Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Arterele: rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni

Arterele: rolul acestora, cum le protejam, posibile afectiuni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 martie 2023

Arterele sunt vasele de sange care transporta sangele oxigenat de la nivelul cordului in tot corpul pentru mentinerea bunei desfasurari a proceselor metabolice. Arterele sunt parte din sistemul circulator si joaca un rol important in sustinerea metabolismului, dar si in detoxifierea organismului, facilitand eliminarea produsilor reziduali.

Care sunt cele mai importante artere?

Corpul uman are doua artere care nu indeplinesc rolul de transport a sangelui oxigenat, ci a celui dezoxigenat. In acest context este vorba despre artera pulmonara care transporta sangele dezoxigenat de la nivelul ventriculului drept catre plaman si artera ombilicala, care transporta sange dezoxigenat de la fat spre mama. Arterele coronare indeplinesc un rol important in buna functionare a organismului, deoarece sunt responsabile cu transportul sangelui oxigenat catre inima, furnizand astfel cordului energia de care are nevoie.

Obstruarea acestor artere prin procesul de ateroscleroza duc la aparitia infarctului miocardic acut sau angina pectorala, daca obstructia este partiala. Procesul de ateroscleroza afecteaza arterele coronare, dar si pe cele de la nivelul aortei, arterelor renale, arterelor tubului digestiv, arterelor membrului inferior sau superior. Deteriorarea arterelor se produce in special datorita viciilor, de aceea trebuie indepartati cat de mult posibil factorii de risc pentru a beneficia de sanatate.

Metode de protejare a arterelor

Buna functionare a sistemului circulator din organism este absolut esentiala pentru o stare de bine. Alcoolul si tutunul reprezinta principalii factori care duc la aparitia disfunctionalitatilor la nivelul arterelor. Este dovedit faptul ca alcoolul in exces reprezinta un catalizator al bolilor arteriale in timp ce alcoolul consumat cu moderatie indeplineste un rol de protectie la nivelul arterelor. In cazul barbatilor, consumul a 2 bauturi standard pe zi are efect protector iar in cazul femeilor doar una. Daca nu se consuma alcool deloc in unele zile nu inseamna ca se poate consuma in exces in alte zile. Consumului in exces de alcool poate duce la afectiuni grave a cordului, printre care se numara riscul de accident vascular cerebral si de infarct miocardic.

Cercetatorii au aratat faptul fumatul mareste considerabil riscul de accident vascular cerebral si scurteaza viata. Studiile arata ca unul din cinci decese de cauza cardiovasculara au legatura cu fumatul. De asemenea, si fumatul pasiv implica un risc foarte mare de a dezvolta accident vascular cerebral. Prin urmare, principala metoda de protectie a arterelor este renuntarea la alcool si tutun.

Fumatul poate afecta in mod sever vasele de sange deoarece deformeaza stratul intern din peretele vasului de sange si duce la aparitia placilor de aterom. In plus, creste cantitatea de fibrinogen si trombocite, favorizand procesul de formare a cheagurilor.

Datorita substantelor nocive ce se regasesc in tigara vasele de sange se ingroasa. Structura peretilor este afectata si pot aparea dilatatii in peretii vaselor ce poarta denumirea de anevrisme. Pentru diabetici exista deja un risc crescut de a dezvolta boli cardiace, iar fumatul multiplica acest risc. Alte afectiuni care pot aparea din cauza viciilor sunt infectiile respiratorii. Boli precum gripa, bronsita sau pneumonia pot dubla riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic la pacientii care sunt predispusi la acesti boli. Infectiile respiratorii duc la aparitia inflamatiilor in corp ceea ce afecteaza si vasele de sange. Prezenta placilor de aterom la nivelul vaselor de sange in contextul inflamatiei poate duce la formarea cheagurilor de sange. Acestea reprezinta cauza principala de aparitie a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

Vaccinarea anuala antigripala
Ca o metoda de preventie, se recomanda ca pacientii ce sufera de boli cardiovasculare sau cerebrovasculare sa minimizeze acest risc prin vaccinare anuala antigripala. Absenta expunerii la lumina solara este un alt factor care poate cauza probleme arterelor. Expunerea regulata la razele de soare este esentiala pentru sanatatea intregului organism. Lumina solara stimuleaza pielea sa sintetizeze vitamina D, ce joaca un rol de protectie in ceea ce priveste bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale, cancere, diabetul si altele.

Perioadele intense de atmosfera innorata duce la concentratii scazute de vitamina D in organism si, totodata, la aparitia accidentelor cerebrale si a infarctelor miocardice. Expunerea la soare pentru o perioada de 15-20 de minute mentine un nivel adecvat de vitamina D in organism. In anotimpul rece se recomanda consumul de alimente si suplimente cu vitamina D pentru a mentine concentratiile in limite normale. De asemenea, consumul de lapte, branza, oua, cereale, ton, somon asigura un aport de vitamina D in perioada iernii.

Hipertensiunea arteriala este un alt factor care duce la aparitia bolilor arteriale, deoarece accelereze procesul de afectare vasculara. Din acest motiv este indicat un control periodic la medic pentru controlul optim al acesteia. Hipertensiunea arteriala reprezinta si boala in sine care trebuie diagnosticata si tratata, dar si factor de risc al dezvoltarii alor boli cardiovasculare. In acest context, este absolut necesar sa urmati un tratament al hipertensiunii pentru a reduce cat de mult posibil riscurile asociate.

Sfaturi sanatoase pentru artere

Stimuleaza activitatea cardiovasculara si ritmul cardiac, in trei reprize a cate 20 de minute de miscare pentru a te bucura de sanatate. Miscarea se refera la activitati fizice regulate si un stil de viata activ, care ajuta la mentinerea sanatatii arterelor. Aceasta implica imbunatatirea circulatiei sanguine, reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, precum si mentinerea unei greutati corporale sanatoase.

Mentineti greutatea corporala optima, prevenind supraponderabilitatea, deoarece aceasta mareste riscul de a dezvolta o boala cardiaca. Controlati-va tensiunea arterial, deoarece atunci cand depaseste nivelul optim de 115/76, forteaza arterele si provoaca fisuri. Monitorizarea tensiunii reprezinta o masura de preventie foarte importanta.

Faceti-va analize de sange anual pentru a beneficia de o perspectiva completa a starii de sanatate a organismului si a inimii. Monitorizati-va colesterolul (grasimea din sange) si glicemia (nivelul zaharului din sange). Evitati consumul alimentelor care contin cantitati mari de carbohidrati pentru a va mentine glicemia sub 100 mg/dl.

Evitati stresul deoarece emotiile negative cresc tensiunea arteriala si ingreuneaza circulatia sangelui si respectati orele de odihna.

Sanatatea arterelor este esentiala pentru functionarea corecta a organismului. Arterele sunt vase de sange care transporta sangele oxigenat si nutrientii de la inima la tesuturile si organele din intregul corp. Pentru a mentine sanatatea arterelor, este important sa avem un stil de viata sanatos si sa evitam factorii de risc care pot duce la afectiuni arteriale.

Care sunt valorile normale pentru tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala nu este altceva decat presiunea cu care sangele circula prin vasele de sange si apasa pe peretii acestora. Este, deci, un parametru care influenteaza semnificativ buna functionare a sistemului circulator si, implicit, a inimii. Insa o crestere a tensiunii arteriale, chiar si pe termen lung, poate trece neobservata daca nu avem obiceiul sa o masuram periodic.

„Boala tacuta”, cum i se mai spune hipertensiunii arteriale (HTA) ca urmare a discretiei sale in manifestari, poate fi depistata si diagnosticata prin intermediul unor masuratori repetate, efectuate de un medic. O valoare intre 120-139/80-89 mmHg plaseaza persoana in cauza in anticamera hipertensiunii arteriale, confruntandu-se cu asa-numita prehipertensiune arteriala, conform datelor oferite de Asociatia Americana a Inimii.

Daca, in mod constant, dispozitivul de masurare a tensiunii arteriale indica valori cuprinse intre 140-159/90-99 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 1. Din aceasta faza, medicul poate recomanda, in afara masurilor de ajustare a stilului de viata, un tratament medicamentos. Iar cand tensiunea arteriala are, constant, valori peste 160/100 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 2, nevoia unui tratament medicamentos fiind o certitudine.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina