Micoza unghiilor este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice. Micoza unghiilor sau onicomicoza reprezinta infectia micotica care apare atunci cand ciupercile (fungii) invadeaza unghiile de la maini sau de la picioare, precum si pielea de sub unghie (patul unghial). Infectia incepe, de obicei, la marginea unghiei, care devine alb-galbuie, maro sau verde. Ciuperca creste sub sau in unghie, facand ca placa unghiala sa se ingroase si sa se sfarame. Uneori unghia se desprinde partial sau total, ceea ce poate fi dureros. In unele cazuri, unghia se va desprinde cu totul de pe deget.
Simptomele onicomicozei variaza de la un caz la altul si depind, in primul rand, de gradul de afectare al unghiei si de tipul infectiei. Primele semne in cazul micozei unghiilor apar, de regula, pe marginea libera a unghiei sau in partile laterale.
Micoza unghiilor nu se vindeca de la sine, este nevoie de tratament! Micoza unghiilor este o afectiune medicala si este foarte important un diagnostic timpuriu si un tratament initiat de la aparitia primelor simptome pentru a reduce costurile si durata tratamentului.
Tratamentul urmareste eradicarea infectiei si profilaxia recurentelor. Infectiile fungice localizate la nivelul pielii se pot trata cu o crema sau un gel cu rezultate optime in 2 pana la 8 saptamani. Onicomicoza necesita tratament timp de mai multe luni, deoarece unghia este dificil de penetrat.