Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Busuiocul: Cum se poate consuma, beneficii organism, contraindicatii

Busuiocul: Cum se poate consuma, beneficii organism, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 februarie 2023 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Busuiocul este o planta aromatica folosita atat in scopuri culinare cat si medicinale. Acesta serveste la ameliorarea simptomelor indigestiei, a starilor nervoase si poate ajuta la combaterea insomniei si a oboselii fizice si mentale. La nivel culinar, este folosit in principal pentru a condimenta salate, pizza si mancaruri din paste. Sub denumirea stiintifica de Ocimum basilicum, busuiocul este o planta aromatica originara din Asia, a carei cultivare se extinde practic in intreaga lume. Desi in unele culturi este folosit ca planta medicinala, utilizarea principala a busuiocului este gastronomica sau culinara. Pe de alta parte, ceaiul de busuioc este un remediu bun pentru combaterea afectiunilor digestive si a flatulentei.

Ce compusi ascunde busuiocul?

Diferite parti ale plantei, cum ar fi frunzele, semintele si florile sale, sunt folosite ca antispasmodice, carminative, digestive, dar si in tratamentul durerilor de cap. In acest sens, planta de busuioc are mai multe componente, cum ar fi polizaharidele (manoza, galactoza, glucoza, fructoza, ramoza, etc.), fractiuni mici de proteine si lipide. In compozitia acizilor grasi, se remarca acidul acidul palmitic si acidul linoleic 9,7%. In plus, busuiocul se caracterizeaza prin valoarea sa nutritiva ridicata, avand vitamina C, E, K, A, vitamine din grupul B, dar si minerale precum fier, magneziu, calciu, zinc.. Contine, de asemenea, compusi bioactivi volatili, cum ar fi linalool, estragol, eucaliptol, tau-cadiol, metil eugenol, printre altele.

Proprietati ale frunzelor de busuioc

Uleiul de busuioc extras din frunzele de busuioc este bogat in linalool, estragol, cineol si eugenol, acetat de linalil, saponozide, flavonoide. Aceasta compozitie a inzestrat aceasta planta medicinala cu proprietati terapeutice enorme. Astfel, actiunile benefice ale busuiocului asupra organismului includ si urmatoareleꓽ 

Contine uleiuri esentiale care ii confera capacitatea antioxidanta.
Are proprietati diuretice si antispasmodice.
Este un antiseptic si antibiotic natural.
De asemenea, functioneaza ca un analgezic.
Este adesea folosit ca sedativ sau tranchilizant.
Are o mare putere vindecatoare si antiinflamatoare.

Beneficii oferite de frunzele de busuioc

Sustine o buna digestie - Busuiocul promoveaza digestia alimentelor si ajuta la reducerea spasmelor gastrice. Infuzia frunzelor proaspete este utila in caz de dureri de stomac, gastrita, indigestie, gaze si alte modificari ale sistemului digestiv. Busuiocul a fost intotdeauna folosit ca remediu digestiv, deoarece ajuta la ameliorarea problemelor cum ar fi diareea, constipatia sau aciditatea.

Inlatura senzatia de greata si ajuta la intarirea sistemului imunitar - In afara de reducerea disconfortului stomacal si a varsaturilor, aceasta planta aromatica este considerata eficienta pentru intarirea sistemului imunitar si combaterea infectiilor. Contribuie la imbunatatirea circulatiei sangelui si amelioreaza durerile de cap.

Lupta impotriva insomniei si a oboselii - Busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului nervos si amelioreaza manifestarile de anxietate si stres. Consumul a doua cesti de ceai sau infuzie poate calma starea nervoasa ce apare in situatii sau evenimente stresante. Persoanele care sufera de insomnie pot beneficia, de asemenea, de efectul sedativ al acestei plante pentru a adormi. De asemenea, busuiocul atenueaza oboseala fizica si mentala, ceea ce il face ideal pentru perioadele de suprasolicitare.

Calmeaza durerea - Capacitatea sa antiinflamatorie si de vindecare este una dintre cele mai cunoscute proprietati ale acestei plante, care a fost folosita de ani de zile ca un remediu tipic pentru a vindeca, calma si regenera ranile superficiale de pe piele, cum ar fi eczeme, urticarie, acnee sau muscaturi. Busuiocul este, de asemenea, utilizat pentru a reduce durerea orala cauzata de rani sau gingivita si, de asemenea, pentru a controla infectiile bacteriene.

O echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, a studiat enzima eugenol sintaza si capacitatea sa de a construi proprietati anti-microbiene si analgezice. Printre numeroasele sale utilizari, daca este aplicat extern, busuiocul este eficient pentru a atenua afectiuni orale, insa are si capacitatea de a opri infectia bacteriana a cavitatilor orale. In plus, au existat experiente pozitive in ceea ce priveste actiunea sa antiinflamatoare si vindecatoare pentru a repara membranele mucoase ale pielii in caz de muscaturi de insecte, rani superficiale, eczeme, urticarie si acnee juvenila.

Ajuta la pierderea in greutate - Busuiocul este incorporat in diete pentru pierderea in greutate si, de asemenea, in ceaiuri si infuzii datorita efectului sau diuretic si detoxifiant, care elimina toxinele din organism prin promovarea urinei. Busuiocul este eficient pentru a combate retentia de lichide si, de asemenea, pentru a mentine un sentiment de satietate, contribuind astfel si la pierderea in greutate.

Reduce stresul si colesterolul ”rau” - Busuiocul este un aliat excelent pentru mentinerea sanatatii cardiovasculare, deoarece, in plus fata de reducerea colesterolului ”rau”, ajuta la combaterea hipertensiunii arteriale si regleaza nivelul zaharului din sange, deci este recomandat pentru dieta diabeticilor. Aceasta planta este bogata in antioxidanti, cum ar fi flavonoidele, care promoveaza reducerea nivelului de colesterol rau (LDL), in sange, prevenind boli cum ar fi infarctul si ateroscleroza.

Amelioreaza tusea - In perioadele de raceala sau gripa, administrarea de busuioc este de obicei de mare ajutor pentru a mentine sub control infectiile respiratorii si pentru a ameliora tusea, datorita proprietatilor sale antimicrobiene. De asemenea, busuiocul poate ameliora si simptomele respiratorii ce apar in bronsita, faringita si laringita. Specialistii afirma faptul ca aceasta planta aromatica este eficienta in prevenirea gripei si racelii, in mare parte datorita atributelor sale antimicrobiene.

Contraindicatii si efecte secundare ale busuiocului

Cand ne referim la uleiul sau esential, busuiocul are contraindicatii. In aceasta forma ar trebui sa fie utilizat cu mare precautie, deoarece poate fi toxic. Este contraindicat in timpul sarcinii si alaptarii. De asemenea, in cazul gastritei si ulcerelor digestive nu se recomanda, deoarece exista posibilitatea ca busuiocul sa irite mucoasa digestiva, provocand contractii uterine, putand predispune la avort.

Sub forma de ulei esential, busuiocul are contraindicatii si la persoanele cu afectiuni intestinale, deoarece ar putea declansa focare. De asemenea, nu este recomandat extern daca exista dermatita, rani sau roseata a pielii. Trebuie remarcat faptul ca in doze mari are o actiune narcotica.

In afara de a fi popular, busuiocul este un ingredient foarte versatil in bucatarie. A devenit parte din multe preparate, putand fi folosit nu doar pentru salate, pizza si paste, ci si pentru chiftelute, supe, tocanite, crochete, practic posibilitatile sunt extrem de numeroase.

Beneficiile pentru sanatate ale ,,busuiocului indian" - TULSI

Ceaiul Tulsi, realizat din planta cunoscuta in mod obisnuit sub numele de "busuioc sfant", este o bautura populara cu multiple beneficii care ii sunt atribuite de catre traditia indiana. Credinta traditionala afirma ca aceasta bautura aduce beneficii sanatatii, prin uciderea germenilor si cresterea imunitatii, ceea ce reduce riscul de boli si infectii. Ceaiul Tulsi s-a dovedit, de asemenea, a fi un tratament eficient pentru infectiile tractului respirator superior, cum ar fi raceala si durerile de gat.

In India, Tulsi este considerata „Regina plantelor” si este renumita pentru efectele sale terapeutice asupra corpului, mintii si spiritului. In fata templelor si a caselor veti gasi adesea o planta Tulsi, ca atare aceasta este extrem de cunoscuta in randul oamenilor. Bunicile din India vor avea intotdeauna la indemana cateva frunze de tulsi pentru a pregati o infuzie, deoarece tulsi este recunoscut ca un remediu eficient pentru o varietate de afectiuni, inclusiv febra, tuse si raceli, atat de tipice acestei perioade a anului.

Tulsi provine dintr-o planta erbacee anuala originara din India. Planta este bogata in: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina K, Potasiu, Calciu si Magneziu. Datorita acestor elemente, planta are numeroase beneficii pentru organism. Consumul unui ceai preparat cu frunzele acestei plante contracareaza insomnia, starile de anxietate si chiar migrena, datorita efectului sau sedativ care calmeaza si relaxeaza. De asemenea, intareste sistemul imunitar, astfel incat tulsi este util impotriva racelilor, gripei sau tusei: uleiurile esentiale sunt cele care intaresc sistemul imunitar datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiinflamatorii si expectorante.

Bibliografie:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina