Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Glicerina - proprietati, intrebuintari, beneficii pentru piele

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 iunie 2024 Ultima actualizare: 28 iunie 2024

Glicerolul denumit si glicerina este cel mai simplu alcool cu masa atomica peste 92. Este un lichid siropos, incolor, dulce, solubil in apa si alcool cu punctul de fierbere la 290 °C. Glicerina se evapora si ingheata greu, de exemplu solutia de 80% ingheata la -20,3 °C. Sub forma de esteri ai acizilor grasi (gliceride), constituie componentul de baza al grasimilor animale si vegetale. Care sunt beneficiile pentru ingrijirea pielii ale glicerinei, descopera in acest material.

Cum a fost descoperita glicerina? Pentru ce e buna glicerina

Ce este glicerina? Cum se obtine solutia de glicerol?

Cate tipuri de glicerina exista? Cum se obtine glicerina vegetala?

Curiozitati despre glicerina. Ce se intampla daca inghiti glicerina

Ulei de glicerina. Apa cu glicerina. Ce trebuie sa stim

Glicerina utilizare. Glicerina Contraindicatii. 

Cum a fost descoperita glicerina? Pentru ce e buna glicerina

Cum a fost descoperita glicerina sau pentru ce e buna glicerina vom afla din randurile care urmeaza. Glicerina a fost descoperita de catre Scheele, la 1780 in apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Prin aceasta metoda se obtine si astazi pe scara mare. O alta metoda de fabricare se bazeaza pe fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu.

Glicerina cristalizeaza greu. Pastrata mai multa vreme la o temperatura sub 0 °C, formeaza cristale neregulate. Glicerina se utilizeaza in industria explozivilor, in farmacie si in cosmetica, in industria pielariei si pentru fabricarea de mase plastice. Glicerina este higroscopica, ea absoarbe vapori de apa din atmosfera pana la stabilirea unui echilibru chimic.

Glicerina mai este utilizata in productia de bauturi alcoolice din cauza gustului. Este un agent hidratant regasit in nenumarate produse cosmetice de ingrijire si igiena a pielii si parului. Faciliteaza retinerea apei in tesutul cutanat, este emolient si catifelant, protejeaza parul de deshidratare.

Ce este glicerina? Cum se obtine solutia de glicerol?

Ce contine glicerina, ce este glicerina sau cum se obtine solutia de glicerol sunt intrebari la care vom afla raspunsul in randurile care urmeaza. Glicerina este un compus natural obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale. Este un lichid incolor, limpede, inodor, siropos si dulce la gust. Glicerina este un agent hidratant care extrage apa din straturile mai profunde ale pielii si din aer si o aduce catre stratul exterior al pielii.

Acest agent hidratant este inclus de cele mai multe ori in produsele de ingrijire a pielii. Glicerina este utilizata in mod obisnuit in combinatie cu un ingredient ocluziv, un alt tip de agent hidratant, pentru a capta umezeala pe care o atrage in piele.

Acest compus natural poate fi obtinut din grasimi animale sau uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de palmier, de nuca de cocos sau de soia. De asemenea, poate fi fabricat si sintetic din propilena. Structura glicerinei (C3H8O3) este compusa din trei molecule de carbon, trei molecule de oxigen si opt molecule de hidrogen. Este o componenta cheie a trigliceridelor si fosfolipidelor.

Dupa cum am amintit anterior, glicerina este cel mai simplu alcool . Aceasta se obtine prin fermentatia glucozei cu drojdia de bere in prezenta sulfitului de sodiu. Totusi, exista 3 tipuri de glicerol ce se obtin diferit:

Glicerina vegetala

Aceasta este obtinuta din ulei de palmier, stearina de palmier, ulei de sambure de palmier, ulei de soia, ulei de nuca de cocos si nu numai. Practic, glicerina vegetala se obtine din uleiuri vegetale in timpul productiei de sapun.

Glicerina sintetica

Despre glicerina sintetica sau semisintetica simpla trebuie sa stiti ca este obtinuta din sirop de trestie, porumb sau chiar din propilena.

Glicerina animala

In timpul productiei de sapun glicerina animala reprezinta iarasi produsul secundar al procesului.

Cate tipuri de glicerina exista? Cum se obtine glicerina vegetala?

Daca vrei sa afli cate tipuri de glicerina exista sau cum se obtine glicerina vegetala e suficient sa parcurgi aceste randuri. Tocmai am povestit anterior ca exista trei tipuri de glicerina si cum se obtine glicerina vegetala. Ca idee, Glicerina vegetala este cea folosita in industria cosmetica, dupa cum am enuntat si anterior. 

Pe scurt, glicerina vegetala este obtinuta din uleiuri vegetale cu o densitate crescuta precum uleiul de palmier, stearina de palmier (Amestec de acid stearic cu acid palmitic sau oleic, obținut din unele grăsimi solide și folosit la fabricarea lumânărilor, în industria textilă și în cea a cauciucului. Ester al acidului stearic, care intră în componența grăsimilor animale și vegetale), ulei de sambure de palmier, ulei de nuca de cocos, ulei de soia in timpul productiei de sapun sau biodiesel.

Glicerina simpla sau sintetica este produsa din zahar din sirop de trestie sau porumb sau propilena.

Glicerina animala este un produs secundar natural al grasimilor animale (cum ar fi coada de vita) in timpul productiei de sapun.

Curiozitati despre glicerina. Ce se intampla daca inghiti glicerina

Daca vrei sa afli ce se intampla cu organismul tau cand intri in contact cu glicerina sau ce se intampla daca inghiti glicerina e suficient sa citesti aceste curiozitati despre glicerina.

Glicerina este o substanta puternic higroscopica, adica are calitatea de a absorbi cu usurinta apa din aer. Aceasta calitate este valorificata la greu de catre producatorii de cosmetice, pentru ca in contact cu pielea umana, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii si o aduce in straturile superficiale, rezultand o epiderma foarte bine hidratata;
O alta calitate importanta a glicerinei este aceea ca, fiind prezenta si in organismul uman, ea nu determina reactii alergice.

Ulei de glicerina. Apa cu glicerina. Ce trebuie sa stim

Daca pana acum am vorbit de glicerina, e timpul sa discutam despre ulei de glicerina si apa cu glicerina si ce beneficii au pentru piele. Ce trebuie sa stim. Pe scurt, cand vorbim de ulei de glicerina sau apa cu glicerina trebuie sa stim ca putem sa le obtinem atent si acasa. Cum facem asta?

Maceratul hidroglicerinic se poate prepara si acasa, prin amestecul glicerinei, a apei si a unei plante proaspete sau uscate. Ingredientul minune sporeste concentratia substantelor extrase din plante. Nu trebuie uitat faptul ca un dozaj de peste 10% de glicerina intr-un produs poate dauna pielii, daca este folosit pe termen lung.

Maceratul se prepara prin amestecarea a 60 gr de glicerina cu 40 gr de apa (de preferat sa fie distilata), peste care se adauga plante maruntite. Compozitia se amesteca lent si foarte bine, pentru ca substantele din plante sa fie extrase corespunzator. Reteta mai recomanda adaugarea unui conservant precum extrasul de grapefruit.

 

Glicerina utilizare. Glicerina Contraindicatii. 

Glicerina are o vasta utilizare intr-o multitudine de domenii. In zona medicala aceasta substanta este folosita ca hidratant pentru ca ajuta la lubrifiere. Este utilizata in medicamente precum supozitoare dar si in siropuri impotriva tusei ( expectorant ). Totodata este folosita pe cale intravenoasa ca tratament impotriva hipertensiunii oculare, in special in contextul glaucomului acut.

In cosmetica , glicerina este adesea utilizata ca hidratant, solvent si lubrifiant. Are un gust dulce moderat (aproximativ 60% din cel al zaharozei) si este mai solubil decat sorbitolul care uneori il inlocuieste. Se utilizeaza in pastele de dinti , ape de gura, creme hidratante, produsele pentru par si sapunuri.

Specialistii din toate domeniile au gasit un numitor comun pe topicul glicerina si care sunt cele mai eficiente moduri pentru glicerina utlizare. Cu toate acestea, ca orice substanta, abuzul poate cauza efecte adverse si exista si opinii cu privire la glicerina contraindicatii.

Stim deja ca glicerina se utilizeaza  in produse lactate, in dulciuri, creme, grasimi emulsionate tartinabile cu sau fara arome, sosuri, snacksuri, inghetate, fructe si legume prelucrate, conservate, produse din carne, peste, oua, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive, condimente, mustar, bauturi alcoolice si nelcoolice, produse dietetice etc. Chiar daca nu exista o limita in care poate fi folosita aceasta substanta, chiar daca nu da dependenta ca zaharul, in doze mari poate provoca dureri de cap, greata, sete accentuata.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.healthline.com/health/glycerin-for-face

https://www.kiehls.com/skincare-advice/glycerin-skin-benefits.html

REFERINTE:

  • CFR — Code of Federal Regulations Title 21. (2018).  Fluhr JW, et al. (2008). Glycerol and the skin: Holistic approach to its origin and functions. 
  • Glycerin: Handling/processing. (2013). ams.usda.gov/sites/default/files/media/Glycerin%20Petition%20to%20remove%20TR%202013.pdf
  • Milani M, et al. (2017). The 24-hour skin hydration and barrier function effects of a hyaluronic 1%, glycerin 5%, and Centella asiatica stem cells extract moisturizing fluid: An intra-subject, randomized, assessor-blinded study. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5560567/
  • Moisturizers — Super smooth skin or a slick scam? (n.d.).goaskalice.columbia.edu/answered-questions/moisturizers-%E2%80%94-super-smooth-skin-or-slick-scam
  • Safety assessment of glycerin as used in cosmetics. (2014). cir-safety.org/sites/default/files/glycerin.pdf
  • Sethi A, et al. (2016). Moisturizers: The slippery road. DOI:10.4103/0019-5154.182427
  • Thring TSA, et al. (2011). Antioxidant and potential anti-inflammatory activity of extracts and formulations of white tea, rose, and witch hazel on primary human dermal fibroblast cells.

Articole similare
Iritatiile capilare: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni Iritatiile capilare: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni

Cuperoza este o problema dermatologica caracterizata prin roseata, iritatii si capilare dilatate, sub forma de filamente. Aceste semne apar, mai presus de toate, pe pometi si pe aripioarele nasului, in tonuri rosiatice sau violet. Desi roseata faciala este normala in unele cazuri, mai ales ca urmare a frigului iarna sau a soarelui vara, daca aceasta devine permanenta, provocand un efect inestetic, se poate vorbi de cuperoza.  

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Cefaleea de tip cluster: De ce apare, cum se poate preveni Cefaleea de tip cluster: De ce apare, cum se poate preveni

Sunt persoane care au migrene si timp de 72 de ore sau mai mult. Exista un caz cu o persoana care si a dat seama ca are migrene inca de la varsta de 5 ani. In prezent se cunosc mai mult anumiti factori de risc, parte a simptomelor migrenoase, cum ar fi abuzul de alcool, fumatul excesiv, stresul sau lipsa de somn.

12 februarie 2024
Edited 12 februarie 2024
citește articolul
Ce este chimionul si ce proprietati are pentru sanatate Ce este chimionul si ce proprietati are pentru sanatate

Chimionul este un condiment obtinut din semintele uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Cuminum cyminum, facand parte din aceeasi familie ca si patrunjelul.

12 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina