Util: Cum sa alegi produsele pentru igiena corpului in functie de tipul de piele
Pielea umana este cel mai mare si cel mai greu organ, ea pare sa fie la fel la toata lumea, insa in realitate pielea este unica si este diferita pentru fiecare persoana in parte. Ingrijirea pielii este destul de dificila daca nu iti dai seama ce fel de tip de piele ai, iar alegerea produselor de igiena personala devine imposibila.
Tipurile de piele si care sunt deosebirile intre ele
Exista cinci tipuri de piele, cea grasa, cea uscata, cea normala, cea mixta si cea sensibila. Fiecare tip de piele are propriile particularitati. Tipul de piele este bazat pe cantitatea de sebum pe care o produce acest organ. Cantitatea de sebum se schimba in timp si este influentata de multi factori, genetica, stres, hormoni, umiditate, procesul de imbatranire. Pielea protejeaza si ajuta organismul sa supravietuiasca, asa ca este foarte important sa o intelegem si sa o ingrijim corespunzator.
Pielea grasa are sebum in exces, este mai stralucitoare la nivelul fruntii, nasului, barbiei. Ai mai putine riduri, dar ai pori mai mari, acnee, puncte negre, puncte albe. O piele grasa va avea nevoie de un grad adecvat de umiditate si de hidratare, de hranire. Nu ai voie sa „infunzi” porii. Se vor folosi doar produse de ingrijire personala cat mai blande, spumante, pentru indepartarea murdariei si excesului de sebum, impuritatile. Nu ai nevoie de produse cu uleiuri diverse, dar ai nevoie de un hidratant non-comedogen ca sa ai hidratare excelenta. Produsele ce contin acizi alfa hidroxi, peroxid de benzoil si acid hialuronic controleaza excesul de sebum si asigura si o buna hidratare a pielii grase.
Pielea uscata are mai putine uleiuri naturale, mai putin sebum secretat, devine aspra, pare ca are solzisori pe ea. Se simte mai putin elastica, nu mai este asa de ferma, este deshidratata, este iritata, ai senzatia de mancarime permanenta. Pentru ea ai nevoie de produse de ingrijire blande, hidratante, atente cu pielea, se vor evita dusurile fierbinti prelungite, nu ai nevoie de produse cu mirosuri puternice, fara parfum, fara alcool, non-comedogene. Produsele cu unt de shea si acid lactic sunt cele mai potrivite pentru pielea uscata, asigura exfoliere usoara si hidratare.
Pielea normala si pielea mixta, doua tipuri speciale de piele
Pielea normala este undeva la mijloc intre cele doua tipuri anterioare, nu este nici uscata, dar nici grasa, este perfecta. Porii sunt mici, textura pielii este moale, placuta la atingere, nu sunt sensibili deloc. Ai nevoie de produse de ingrijire personala pentru hidratare, creme, geluri, ca sa mentii umiditatea in piele si sa ii mentii bariera protectiva. Se va evita folosirea sapunului pentru fata. Pielea normala are nevoie si de protectie solara buna si de cat mai multa hidratare permanenta.
Pielea mixta este foarte usor de depistat si de observat. Ai zone unde pielea este uscata si zone unde pielea este grasa. Obrajii sunt uscati sau normali. Pielea mixta poate avea variatii cat este anul de lung, este influentata de factori diversi precum fluctuatii hormonale, stres. Curatarea eficienta si hidratarea devin foarte importante pentru acest tip de piele, se vor folosi produse in functie de tipul de piele din anumite zone si de variatiile sale, produse pe care le foloseai pentru tipurile de piele mentionate anterior. Exfoliantii sunt folositi, dar cu atentie la reactia pielii, ei trebuie sa fie blanzi cu acest tip de piele.
Pielea sensibila si ingrijirea ei
Pielea sensibila este ceva mai complicata. Poate sa fie una grasa, una uscata, una normala. Este mereu rosie, ai senzatia ca arde, te mananca mereu, este uscata mai mereu. Nu ai voie sa folosesti produse de ingrijire personala cu parfumuri adaugate, se vor evita produse de curatare, de hidratare mult prea dure cu pielea, cu prea multe ingrediente. Produsele cu aloe vera, unt de shea, ovaz, hidrateaza pielea si ii asigura un aspect excelent. Se vor adauga pe lista de produse de ingrijire personala si demachiante cu spume dense, cremoase si ingrediente calmante. Atentie si la pH, el trebuie sa fie mereu echilibrat.
Se vor evita oricum parabenii din produsele de ingrijire indiferent de tipurile de pielii, parfumurile de orice fel, suflatii si formaldehidele. Produsele de ingrijire pentru piele vor fi mereu cumparate de la producatori de top, specializati in astfel de produse, se vor cumpara produse originale, cu ingrediente pe care le cunosti si le intelegi.
Cum te pregatesti de aplicarea tratamentelor pentru fiecare tip de piele?
Inainte de orice fel tratamente mergi la dermatolog si vezi ce fel de piele ai, nu te baza pe tot ce gasesti pe internet si accepta parerea unui specialist daca vrei sa ai o piele sanatoasa, care arata bine si se simte bine. Doar un dermatolog poate sa identifice si eventualele probleme si sa iti ofere un tratament bun si indicatii de folosire a produselor de ingrijire personala.
Tine cont de tot istoricul tau medical si de alte probleme ale pielii cand alegi produse de ingrijire personala, nu incerca produse care nu sunt pentru pielea ta si mergi la dermatolog ori de cate ori vezi reactii de la produsele folosite.
Din momentul in care stii exact ce probleme ai si ce tip de piele ai vei putea sa iei doar decizii corecte si sa stii in functie de perioada anului sau de perioadele din luna cand mai apar dezechilibre hormonale normale ce fel de produse ai voie sa folosesti si ce sa eviti. Produsele de ingrijire personala alese doar in functie de tipul de piele vor fi mai sigure, vor functiona mai bine, vei vedea efectele imediate si te vei baza pe ele pentru o rutina de ingrijire a pielii perfecta.
La final un ultim sfat: tipul de piele poate sa cunoasca variatii de-a lungul vietii, este influentat mereu de tot ce faci, de ce se intampla cu organismul tau. Daca vezi ca ai o piele grasa dintr-odata, desi tu stiai ca pielea ta este uscata, de exemplu, schimba si tratamentele si produsele pentru piele pe moment, pentru a-i oferi pielii tale fix ce are nevoie si mergi neaparat si la dermatolog cand vezi astfel de schimbari.