Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Albendazolul: Cum se foloseste corect si de ce se recomanda in infestarile cu paraziti intestinali

Albendazolul: Cum se foloseste corect si de ce se recomanda in infestarile cu paraziti intestinali

Irina Ghiniţă
de , Farmacist
Data publicării: 27 septembrie 2024 Ultima actualizare: 27 septembrie 2024

Albendazolul reprezinta un medicament esential in clasificarea antihelminticelor, avand eficacitate dovedita impotriva unei game largi de paraziti si viermi intestinali sau care afecteaza alte tesuturi ale corpului. Aceasta substanta activa se adreseaza atat adultilor, cat si tinerilor si copiilor cu varsta de peste 6 ani, oferind un tratament eficient pentru diverse infestari, printre care se numara oxiuraza, ascaridioza (cunoscuta sub denumirea de infestare cu limbrici), tricocefaloza, strongiloidoza, teniaza, ankilostomiaza, si necatoriaza. Utilizarea albendazolului se face sub indrumarea stricta a unui specialist, asigurandu-se astfel o abordare terapeutica precisa si adaptata nevoilor fiecarui pacient.

Cum actioneaza albendazolul? Albendazolul joaca un rol foarte important in lupta impotriva parazitilor atat intestinali, cat si tisulari. Datorita capacitatii sale de a ataca in mai multe moduri – larvicid, ovicid si vermicid – aceasta substanta opreste dezvoltarea parazitilor prin impiedicarea procesului lor esential de polimerizare a tubulinei. Aceasta inseamna ca albendazolul isi face efectul distrugand sau inhiband cresterea larvelor, oualor si a parazitilor maturi.

Utilizarea albendazolului chiar si in doze reduse si pentru perioade scurte de tratament se dovedeste a fi eficienta impotriva infectiilor intestinale si a celor cauzate de larva migrans cutanata, o problema de sanatate ce nu trebuie neglijata.Spectrul sau de actiune acopera o varietate impresionanta de paraziti. In categoria nematodelor, albendazolul este eficace impotriva speciilor precum Ascaris lumbricoides si Enterobius vermicularis, printre altele, care sunt cauze comune ale infectiilor parazitare. Este eficient impotriva cestodelor – cum ar fi Hymenolepis nana si diverse specii de Taenia – si chiar impotriva unor trematode, ca Clonorchis sinensis, care sunt mai putin comune dar la fel de periculoase. Nu in ultimul rand, albendazolul are actiune si impotriva protozoarelor precum Gardia lamblia, un parazit intestinal care poate cauza simptome neplacute si complicatii.

Spectru de activitate

Aceasta substanta se dovedeste a fi eficienta in combaterea nematodelor, care includ specii precum Ascaris lumbricoides, responsabil de ascaridioza, si Trichuris trichiura, care provoaca tricocefaloza. Albendazolul actioneaza impotriva Enterobius vermicularis, cauzatorul oxiurazei, Ancylostoma duodenale si Necator americanus, ambele asociate cu diverse forme de anchilostomiaza, precum si impotriva Strongyloides stercoralis, responsabil de strongiloidoza. Medicamentul este eficace si impotriva unor nematode care provoaca larva migrans cutanata, o afectiune dermica cauzata de migratia larvelor parazitare prin piele. In ceea ce priveste cestodele, albendazolul are capacitatea de a eradica Hymenolepis nana, agentul himenolepidozei, si speciile de Taenia, cum ar fi Taenia solium si Taenia saginata, cunoscute pentru provocarea teniazei. Acesta se arata eficient in combaterea infectiilor cu trematode, inclusiv Clonorchis sinensis, care genereaza clonorcoza, si este activ impotriva unor protozoare precum Giardia lamblia, cunoscuta si sub denumirea de Giardia intestinalis sau duodenalis, responsabila pentru giardioza.

Indicatii de utilizare pentru albendazol

Albendazolul este special conceput pentru a combate afectiunile cauzate de helminti si protozoare sensibile, oferind un tratament de scurta durata, dar profund eficient. Printre afectiunile vizate de actiunea albendazolului se numara oxiuraza, o infectie provocata de Enterobius vermicularis, tricocefaloza cauzata de Trichuris trichiura, si ascaridioza, determinata de Ascaris lumbricoides. Este eficient in tratamentul ankilostomiazei si necatoriazei, infectii provocate de Ancylostoma duodenale si Necator americanus, strongiloidoza, cauzata de Strongyloides stercoralis, si diverse forme de teniaza, determinate de Taenia solium si Taenia saginata. Utilizarea albendazolului reflecta o abordare tintita si specializata in lupta impotriva parazitozelor intestinale, asigurand un tratament optim pentru persoanele afectate.

Posibile reactii adverse

Tratamentele medicamentoase pot aduce alaturi de beneficiile lor, si o serie de reactii adverse, variind in functie de doza si durata tratamentului. In cazul administrarii pe termen scurt si in doze reduse, pacientii pot experimenta anumite efecte secundare, desi acestea nu sunt intotdeauna comune. Printre reactiile asociate cu sistemul imunitar se numara reactii de hipersensibilitate care pot manifesta simptome precum eruptii cutanate temporare, mancarime si urticarie, desi acestea sunt considerate rare. Efectele asupra sistemului nervos pot include simptome mai putin frecvente precum dureri de cap si ameteli.

Pe latura gastro-intestinala, unele persoane pot intampina simptome ale partii superioare a tractului digestiv, precum dureri epigastrice sau abdominale, greata, varsaturi si diaree, acestea fiind raportate ca fiind mai putin frecvente. In ce priveste functia hepatica, cresteri ale valorilor enzimelor hepatice au fost observate, insa acestea sunt rare. Extrem de rare, dar serioase, sunt afectiunile cutanate precum eritemul polimorf si sindromul Stevens-Johnson, care necesita atentie medicala imediata. Este esential pentru orice persoana care incepe un tratament sa consulte prospectul medicamentului, in acest caz, albendazolul, pentru a fi constient de posibilele reactii adverse si sa discute cu un specialist medical despre orice ingrijorare sau simptom intampinat. Aceasta informare prealabila contribuie la gestionarea eficienta a efectelor secundare si la maximizarea beneficiilor terapeutice ale tratamentului.

BIBLIOGRAFIE:

Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;

Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";

Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;

Articole similare
Util: Cum sa alegi produsele pentru igiena corpului in functie de tipul de piele Util: Cum sa alegi produsele pentru igiena corpului in functie de tipul de piele

Pielea grasa are sebum in exces, este mai stralucitoare la nivelul fruntii, nasului, barbiei. Ai mai putine riduri, dar ai pori mai mari, acnee, puncte negre, puncte albe. O piele grasa va avea nevoie de un grad adecvat de umiditate si de hidratare, de hranire. Nu ai voie sa „infunzi” porii. Se vor folosi doar produse de ingrijire personala cat mai blande, spumante, pentru indepartarea murdariei si excesului de sebum, impuritatile. Nu ai nevoie de produse cu uleiuri diverse, dar ai nevoie de un hidratant non-comedogen ca sa ai hidratare excelenta.

5 iulie 2024
Edited 5 iulie 2024
citește articolul
Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele

Melanomul este o forma de cancer de piele, care este declansata in general de melanocite. Este cel mai grav tip de cancer de piele si se dezvolta in celule (melanocite), care produc melanina (pigmentul care da culoare pielii). Melanomul se poate forma si in ochi, si, rar, in interiorul corpului, cum ar fi nas sau gat.

18 aprilie 2023
Edited 18 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficiile consumului de fistic pentru ochi si piele Nutritie: Beneficiile consumului de fistic pentru ochi si piele

Fisticul este una dintre cele mai benefice gustari, avand proprietati care implica reglarea colesterolului sau a tensiunii arteriale, precum si contribuind la imbunatatirea aspectului pielii. Contine o cantitate considerabila de fibre, acid folic si grasimi bune (mononesaturate si polinesaturate), care reduc nivelurile de colesterol rau din sange.

5 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina