Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Zmeura si beneficiile sale pentru sanatate

Zmeura si beneficiile sale pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 martie 2023

Zmeura este un fruct plin de nutrienti, avand un continut important de substante benefice precum vitamina C, potasiu, antioxidanti si fibre, avand un continut scazut de calorii si zaharuri. O ceasca de zmeura ofera aproximativ 65 de calorii si 15 grame de carbohidrati, dintre care 8 miligrame sunt fibre. Proprietatile sale transforma zmeura intr-un aliment foarte benefic pentru corpul nostru. In plus, se poate integra intr-o varietate de retete, fie smoothie-uri, adaugate in iaurt, salate de fructe ori pur si simplu consumate ca atare. Printre cele mai remarcabile proprietati ale acestui aliment se numara concentratia ridicata de antioxidanti pe care ii are. Mai multe studii au aratat ca o dieta ce include consumul de zmeura, precum si cel al altor fructe de padure, cum ar fi afine sau mure, contribuie la prevenirea cresterii tensiunii arteriale si a anumitor tipuri de cancer. 

Acest fruct se remarca, de asemenea, pentru controlul efectelor diabetului zaharat, deoarece fibrele pe care le are il fac sa aiba o influenta pozitiva asupra mentinerii unui nivel stabil de zahar din sange. De asemenea, cei care consuma zmeura beneficiaza de pierdere in greutate, deoarece fructul este diuretic si promoveaza tranzitul intestinal. Alte avantaje pe care le are zmeura este ca poate reduce riscurile bolilor de inima, deoarece imbunatateste circulatia sangelui si intareste sistemul imunitar, datorita continutului ridicat de vitamina C si antioxidanti.

Proprietati ale zmeurei

Acest fruct rosu protejeaza ochiul si pentru continutul sau ridicat de luteina, pigment capabil sa filtreze razele ultraviolete ale soarelui care genereaza atat de multe daune in retina. Alte proprietati includ si urmatoareleꓽ

Promoveaza absorbtia fierului, prevenind problemele de anemie.
Combinatia sa de vitamina C cu alti antioxidanti imbunatateste circulatia datorita proprietatilor sale vasodilatatoare si de intarire a capilarelor.
Culoarea sa caracteristica de rosu inchis se datoreaza antocianinelor. Aceste flavonoide protejeaza capilarele ochilor si ajuta la mentinerea starii bune a inimii.
Vitamina C si ceilalti antioxidanti vor fi extrem de benefici pentru starea de spirit si sanatatea sportivilor, supusi unui stres puternic sau care au anumite boli, cum ar fi artrita.
Acidul folic (sau vitamina B9) este esential pentru formarea proteinelor si a altor procese celulare. In timpul sarcinii si alaptarii, aportul de acid folic previne malformatiile fatului.
Vitamina A, C si E, impreuna cu alte substante benefice pentru sanatate, cum ar fi acizii cafeic, butiric si galic, sau taninurile, ajuta la prevenirea bolilor degenerative, cum ar fi cancerul. In plus, zmeura este bogata in acid elagic, compus puternic anti-cancer si antimutagenic.

Beneficii se revarsa si asupra unghiilor, parului si pielii, datorita vitaminei B7 sau biotinei, care intervine impreuna cu acidul folic pentru a asigura vigoarea si rezistenta.
Bogate in potasiu si magneziu, zmeura este excelenta pentru echilibrul apei din organism, mentinand starea buna a sistemului nervos si muscular, sprijinind buna functionare a ritmului cardiac. Potasiul contracareaza sodiul si regleaza tensiunea arteriala si favorizeaza expulzarea urinei, astfel incat impiedica retentia de lichide. Beneficiile combinatiei acestor minerale fac din zmeura o hrana excelenta pentru a evita si trata cistita, pietrele la rinichi, oboseala, crampele si tahicardia, printre alte disconforturi.

Zmeura contine fibre solubile, ideale pentru a promova tranzitul intestinal. Acest fruct rosu contine o cantitate mare de pectine care, pe langa asigurarea unei sanatat intestinale, ajuta la purificarea toxinelor inainte de a fi absorbite in sange, fiind ideale pentru prevenirea bolilor intestinale, cum ar fi constipatia, diverticulita si chiar cancerul de colon. Fibrele solubile sunt, de asemenea, utile pentru scaderea nivelului de colesterol din sange, deoarece functioneaza ca o masa gelatinoasa care inconjoara colesterolul inainte de a fi absorbit de intestin.

Beneficii oferite de zmeura

Reglarea tensiunii arteriale
Antocianina prezenta in zmeura ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, deoarece previne vasoconstrictia arterelor si promoveaza relaxarea, ajutand astfel la scaderea tensiunii arteriale. In plus, este, de asemenea, un fruct bogat in potasiu, un mineral care creste excretia de sodiu prin urina, regland astfel tensiunea arteriala.

Imbunatatirea sistemului imunitar
Zmeura este o sursa excelenta de vitamina C, un micronutrient care ajuta la cresterea celulelor de aparare ale organismului, scade stresul oxidativ si promoveaza productia de celule albe din sange, ajutand la combaterea microorganismelor patogene pentru organism.

Promovarea pierderii in greutate
Zmeura ofera fibre organismului, care ajuta la cresterea satietatii si la reducerea senzatiei de foamei, deoarece acestea intarzie golirea gastrica. In plus, zmeura ofera putine calorii si poate fi inclusa in curele pentru pierderea greutatii. In plus, antocianinele actioneaza ca un agent anti-obezitate, ajutand la schimbarea metabolismului grasimilor, reducerea inflamatiei, cresterea cheltuielilor de energie si favorizarea oxidarii grasimilor acumulate, reducand acumularea acestora in organism.

Ingrijirea sanatatii inimii
Zmeura este bogata in polifenoli, compusi cu proprietati antioxidante si antiinflamatoare, care ajuta la scaderea colesterolului LDL - "rau". Acest lucru previne formarea placilor de aterom si, la randul sau, aparitia bolilor de inima, cum ar fi ateroscleroza, infarctul, tromboza sau accidentul vascular cerebral.

Prevenirea cancerului
Consumul regulat de zmeura previne formarea radicalilor liberi, reduce inflamatia in organism si ajuta celulele sa lupte si sa se recupereze de la stresul oxidativ, deoarece acest fruct este bogat in polifenoli si alti compusi bioactivi care inhiba proliferarea celulelor tumorale, reducerea riscului de a dezvolta unele tipuri de cancer, cum ar fi colon, prostata, san, endometrial si epitelial.

Prevenirea diabetului
Potrivit unor studii, antocianinele si acidul elagic prezent in zmeura ar putea stimula secretia de insulina, pe langa faptul ca actioneaza ca antioxidanti si antiinflamatori in organism. De asemenea, fibrele prezente in acest fruct ajuta la incetinirea absorbtiei zaharului din alimente in intestin, evitand varfurile ridicate ale glicemiei, deci este considerat un aliment cu un indice glicemic scazut.

Promovarea memoriei si a concentrarii
Polifenolii prezenti in zmeura ajuta la prevenirea leziunilor cerebrale si a pierderii memoriei asociate cu varsta, deoarece imbunatatesc circulatia sangelui la nivel cerebral, reduc stresul oxidativ si inflamatia, promoveaza concentrarea si, de asemenea, impiedica aparitia bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, de exemplu.

Incetinirea imbatranirii premature
Furnizarea de vitamina C din zmeura ajuta, de asemenea, la incetinirea imbatranirii premature a pielii, deoarece favorizeaza productia de colagen in organism, o proteina care ajuta la mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii, evitand formarea ridurilor si a liniilor de expresie. In plus, polifenolii impiedica deteriorarea radicalilor liberi a celulelor pielii, inversand daunele cauzate de razele ultraviolete sau de alti contaminanti.

Beta-carotenii din zmeura sunt transformati in organism in vitamina A, care protejeaza ochiul de boli degenerative, cum ar fi pierderea vederii, glaucomul si cataracta. De asemenea, ajuta la depasirea infectiilor bacteriene, cum ar fi conjunctivita. Este important sa consumam zmeura mentinand o dieta variata si echilibrata, deoarece acest stil de viata este, fara indoiala, cel care aduce nenumarate beneficii. 

Ce trebuie sa stii despre corpul tau. Lucruri mai putin cunoscute

Aproximativ 30 % din greutatea proteinelor prezente in corpul uman sunt compuse din colagen, iar peste 25 % din structura pielii este formata tot din colagen de tip I,III si IV. In alta ordine de idei, daca va doriti o piele tanara mai mult timp si un organism sanatos, miscati-va cat mai mult, alergati, urcati scari. Ca idee, 80 de scari urcate in fiecare zi va maresc speranta de viata cu 10 ani. Si, in plus, va maresc nelimitat sansele de a avea un ten tanar in ciuda trecerii anilor. Si asa ajutati si organismul sa produca mai mult colagen.

In plus, inainte de a achizitiona un produs/supliment care contine colagen, trebuie sa fii atent la cateva aspecte. Primul pas important este verificarea compoziției produsului. Părțile individuale le găsiți menționate pe eticheta proteinelor. Pe primul loc se află substanța care se regăsește în produs în cea mai mare cantitate. În schimb, pe ultimul loc găsiți substanța cu cel mai mic procent.

Al doilea lucru la care trebuie să fiți atenți este spectrul de aminoacizi. Dacă acest lucru nu este menționat pe eticheta produsului, atunci mai bine alegeți un alt produs. Fiți atenți și la cantitatea de glicină, conținutul acesteia în colagen variază între 17 și 25%, în timp ce în proteina din carne de vită reprezintă doar 7%, iar în proteina din zer doar 2%. Un procent ridicat de glicină este un semn clar că, cantitatea de colagen în produs este mai mare. O altă caracteristică este hidroxiprolina și hidroxizina care se regăsesc doar în colagen.  Dacă în produs nu se găsesc aminoacizi, cum ar fi triptofanul și cisteina, atunci este vorba de un colagen pur, deoarece colagenul nu conține acești aminoacizi.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina