecarea, dar este esential sa asteptati pana cand rana este complet inchisa pentru a incepe tratarea cicatricei. Atat timp cat acest lucru nu se intampla, cel mai important lucru este sa pastrati curata zona pentru a evita infectiile. Desi evitarea hiperpigmentarii si inceperea tratamentului sunt deosebit de eficiente pentru prevenirea aparitiei cicatricilor, vestea buna este ca este posibila si tratarea celor vechi.
Desi există tratamente diferite, daca dorim o solutie simpla, pe care sa o putem aplica la domiciliu, plasturii de reducere a cicatricilor sunt o optiune buna. Poate parea contradictoriu, dar plasturii sunt usor adaptabili la dimensiunea cicatricei, modificand umiditatea pielii si favorizand regenerarea acesteia. In acelasi timp, plasturii functioneaza si ca un strat de protectie impotriva razelor UV, care sunt responsabile pentru hiperpigmentarea si imbatranirea pielii.
Greseli de evitat cand ai rani superficiale
Atunci cand vorbim de arsuri mai mari de gradul I, trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri. Indepartati hainele sau bijuteriile de langa zona arsa a pielii, inclusiv scutecele bebelusilor, pentru a nu intretine arderea, dar nu indepartati obiectele lipite de pielea arsa, deoarece acest lucru ar putea inrautati starea.
Nu folositi niciodata gheata, creme sau substante grase. Pastrati persoana calda. Folositi o patura sau imbracaminte, dar evitati sa acoperiti zona ranita. Acest lucru va preveni hipotermia, unde temperatura corpului unei persoane scade semnificativ. Exista un risc de hipotermie daca raciti o suprafata mare arsa, in special la copiii mici si persoanele in varsta, potrivit unui studiu.
Tratati durerea provocata de arsura cu paracetamol sau ibuprofen. Verificati intotdeauna prospectul atunci cand utilizati medicamente fara prescriptia medicului. Copiilor sub 16 ani nu trebuie sa li se administreze aspirina. Asezati-va in pozitie verticala pe cat posibil, daca fata sau ochii sunt arse. Evitati cat mai mult timp sa va culcati, deoarece acest lucru va ajuta la reducerea umflaturii. Folositi creme pentru regenerarea pielii dupa arsuri doar la recomandarea doctorului. Nu este indicat sa folositi creme sau substante grase la scurt timp dupa arsura. Astfel de creme se pot folosi pentru arsurile cu ulei
Bandajarea ranilor este o solutie de moment si nu reprezinta cea mai rapida si eficienta cale de vindecare, oferind doar protectie impotriva factorilor de mediu. Pentru a trata rapid ranile si a favoriza refacerea pielii se recomanda folosirea produsului Kadermin Spray. Formula inovatoare pe baza de pudra creaza o pelicula protectoare la suprafata plagii care impiedica abraziunea, dar si contactul cu agentii patogeni din mediu care pot provoca infectii. Gratie substantelor din compozitie, spray-ul Kadermin regenereaza celulele si tesuturile pielii si grabeste vindecarea.
Bibliografie:
Lambert WC, Everett MA (October 1981). "The nosology of parapsoriasis". Journal of the American Academy of Dermatology;
Jackson R (May 1977). "Historical outline of attempts to classify skin diseases". Canadian Medical Association Journal;
Copeman PW (February 1995). "The creation of global dermatology". Journal of the Royal Society of Medicine;