Ce sunt ciupercile rosiori si cum se pot consuma
Rascovii sau ciupercile rosii sunt cultivate inca din cele mai vechi timpuri pentru gustul specific si pentru beneficiile lor asupra sanatatii. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de ”pita padurii” sau ”pita lui Dumnezeu”.Este vorba despre o specie de ciuperci care face parte din familia Russulaceae si se gaseste in padurile de conifere, in special sub pini si molizi. Acestea se culeg in perioada iulie - octombrie.
Caracteristici generale ale ciupercilor rosiori
Rascovul este un burete comestibil, care dateaza de doua sute si ceva de ani. Acesta este folosit atat in bucatarie, cat si ca afrodisiac, de aceea rascovul de brad este una dintre cele mai apreciate specii de bureti comestibili. Ciuperca este compacta si frageda, iar atunci cand este rupta elimina un suc gros de culoare rosie – portocalie. Rascovul are un gust delicios si se potriveste foarte bine facut la gratar sau prajit la tigaie. In plus, este foarte hranitor si extrem de apreciat la nivel global. Aceste ciuperci sunt de preferat a se comsuma tinere, deoarece au un gust mai intens si o aroma aparte. Rascovul este o specie care rezista foarte bine la temperaturi scazute de peste iarna de pana la -30°C. Palaria ciupercii are un diametru de 4-12 cm si la tinerete are o nuanta mai deschisa iar la batranete are o nuanta verzuie. Lamelele sunt dese si subtiri iar piciorul are o inaltime de 3,5-7 cm si o latime de 1-2,5 cm. Buretele are culoarea somonului si este foarte sanatos. Acesta are un miros fructuos si un gust dulceag.
Beneficii pentru sanatate
Pe langa faptul ca are un rol foarte important in alimentatie, este recomandat de catre medici in tratarea diferitelor boli. Gustul este excelent iar continutul de substante nutritive face ca aceasta ciuperca sa concureze cu succes cu carnea. Rascovul este utilizat în terapia cancerului, diabetului, tumorilor, colesterolului si al osteoporozei. Este o ciuperca obisnuita, dar cu proprietati extraordinare.
Aceasta este foarte bogata in proteine, vitamine si minerale si steroizi de aceea poate lupta in mod eficient impotriva celulelor canceroase. Datorita continutului benefic le impiedica sa se multiplice si diminueaza in acelasi timp, efectele secundare ale chimioterapiei si radioterapiei. In plus, imbunatateste in mod considerabil sistemul imunitar al organismului.
Asadar, elimina starile de voma, lipsa poftei de mancare, oboseala, conferind un plus de energie corpului. Acestea se dovedesc a avea o performanta ridicata in ceea ce privesc terapiile anti-cancer. Prin continutul de beta-glucan, ciuperca inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, intarind organismul. Altfel spus, stopeaza evolutia celulelor maligne si prelungeste viata.
In plus, polizaharidele si acidul ribonucleic complex stimuleaza productia de insulina prin vitalizarea functiei pancreasului si ajuta la tratarea diabetului. Acizii grasi nesaturati, grasimile si mineralele au rolul de a regla tonusul vascular si presiunea sangvină, protejand vasele sangvine si prevenind aparitia aterosclerozei. Rascovul are puteri mirifice si reduce durerile de orice fel. Datorita continutului bogat in vitamina D are un rol important in absorbtia calciului si reprezinta un remediu excelent in osteoporoza. Acesta trateaza alergiile cutanate si regleaza secretia tiroidiana.
Are un efect puternic si in cazul bolilor reumatismale cronice si joaca are rol protector impotriva virusului hepatic. Prin vitamina B12, acid folic si alte minerale stimuleaza productia de globule rosii. Mai mult decat atat, este un puternic detoxifiant, favorizeaza absorbtia intestinala, stimuleaza transmisia nervoasa si regleaza contractia musculara. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat calitatile curative ale rascovului in caz de: cancer la san, colon, ficat, plamani, pancreas, astfel ca amelioreaza durerile pana cand bolnavul nu mai are nevoie de morfina.
Aceasta ciuperca se foloseste si in curele de slabire, fiind un bun adjuvant al dietelor, dat fiind faptul ca imbunatateste functiile sistemului digestiv si ale sistemului hormonal. Administrat inainte de masa ofera senzatia de satietate si accelereaza metabolismul. Rascovul are calitati nutritive si terapeutice net superioare altor ciuperci. Ajuta la reducerea glicemiei, scaderea tensiunii arteriale si scaderea colesterolului. Aceasta ofera o serie intreaga de beneficii si asupra aparatului digestiv in caz de hipertrofie a ficatului, cancer la ficat, cancer gastric, gastrita, ulcer gastric, gastroptoza, constipatii, stomatite cronice.
De asemenea, joaca un rol important si pentru sistemul circulator in caz de tensiune arteriala ridicata sau scazuta, cardiopatie, tromboza cerebrala, hemiplegia, pneumonie grava, septicemie, leucemie, cancer pulmonar. Consumul ciupercilor rosiori sunt foarte eficiente si in caz de mamite, cancer mamar, cancer uterin, cancer ovarian, cancer cervical, dereglari cauzate de menopauza, dar si de cistita, nefrita, insuficienta renala. De asemenea, ajuta si in caz de alte afectiuni cum ar fi: dureri de umar, distrofii musculare, mahmureala si artrita.
Datorita efectelor clinice mentionate mai sus ciupercile rosiorisunty deseori administrate pacientilor pentru aceste boli. Datorita efectele puternice anticancer si antivirus, acestea constituie un motiv de dezbatere in lumea medicala si pe viitor. Se recomanda consumul unei portii zilnic, pentru a se observa o reala imbunatire in functie de starea de sanatate a fiecarei persoane. Avand in vedere ca este o leguma complexa ce contine foarte multe vitamine, minerale si proteine merita sa fie integrata in meniul zilnic.
Contraindicatii si precautii
Daca este consumata in cantitati prea mari va puteti confrunta cu simptome precum diaree si disconfort abdominat, de aceea trebuie sa reduceti imediat cantitatea. Dupa cateva zile, reveniti la consumul obisnuit iar daca observati ca reapare diareea, opriti consumul pentru o perioada mai lunga. Cateva precautii si contraindicatii de luat in considerare:
Alergii alimentare: Unele persoane pot fi alergice la ciuperci, deci ar trebui sa evite consumul lor.
Toxicitate: Unele specii de ciuperci pot fi toxice, iar ciupercile rosiori pot fi confundate cu alte specii de ciuperci care sunt toxice. De aceea, este important sa se obtina ciupercile rosiori din surse sigure si sa se verifice cu atentie specia inainte de consum.
Interactiuni cu medicamente: Ciupercile rosiori pot interactiona cu anumite medicamente, inclusiv anticoagulantele, deci este important sa consultati medicul inainte de a le consuma daca luati medicamente.
Probleme digestive: Consumul excesiv de ciuperci poate cauza probleme digestive, cum ar fi balonarea si diareea.
Pregatirea adecvata: Ciupercile rosiori ar trebui sa fie gatite inainte de a fi consumate pentru a reduce riscul de infectie cu bacterii sau alte microorganisme.
Depozitare adecvata: Ciupercile rosiori trebuie sa fie depozitate la temperatura potrivita si trebuie consumate cat mai curand posibil dupa cumparare pentru a reduce riscul de contaminare sau dezvoltare de toxine.
Solicitati intotdeauna parerea medicului specialist pentru a nu aparea reactii adverse, deoarece s-ar putea sa existe interferente cu tratamentul medicamentos pe care il urmati.
Cum se poate consuma ciuperca Cordyceps, o alta specie de ciuperca comestibila
Suplimentele si produsele care contin extract de Cordyceps au devenit din ce in ce mai populare datorita beneficiilor pe care cercetatorii le-au descoperit pentru sanatate. Spre exemplu, Cordyceps sinesis sub forma de capsule sau ca ingredient in diferite suplimente se gaseste in farmacii avizate.
Cine trebuie sa consume suplimente pe baza de Cordyceps? Persoanele diagnosticate cu sindrom astenic cronic, sindrom depresiv cronic, sindrom anxios sau vertiginos, insuficienta circulatorie vertebrobazilara cronica, insuficienta circulatorie cerebrala cronica au beneficii semnificative datorita efectului neurotrofic. Cordyceps este benefic si in cazul afectiunilor endocrine (tiroidita cronica autoimuna, boala nodulara tiroidiana, hiperplazie tiroidiana difuza, hiperestrogenism, hiperfoliculinemie, hisutism). 2
Cordyceps se poate lua si de catre persoane sanatoase, care doresc sa neutralizeze efectele expunerii la factori de mediu agresivi, precum alergeni, agenti microbiologici (bacterii, virusi, paraziti etc), radioactivi, substante toxice chimice (hidrocarburi, materiale de constructii).