Melanomul: Ce este, cum se poate evita, complicatii ale cancerului de piele
Melanomul este o forma de cancer de piele, care este declansata in general de melanocite. Este cel mai grav tip de cancer de piele si se dezvolta in celule (melanocite), care produc melanina (pigmentul care da culoare pielii). Melanomul se poate forma si in ochi, si, rar, in interiorul corpului, cum ar fi nas sau gat. Cauza exacta a tuturor melanoamelor nu este clara si definita inca, dar expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) de la lumina soarelui sau lampile si paturile de bronzat creste riscul de a dezvolta un melanom.
Limitarea expunerii la radiatiile UV poate ajuta la reducerea riscului de melanom. Riscul acestei forme de cancer pare sa creasca la persoanele sub 40 de ani, in special la femei. Cunoasterea semnelor de avertizare ale cancerului de piele poate ajuta la asigurarea faptului ca modificarile canceroase sunt detectate si tratate inainte ca cancerul sa se raspandeasca.
Care sunt simptomele melanomului (cancer de piele)?
Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, cel mai des dezvoltandu-se in zonele care au fost expuse foarte mult la soare, spre exemplu spatele, picioarele, bratele sau fata. Melanomul poate aparea si in zonele care nu au fost expuse asa mult la soare, cum ar fi in talpile de la picioare, palmele sau chiar in zona unghiilor. Aceste melanoame sunt mult mai comune si des intalnite in randul oamenilor cu un ten mai inchis la culoare.
Primele semne si cele mai des intalnite simptome ale melanomului de obicei se refera de exemplu la o modificare a unei alunite existente deja pe corp sau dezvoltarea unei noi cresteri pigmentate sau cu aspect neobisnuit pe piele. Melanomul nu incepe tot timpul ca o alunita, poate sa se dezvolte si pe o piele care arata normal si curata.
Despre petele cutanate formate deasupra pielii sau alunite
Alunitele normale sunt de obicei de o culoare uniforma, spre exemplu maro sau negru, cu o margine distincta care separa alunita de pielea din jur. Sunt ovale sau rotunde si de obicei mai mici de 6 mm in diametru. Majoritatea alunitelor incep sa se dezvolte in copilarie, iar noi alunite se formeaza abia dupa varsta de 40 de ani. In timpul perioadei de adult, majoritatea persoanelor au intre 10 si 40 de alunite, de asemenea ele pot sa isi schimbe aparenta in timp si unele chiar sa si dispara. Sunt anumite alunite destul de neobisnuite care se diferentiaza prin anumite caracteristici care pot indica inceperea unui melanom sau a altor tipuri de cancer de piele:
Alunitele care au o forma asimetrica. Acestea se diferentiaza prin forma lor neregulata, precum doua jumatati cu un aspect foarte diferit. Cele care au o margine neregulata. De obicei alunitele cu marginea neregulata, crestate, sau festonate. Alunitele care isi schimba culoarea. Cele care au cresteri sau care au mai multe culori sau o distributie neuniforma a culorii. Diametrul alunitei.
Daca alunita are in general mai mult de 6mm. Evoluatia alunitei. Modificari in timp, cum ar fi o alunita care creste in dimensiune sau isi schimba culoarea sau forma. Ele pot evolua, de asemenea, pentru a dezvolta noi semne si simptome, cum ar fi noi mancarimi sau sangerari.
Melanoamele ascunse
Menaloamele, de altfel, se pot forma si dezvolta in anumite zone ale corpului care prezinta expunere redusa sau chiar deloc la soare, cum ar fi spatiile dintre degetele de la picioare si pe palme, talpie, scalp sau organe genitale. Acestea sunt uneori denumite melanoame ascunse, deoarece apar in locuri pe care majoritatea persoanelor nu s-ar gandi sa le verifice. Cand melanomul apare la persoanele cu un ten mai inchis la culoare, este preferabil sa se formeze intr-o zona ascunsa. Acestea sunt:
Melanomul sub unghie. Melanomul acral-lentiginos este o forma rara de melanom care poate aparea sub unghia de la maini sau de la picioare. Poate fi gasit si pe palmele mainilor sau pe talpile picioarelor. Este mai frecventa la persoanele de origine asiatica, la persoanele de culoare si la altii cu pigment de piele inchis la culoare. Melanomul in gura, tractul digestiv, tractul urinar sau vagin. Melanomul mucoasei se dezvolta in membrana mucoasa care captuseste nasul, gura esofagul, anusul, tractul urinar si vaginul.
Melanoamele mucoase sunt deosebit de dificil de detectat, deoarece pot fi confundate usor cu alte afectiuni mult mai frecvente. Melanomul in ochi. Melanomul ocular, apare cel mai adesea in uvee, stratul de sub albul ochiului. Un melanom ocular poate provoca modificari ale vederii si poate fi diagnosticat in timpul unui examen oftalmologic.
Tratamentul Melanomului
Daca ai fost diagnosticat cu melanom, se vor discuta si implemente anumite tratamente, fiecare tratament venind la randul lui cu posibilele riscuri sau efecte secundare. Cele mai comune tratamente in cazul unui melanom in primul stadiu se poate rezolva doar printr-o simpla interventie chirurgicala, dar melanoamele aflate intr-un stadiu mai avansat de obicei necesita alte tratamente.
Cei care se ocupa de tratarea acestui tip de cancer sunt dermatologii, chirurgul oncolog, medicul onolog, sau radio-oncologul. Atunci cand se alege tipul tratamentului foarte important este discutia in prealabil legata de posibilele riscuri sau efecte secundare, pentru a alege cea mai buna varianta pentru fiecare individ in parte. In cadrul discutiei, doctorul va avea nevoie sa cunoasca varsta si starea de sanatatea pe care individul o are in general, stadiul melanomului, urmand ca ulterior sa ii prezinte posibilele efecte secundare ale tratamentului.
Cum poate fi prevenita aparitia melanomului?
In multe situatii, se poate preveni foarte simplu aparitia acestui tip de cancer, pot fi reduse drastic sansele de aparitie urmarind mai multi pasi:
Evitarea soarelui, in special vara si intre orele 10:00 AM si 16:00 PM.
Reducerea folosirii sau excluderea totala a paturilor de bronzat, in schimb se poate folosi un auto-bronzant (cosmetic).
Ori de cate ori este posibil, purtarea de palarii, ochelari de soare si camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi.
Utilizarea unei protectii solare cu un factor de protectie al pielii (SPF) de 30 sau mai mare, reaplicat de mai multe ori pe zi, recomandat la fiecare 2 ore.
Folosirea unui balsam de buze cu protectie solara.
Alunitele: ce sunt alunitele? Legatura dintre alunite si melanom
Alunitele sunt cunoscute in termeni medicali ca fiind nevi melanocitari (pigmentari) si se definesc ca niste mici pete sau excrescente la nivelul pielii, cu o culoare mai inchisa decat aceasta, variind de la nuante de roz pana la maro inchis. Nevii sunt de fapt aglomerari de melanocite (celulele care produc melanina, respectiv pigmentul care da culoarea pielii). Iar alunitele apar de obicei la persoanele cu tipul de piele I,II sau III si sunt mai rare la persoanele cu pielea neagra de exemplu.
Alunitele difera nu doar in privinta culorii, ci si a formei, marimii si a numarului prezent pe suprafata corpului. In general, o alunita obisnuita nu are un diametru mai mare de 6 mm, are marginile bine conturate, iar culoarea este uniforma si influentata de tenul persoanei (are un colorit mai intens cu cat tenul este mai inchis la culoare). De asemenea, unele alunite pot dezvolta fire de par.
Melanomul reprezinta una dintre cele mai agresive tumori umane si afecteaza o categorie mult mai tanara de populatie. Astfel, preventia melanomului joaca un rol important in dermatologie, iar una dintre cele mai eficiente metode o reprezinta controlul periodic al alunitelor (nevilor). Printre factorii de risc ce favorizeaza dezvoltarea unui melanom malign se numara prezenta nevilor atipici (displazici) si numarul ridicat de alunite normale.
Lucruri mai putin cunoscute despre alunite
Bibliografie:
Plasmeijer EI, Nguyen TM, Olsen CM, Janda M, Soyer HP, Green AC. The natural history of common melanocytic nevi: a systematic review of longitudinal skin desiseas 2017 ;
Roh MR, Eliades P, Gupta S, Tsao H. Genetics of melanocytic nevi. Pigment Cell Melanoma Res. 2015;
Silva JH1, Sá BC, Avila AL, Landman G, Duprat Neto JP. Atypical mole syndrome and dysplastic nevi: identification of populations at risk for developing melanoma (Sao Paulo). 2011;