Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Boala Moyamoya: o afectiune rara a creierului, cum o recunosti

Boala Moyamoya: o afectiune rara a creierului, cum o recunosti

Boala Moyamoya este o tulburare progresiva care afecteaza vasele de sange din creier (vasele cerebrovasculare). Se caracterizeaza prin ingustarea (stenoza) si/sau inchiderea (ocluzia) arterei carotide din interiorul craniului, o artera majora care livreaza sange la creier. In acelasi timp, vasele mici de sange de la baza creierului se deschid intr-o incercare aparenta de a furniza sange creierului. Aceste vase mici sunt vasele "moyamoya" pentru care a fost numita boala.

Incidenta sa este cea mai mare in populatia asiatica, dar nu este scutita de alte grupuri etnice. Exista doua varfuri de incidenta in functie de varsta, intre 5 si 9 de ani si la adultii de peste 45 de ani, dar si o predominanta clara in sexul feminin. Cazurile sunt de obicei bilaterale, dar exista cazuri unilaterale descrise in bibliografie.

Cauze ale bolii Moyamoya

Boala Moyamoya nu are o cauza pe deplin definita, fiind o boala idiopatica. In ciuda acestui fapt, a fost observata influenta genetica, au fost studiati cromozomi precum 3, 6 si 17 si s-a observat ca este mai frecventa la populatia de origine asiatica si la persoanele cu rude care au suferit de aceasta boala. Acest aspect este, de asemenea, luat in considerare, deoarece este uneori asociat cu tulburari genetice.

Mostenirea poate fi autozomala dominanta cu penetratie incompleta, autozomala recesiva, recesiva X-legata recesiva sau multifactoriala. O vascularizare colaterala anormala, sub forma de ”fum” se observa in cazul pacientilor diagnosticati cu boala. Asa cum s-a mentionat anterior, vasele de sange au fost numite vase ”moyamoya” de catre cei care au descoperit aceasta afectiune. Aceasta boala poate aparea in mod izolat sau poate fi asociata cu alte patologii, cum ar fi anemia cu celule de secara, sindromul Down si neurofibromatoza de tip 1, printre alte patologii.

Simptome ale afectiunii
Manifestarile clinice sunt foarte variabile, de la asimptomatice, la accidente ischemice tranzitorii sau deficite neurologice severe ca urmare a hemoragiilor sau infarctelor cerebrale. Cefalee, ameteli, hipertensiune arteriala, orbire, sincopa se numara printre simptome. De asemenea, au fost descrise si retardul mintal. La copii, episoadele ischemice in timpul exercitiilor fizice, atunci cand plang, tusesc sau au febra, sunt mai frecvente. In schimb, evenimentele hemoragice, cum ar fi infarctul hemoragic, hemoragia intraparenchimala sau sangerarea intraventriculara, sunt predominante la adulti. Evolutia bolii este, de asemenea, foarte variabila, dar in general progresiva.

Alimentarea inadecvata cu sange duce la o livrare redusa de oxigen la creier, iar aceasta lipsa de oxigen este cea care provoaca semnele si simptomele bolii. Unul dintre acestea este de obicei accidentul vascular cerebral, care duce la paralizia fetei, bratelor sau picioarelor, pierderea vorbirii etc., sau pierderea temporara a functiei neurologice a partilor corpului sau a vorbirii (atacuri ischemice tranzitorii). Alte simptome care pot rezulta includ dureri de cap, tulburari vizuale, intarzieri de dezvoltare si convulsii. Boala Moyamoya provoaca simptome diferite la adulti si copii. Simptomele bolii Moyamoya pot include:

Modificari ale vederii sau ale altor simturi
Dificultate de a gandi clar sau de a invata
Durere de cap
Miscari involuntare
Convulsii
Slabiciune temporara a unui brat sau picior, adesea declansata de activitate sau stres (inclusiv de plans)
De asemenea, este important sa recunoasteti simptomele unui accident vascular cerebral, inclusiv:

Slabiciune intr-un picior
Dificultati de vorbire
Orbire partiala sau totala
Probleme de echilibru
Diagnostic

In diagnosticarea bolii Moyamoya, medicul poate recomanda o electroencefalograma (EEG), care poate arata un model electric caracteristic atunci cand persoanei i se cere sa respire puternic. Alte neuroimagistica, inclusiv tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) a creierului sunt, de asemenea, teste importante. O scanare a creierului folosind angiografia sau ecografia poate, de asemenea, sa dezvaluie probleme cu fluxul sanguin.

Studiul de diagnostic al bolii Moyamoya se efectueaza cu angiografie conventionala sau angioorezonanta, care arata vasculopatie stenotica a arterelor carotide interne. In unele cazuri, artera bazilara este, de asemenea, compromisa, tesutul cerebral este irigat prin circulatie colaterala, provenind in principal din arterele carotide externe, arterele oftalmice si arterele teritoriului vertebrobasilar, desi acest lucru este implicat.

Tratament pentru boala Moyamoya
Posibilitatea sechelelor neurologice permanente dupa un infarct cerebral extensiv este mare, astfel incat acestea trebuie evitate prin tratament precoce, in ceea ce priveste momentul diagnosticului, desi pacientii sunt descrisi cu stabilizare clinica dupa diagnostic, dar acest lucru la pacientii care au avut un infarct considerabil.

Desi nu exista niciun tratament farmacologic pentru a inversa sau a preveni progresia bolii Moyamoya, au fost utilizate anticoagulante, antiplachetare si vasodilatatoare. Utilizarea aspirinei se bazeaza pe prezenta emboliilor trombotice formate in zonele stenotice arteriale si face parte din schema terapeutica aplicata de multi medici, fie ca tratament de intretinere, fie ca preparat pre-chirurgical. Se mai utilizeaza, de asemenea, heparina cu greutate moleculara mica, in doze de 0,5 mg/kg de doua ori pe zi, subcutanat, la pacienti instabili neurologic, care necesita anticoagulare reversibila rapid inainte de interventie chirurgicala. Se mai pot prescrie vasodilatatoare, blocante ale canalelor de calciu, in special la pacientii cu dureri de cap vasculare dificil de gestionat si ca prevenire a accidentelor ischemice recurente.

Tratamentul chirurgical este recomandat in special la pacientii cu evenimente cerebrale ischemice progresive. Diferitele tehnici chirurgicale concepute, au ca scop oprirea leziunilor ischemice cerebrale prin cresterea fluxului colateral in zonele hipofuzionate ale cortexului cerebral, folosind circulatia carotida externa ca donator.

Boala Moyamoya nu are in prezent un tratament care sa o vindece sau sa o inverseze, desi poate trata simptomele si poate controla nivelul stenozei sau posibilele leziuni ale vaselor de sange. Alte metode includ chirurgia, prin care se poate face o interventie chirurgicala de revascularizare, care va imbunatati circulatia, desi vasele vor avea tendinta de a se restrange din nou (desi tratamentul incetineste, de obicei, simptomele si progresia lor). De asemenea, este posibil sa se utilizeze, desi se face la adulti, dar nu si la copii, din cauza riscului de sangerare, sa se utilizeze anticoagulante foarte specifice si alte substante care permit reglarea comportamentului sangelui.

Complicatiile, cum ar fi intarzierile in invatare si dizabilitatile intelectuale, ar trebui, de asemenea, sa fie abordate. Fizioterapia poate fi utila in cazurile cu tulburari de vorbire sau miscare, precum si terapia ocupationala si psihoeducatia familiala. Scopul tratamentului pentru boala Moyamoya este de a preveni accidentul vascular cerebral prin imbunatatirea circulatiei si reducerea simptomelor. Tratamentul pentru boala Moyamoya poate include:

Medicamente pentru reducerea cheagurilor si a durerilor de cap
O procedura chirurgicala numita revascularizare, care permite sangelui sa ocoleasca arterele blocate si sa imbunatateasca circulatia

19 mai 2023
Related posts
Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta Creierul uman: Ce trebuie sa stii despre el, boli asociate cu acesta

Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie.

27 martie 2023
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
citește articolul
Cancerul pulmonar: cauze, forme ale bolii si tratament Cancerul pulmonar: cauze, forme ale bolii si tratament

Cancerul pulmonar este un tip frecvent intalnit de cancer, acesta fiind cauzat de celulele daunatoare din plamani care incep sa creasca necontrolat. Printre cele mai intalnite tratamente ale acestui tip de cancer se numara interventiile chirurgicale, chimioterapia, radiatiile, dar si imunoterapia.

18 februarie 2023
citește articolul
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.