Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!

Ce sunt varicele?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Varicele nu sunt altceva decat vene largi, proeminente, palpabile si vizibile la suprafata pielii. Ele pot fi localizate in zona gambelor, a coapselor, si apar mai frecvent la femei decat la barbati. Varicele mai sunt numite vene de tip panza de paianjen. Specialistii spun ca in prezent unul din cinci adulti sufera de un tip de varice, iar o incidenta mai ridicata o intalnim in randul femeilor cu varsta de peste 50 de ani.

In cazul venelor afectate, ele pot da si senzatia de picioare grele, iar in unele situatii, vena dilatata din anumite zone poate crea mancarimi sau alt gen de disconfort. Pentru tratarea varicelor se recomanda ecografii doppler, dar sunt si alte insight-uri de care trebuie sa tii cont.

Cum arata varicele?

In linii mari, varicele arata ca niste vene mari proeminente, dilatate exagerat si au o culoarea de la vinetiu la albastru rosiatic. Ele apar in zona superficiala a pieli, sunt inestetice si pot fi cel mai des intalnite la nivelul membrelor inferioare, in zona gambelor si a coapselor. Sunt cazuri in care varicele pot aparea si la nivelul uterului sau a esofagului. Venele varicoase localizate in zona anusului sunt cunoscute sub numele de hemoroizi si afecteaza, la randul lor, peste un sfert din populatia adulta. Exista forme de varice care vin insotite de dureri si alte simptome, in special atunci cand vorbim de varice din zona anusului. Alte forme de vene varicoase sunt telangiectaziile si venele reticulate, care au doar consecinte cosmetice, fara sa fie insotite de alte simptome.

Exista metode de preventie in cazul varicelor?

Daca faci parte dintr-o grupa de risc, femeie care se apropie de varsta de 50 de ani, e bine sa stii cateva aspecte pentru e evita prezenta varicelor. In primul rand, evita hainele stramte sau din materiale care nu lasa pielea sa respire, evita sosetele sau strampii care vin prea strans pe gambe si nu lasa circulatia sangelui la nivelul picioarelor. Varicele nu au legatura doar cu hainele pe care le purtam ci si cu alimentatia. E important sa eviti excesele de carbohidrati, de sare si zaharuri, iar sedentarismul poate amplifica zonele varicoase. Prin urmare e bine sa eviti obezitatea si sa faci miscare si cat mai multe exercitii fizice. La fel de important, in special pentru femei, e bine sa fie evitate incaltamintele stranse, cu toc inalt sau design incomod.

De ce apar varicele?

Aparitia varicelor este strans legata de sanatatea sistemului circulator si de circulatia periferica a limfei. Printre componentele acestui sistem se numara si venele, care au rolul de a conduce sangele cu dioxid de carbon la inima si apoi la plamani pentru a fi oxigenat. Venele din zona membrelor inferioare lucreaza impotriva gravitatiei pentru a reusi sa transporte sangele spre celelalte organe, iar pentru ca misiunea lor sa fie indeplinita cu succes este nevoie ca valvele din interiorul lor sa functioneze in parametri optimi si asta se poate face doar in anumite conditii. O alimentatie nesanatoasa, excesul de zahar si grasimi, fumatul provoaca in timp deterioarea valvelor, iar sangele incepe sa circule cu dificultate contra gravitatiei. Astfel el ajunge sa aiba sincope si se opreste in anumite zone, iar aceasta stagnare nenaturala determina cresterea in dimensiune a venelor si dezvoltarea varicelor.

Dincolo de conditiile extrinseci de care am amintit anterior, specialistii au stabilit ca in declansarea varicelor un rol important il are si bagajul genetic, calitatea fenotipului si tipicitatea genotipului. Valvele venelor se deterioreaza mai repede din cauza scaderii productiei de colagen, un factor ereditar care tine de aspectele mostenite de la parinti. Este si motivul pentru care varicele apar, de regula, dupa implinirea varstei de 50 de ani, cand productia de colagen incetineste la anumite femei.

De aceea sunt importante folosirea din timp a unor produse si creme bogate in colagen. Totodata, stilul de viata sedentar si riscul de a manifesta o forma de obezitate, atrage de asemenea riscul de a manifesta forme de varice. In plus, activitatile cotidiene care presupun statul in picioare timp de 6-8 ore pe zi, timp de mai multi ani, implica un risc crescut de manifestare a vericelor.

Varicele au o recurenta mai mare la femei decat la barbati pentru ca doar femeile pot ramane insarcinate, iar odata cu avansarea nasterii si cu cresterea in greutate, dar si din cauza schimbarilor hormonale, se determina relaxarea peretilor venosi si cresterea volumului sanguin, astfel incat ele se rasfrang si asupra sistemului circulator. Din acelasi motiv, si femeile care au trecut prin schimbarile specifice menopauzei sunt mai predispuse dezvoltarii varicelor.

Ce este boala varicoasa?

Boala varicoasa apare din cauza slabirii rezistentei peretelui venos si functionarii neadecvate a valvelor venoase. Datorita gravitatiei, cantitatea de sange din venele membrelor inferioare se mareste, determinind cresterea in volum a venelor superificiale ale piciorului, ceea ce face ca in timp acestea sa devina mai lungi, proeminente, sinoase, ingrosate si dureroase.

Boala varicoasa poate fi congenitala si poate afecta mai multi membrii ai familiei, poate sa apara dupa traumatisme sau raniri ale picioarelor dar, principala cauza a varicelor este functionarea proasta a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sangelui sa circule dinspre picior spre inima, impiedicind astfel reintoarcea lui la nivelul piciorului. Aceasta reintoarcere a singelui se numeste reflux venos. Cauzele acestei tulburari de functionare a valvelor poate avea multe explicatii, dar cele mai des motive sunt urmatoarele: slabirea structurii peretelui venos, absenta valvelor venoase de la nastere sau coagularea sangelui in venele (tromboza venoasa).

Indiferent de cauze, valvele venoase nefunctionale fac ca sangele sa stagneze la nivelul picioarelor, conducand astfel la cresterea presiunii in venele picioarelor. Aceasta presiune crescuta in venele piciorului este responsabila de marirea venelor, iar, in timp, duce la aparitia complicatiilor bolii varicoase: durere, umflarea picioarelor, modificarea pielii la nivelul gambei, sangerarea, tromboza si aparitia ulcerului varicos.

Varicele pot produce durere?

Varicele pot deveni foarte dureroase in cazurile in care un cheag de sange se formeaza in interiorul lor, patologie numita “tromboflebita varicoasa”. Toate aceste semne si simptome impun prezentarea la medicul specialist in vederea inceperii unui tratament. Starea valvelor venoase si a venelor (superficiale, profunde si comunicante) poate fi evaluata cu o simpla echografie Doppler. Examinarea ecografica este importanta in alegerea tratamentului cel mai bun.

Cum se trateaza varicele?

Daca ai fost diagnosticat/a cu diferite forme de varice, poti incerca urmatoarele remedii. Compresia elastica (ciorapul elastic) care reduce simptomatologia, previne edemul piciorului si scade riscul aparitiei tromboflebitei varicoase si al altor complicatii venoase;

Terapia medicamentoasa (pentoxifilin, detralex) se adreseaza pacientilor cu grade de insuficienta venoasa incipiente (telangiectazii, vene reticulate);

Scleroterapia (injectarea de substante sclerozante in vene) se poate aplica atat in cazul telangiectaziilor si al venelor reticulate, cat si in cazul venelor varicoase mai mari. Procedeul este minim invaziv si necesita de regula, mai mult sedinte intinse pe o durata de saptamani – luni;

Varicele au legatura cu sistemul circulator?

Varicele sunt una dintre cauzele vizibile atunci cand apar probleme ale sistemului venos. In plus, atunci cand vorbim de tratament pentru varice si metode de tratament trebuie sa avem in vedere si alti factori. De exemplu, in timpul sarcinii altele sunt riscurile in cazul unei boli varicoase fata de perioada de menopauza.

Tu stiai de exemplu ca o inima sanatoasa are aproape 100.000 de batai pe zi, 35 milioane de batai intr-un an, trei miliarde de batai intr-o viata. In plus, ca sa intelegi complexitatea sistemului circulator, toate vasele sanguine daca ar fi puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri. Circumferinta Pamantului la Ecuator este de numai 40.075 de kilometri. Asta inseamna ca practic cu toate venele si arterele din corpul uman poti sa faci inconjurul Terrei de doua ori.

Legat de incidenta bolii varicoase la femei mai mult decat la barbati, are legatura si cu faptul ca inima femeii cantareste 230 de grame si cea a unui barbat cantareste 280 de grame. Ca si pozitie, inima nu este asezata langa umarul stang ci mai degraba in centrul pieptului, intre plamani. Doar partea inferioara este usor intoarsa catre stanga.

Legat de importanta inimii in cadrul sistemului circulator, o inima normala poate crea atat de multa presiune incat sa arunce sangele pompat la o distanta de aproape 10 metri, cam cat inaltimea unui bloc cu 3 etaje. Tu stiai ca cel mai mare vas de sange al corpului tau, artera aorta, are in jur de 3,5 centimetri in diametru, deci cam cat un furtun de gradina? Capilarele, cele mai mici vase de sange, au un diametru mediu de opt microni. Un micron este egal cu un metru impartit la un milion.

In plus, in corpul uman se afla aproximativ peste 5 litri de sange care circula prin tot corpul de cel putin trei ori la fiecare minut, asta inseamna un volum de 15 l la fiecare 60 de secunde. In acest caz vorbim de o viteza medie de 4l/secunda. Putini oameni stiu ca si atunci cand stai pe loc, muschiul inimii lucreaza la fel de intens ca muschii de la picioarele unui alergator de viteza.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina