Beneficiile consumului de ardei rosu pentru sanatate
Ardeii au o serie de proprietati benefice pentru sanatate, ca urmare a compozitiei lor. Acestia sunt alimente bogate in fibre, vitamine antioxidante, in special vitamina C. Au, de asemenea, capsaicina, actiune antibiotica, analgezica, stimuland mucoasa gastrica si vezica biliara. Si ardeiul rosu are, de asemenea, actiune anticancerigena datorita prezentei licopenului. Ardeiul rosu contribuie la scaderea ratelor colesterolului din sange si la un bun control al glucozei din sange la persoanele care sufera de diabet. Este capabil sa reduca bolile legate de tractul gastro-intestinal, cum ar fi cancerul intestinului gros.
Beneficii ale ardeiului rosu
Este bogat in fibre - Ardeii pentru continutul ridicat de apa, aportul caloric scazut si gras, pot fi considerati ca fiind un aliment foarte potrivit pentru a fi integrat in diete, cu conditia de a fi consumat in stare naturala ori sa se gateasca la cuptor sau gratar. Pentru continutul sau ridicat de fibre, consumul acestei legume genereaza satietate, aspect foarte util in dietele de control al greutatii. In plus, fibrele previn si imbunatatesc constipatia, avand proprietati laxative.
Stimuleaza secretia gastrica - Ardeiul rosu este foarte bun pentru persoanele care au un stomac delicat, in timp ce soiurile picante pot fi iritante, in plus fata de a fi foarte laxative la persoanele care sunt predispuse la diaree.
Proprietatile capsaicinei - Capsaicina, o componenta caracteristica a ardeilor iuti, este prezenta si in componenta ardeiului rosu, avand un efect dublu, pe de o parte are actiune antibiotica naturala destul de eficienta, prin urmare. Si, pe de alta parte, prezinta efect analgezic (aparent reduc disponibilitatea mesagerului chimic al durerii, numit substanta P).
Bogat in antioxidanti - Ardeii rosii sunt o sursa buna de substante antioxidante, cum ar fi vitamina C, E, provitamina A si alte carotenoide, cum ar fi capsantina, care sunt foarte benefice pentru sanatate prin blocarea efectului daunator al radicalilor liberi. Exista situatii de viata (exercitii fizice intense, poluarea mediului, fumat, infectii, stres, diete bogate in grasimi si supraexpunere la soare) in care exista o crestere a productiei de radicali liberi, aceste molecule provoaca efecte negative asupra sanatatii pe tot parcursul vietii, fiind capabile sa modifice ADN-ul (gene), proteinele si lipidele sau grasimile.
Antioxidantii sunt, de asemenea, capabili sa blocheze radicalii liberi care modifica colesterolul rau, ajutand astfel la reducerea riscului cardiovascular si cerebrovascular. In plus, nivelurile scazute de antioxidanti sunt un factor de risc pentru anumite tipuri de cancer si boli degenerative.Ardeii rosii sunt foarte bogati in vitamina C. De fapt, ei contin mai mult de doua ori cantitatea regasita in fructe, cum ar fi portocale, capsuni si kiwi. Deci, 60 de grame de ardei rosu contin cantitatea zilnica recomandata de vitamina C.
Bogat in folati - Aceasta leguma este recomandata pentru dietele femeilor insarcinate, datorita continutului sau in folati.
Actiune diuretica - Datorita bogatiei sale in potasiu si a proportiei scazute de sodiu, ardeiul rosu are actiune diuretica, ceea ce faciliteaza eliminarea lichidelor din organism. Toate acestea fac din ardeiul rosu un aliment benefic in cazurile de hipertensiune arteriala, guta, pietre la rinichi si retentie de lichide. In plus, aceasta crestere a productiei de urina promoveaza eliminarea nu numai a lichidelor, ci si a substantelor reziduale dizolvate in ele, cum ar fi ureea, acidul uric etc. De asemenea, potasiul este necesar pentru transmiterea unui impuls nervos si in activitatea musculara.
Deoarece multe soiuri de ardei au o aroma intensa, este greu sa se adauge sare, care poate fi utilizata in elaborarea dietelor hiposodium pentru persoanele hipertensive, cu patologii renale sau cardiovasculare. Magneziul este bun pentru functionarea intestinului, nervilor si muschilor, face parte din dinti si oase, imbunatateste imunitatea si prezinta un efect laxativ usor. Fosforul, precum si calciul si magneziul joaca un rol important in formarea dintilor si oaselor. Ardeii rosii sunt bogați in licopen, un pigment natural al plantelor din grupul carotenoid, cu proprietati antioxidante, care, potrivit mai multor studii stiintifice recente, protejeaza celulele de stresul oxidativ si previne cancerul de prostata.
Persoanele cu anemie pot beneficia considerabil de consumul de ardei rosu, potrivit specialistilor. Datorita continutului ridicat de vitamina C, aceasta leguma promoveaza absorbtia fierului din alimente in tractul digestiv. Ardeii rosii contin vitamina B6 si magneziu. Si aceasta combinatie reduce anxietatea si insomnia. In plus, vitamina B6 este un diuretic natural, astfel incat includerea acestui aliment in dieta contribuie la evitarea hipertensiunii arteriale. Datorita continutului lor in beta-caroten, capsantina, quercitina si luteolina, ardeii rosii previn aparitia colesterolului "rau".
In plus, o dieta bogata in luteolina reduce inflamatia legata de varsta in creier si deficitele de memorie legate de imbatranire.
Compozitia ardeiului rosu prezinta multiple beneficii pentru sanatate
Bogat in vitamina B6 si acid folic;
Vitamina C: Contine mai mult de 200% din aportul zilnic recomandat;
Antioxidant: Combinatia de vitamina C + A creeaza un efect antioxidant excelent;
Ardeiul este bogat in caroten;
Excelent pentru ochi, deoarece contine vitamina A;
Ardeiul rosu poate stimula metabolismul, accelerandu-l, iar astfel arderile grasimilor sa se faca mai rapid;
Ardeiul rosu este o mare sursa de minerale: magneziu, zinc, sodiu, potasiu;
Promoveaza asimilarea fierului;
Bogat in fibre: Previne constipatia;
Promoveaza sanatatea cardiovasculara;
Imbunatateste si intareste oasele si dintii;
Ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor;
Mare putere diuretica;
Continut ridicat de licopen, care ajuta la prevenirea cancerului si plamanilor;
Cine ar trebui sa consume ardei rosu?
Dupa ce am cunoscut proprietatile care inconjoara ardeiul rosu, putem deduce ca acesta este indicat pentru: Femeile gravide, Copii, Persoanele care au nevoie de diete cu continut scazut de calorii, Persoanele care au nevoie de diete hiposodium, Cei care se confrunta cu constipatia, Persoanele care au hipertensiune arteriala, Cei care au guta, pietre renale, colesterol, diabet, precum si retentie de apa, Persoanele care au artrita.
Ardeiul rosu este compus din 90% apa si are un continut scazut de calorii (45 kcal / 100 g). In plus, este bogat in fibre (2,34 g / 100 g) si carbohidrati (7,9 g/100 g). Este, de asemenea, bogat in calciu, potasiu, fosfor, caroten si vitaminele A si C. Consumul de alimente bogate in fier, precum este ardeiul rosu imbunatateste absorbtia acestuia. In plus, ne ajuta sa imbunatatim si sa mentinem o stare buna a pielii, datorita continutului sau ridicat de antioxidanti.
Consumul de ardei rosu contribuie la mentinerea sanatatii cardiovasculare, datorita vitaminei C, flavonoidelor si fitochimicalelor. Acesta contine, in special, fitochimicale, cum ar fi licopenul, care sunt benefice pentru inima si memorie. O alta calitate foarte importanta a ardeiului rosu este ca ajuta la intarirea sanatatii colonului datorita continutului sau de fibre.
Importanta quercitinei pentru organism si prezenta ei in ardeiul rosu
Se stia deja ca organismul uman NU produce quercetina. Din fericire, ea se gaseste in natura in foarte multe locuri si exista plante care contin quercitina. Printre acestea se numara ceapa (cu cea mai mare concentratie – aproximativ 300 mg/ kilogram) brocoli, varza, rosiile, hrisca sau fructe precum strugurii, ciresele, fructele de padure, citricele, merele dar si ardeiul rosu.
Una dintre principalele beneficii ale acestei substante este faptul ca Quercetina reduce riscul bolilor degenerative. Stresul oxidativ este unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Intrucat proprietatile antioxidante ale quercetinei pot ajuta la combaterea radicalilor liberi, boli precum Alzheimer, Parkinson sau dementa pot fi evitate sau efectele lor diminuate.
Ce trebuie stiut este faptul ca Quercetina este un fitonutrient uzual considerat sigur, de aceea reactiile secundare sunt putin probabile si pot aparea in unele cazuri atunci cand aceasta este folosita in doze mai mari de 1000 mg pe zi, pe o perioada indelungata. Reactiile adverse ar putea fi: dureri de cap, greata sau o senzatie de furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. In general, administrarea recomandata este de maxim 500-1000 mg pe zi.
Bibliografie:
Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University, Corvallis, OR. November 2015. Retrieved 1 April 2018. "USDA Database for the Flavonoid Content of Selected; Foods, Release 3" (PDF). U.S. Department of Agriculture. 2011. "Quercetin". Merriam-Webster. "Quercetin (biochemistry)". Encyclopædia Britannica;
Fischer C, Speth V, Fleig-Eberenz S, Neuhaus G (Oct 1997). "Induction of Zygotic Polyembryos in Wheat: Influence of Auxin Polar Transport". The Plant Cell;