De ce apare durerea de picioare si cum scapam de ea?
Durerea de picioare este un simptom frecvent intalnit, care poate avea origini foarte diverse, desi este posibil sa se diferentieze doua tipologii: dureri aparute din cauza unui anumit tip de leziuni musculo-scheletice si cauzate de existenta unor boli specifice. Caracteristicile durerii de picioare includ furnicaturi, senzatii de tensiune sau arsura, senzatie de greutate la nivelul picioarelor, mancarime sau dureri musculare - toate aceste simptome pot fi incluse in categoria durerii aparuta la nivelul picioarelor. Durerea de picior poate aparea treptat (aceasta se numeste durere cronica) sau brusc (cunoscuta sub numele de durere acuta) dupa o intindere musculara sau efort fizic, de exemplu.
Cum apare durerea la nivelul picioarelor
Varicele pot deveni foarte dureroase in cazurile in care un cheag de sange se formeaza in interiorul lor, patologie numita “tromboflebita varicoasa”. Toate aceste semne si simptome impun prezentarea la medicul specialist in vederea inceperii unui tratament. Starea valvelor venoase si a venelor (superficiale, profunde si comunicante) poate fi evaluata cu o simpla echografie Doppler. Examinarea ecografica este importanta in alegerea tratamentului cel mai bun. Alte origini ale durerii de picioare:
Origine musculara: Acesta este, de obicei, cazul durerii care apare dupa miscari bruste sau repetitive si persista dupa aceea. De cele mai multe ori, durerea se datoreaza crampelor, durerii si rigiditatii, sau spasmelor musculare;
Origine osoasa: Acesta este adesea cazul durerii legate de o anumita activitate fizica sau durere care apare dupa o leziune. Prin urmare, aceasta durere este un semn al leziunilor, cum ar fi oasele rupte si fracturile fine, sau chiar conditii, cum ar fi tumorile osoase;
Origine nervoasa: Acesta este cazul durerii persistente care se extinde adesea la coapsa sau la intregul picior, durere ce poate indica sciatica;
Origine vasculara: De cele mai multe ori, acest tip de durere afecteaza doar un picior si este un semn al unor probleme circulatorii grave, cum ar fi flebita (o vena inflamata), tromboza arteriala (un cheag de sange intr-o artera) sau insuficienta venoasa (sindromul picioarelor grele). In cele din urma, durerea picioarelor poate fi, de asemenea, legata de alti factori, cum ar fi diabetul sau consumul excesiv de alcool. Durerile de picioare mai pot aparea si din cauza suprasolicitarii musculare, a carceilor atunci cand se inoata la piscina sau in largul marii, sau din cauza unei inflamatii la nivelul tendoanelor.
Cele mai cunoscute boli asociate cu durerea de picioare
Crampe musculare - Acestea sunt caracterizate de dureri bruste si intense insotite de un spasm muscular. Exercitiile excesive si supraincarcarea le pot provoca, iar cea mai frecventa cauza este deficitul de potasiu, desi poate fi, de asemenea, din cauza unui proces deficitar de deshidratare sau a lipsei altor minerale, cum ar fi sodiu, calciu sau magneziu. Crampele musculare pot fi, de asemenea, datorate luarii de medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru a reduce colesterolul sau diureticele.
Ateroscleroza - Provoaca o durere care apare odata cu practica de exercitii fizice si dispare de obicei in repaus. Aceasta se datoreaza scaderii fluxului sanguin care determina formarea placilor de aterom in peretii interiori ai vaselor de sange.
Tromboza venoasa profunda - Apare prin obstructia unei vene prin prezenta unui trombus sau a unui cheag de sange. Este frecvent intalnita dupa perioade lungi de odihna la pat.
Artrita - este inflamatia articulatiilor, care provoaca durere si pierderea mobilitatii articulatiilor.
Neuropatii - Implicarea nervilor in picior din cauza unor boli cum ar fi diabetul, desi poate aparea, de asemenea, ca urmare a fumatului si a alcoolismului.
Alte boli asociate cu durerile de picioare - Guta, Osteomelita (o infectie a osului), Sciatica, Boli degenerative ale sistemului nervos sau Tumori osoase benigne.
In toate aceste cazuri de dureri de picioare ar trebui sa se abordeze tratamentul si controlul bolii care o provoaca, desi durerea in sine poate avea o abordare simptomatica cu utilizarea de medicamente antiinflamatoare sau altele specifice pentru durere. Evaluarea durerii de picior include un diagnostic diferential larg. Plangerile se pot incadra in mai multe categorii sistemice, iar etiologiile includ, printre altele, patologii ale sistemului musculo-scheletic, ale sistemului vascular periferic, ale sistemului nervos periferic si ale sistemului integumentar.
Cum putem diminua sau elimina durerile de picioare?
Odihniti-va si protejati zona dureroasa, prin stoparea oricarei activitati care poate provoca durere sau sensibilitate;
Gheata va reduce durerea si umflarea - Aplicati gheata sau o compresa rece intre 10 si 20 minute, de 3 sau mai multe ori pe zi;
Compresia sau infasurarea zonei dureroase cu un bandaj elastic - Nu o infasurati prea strans, deoarece acest lucru poate provoca mai multe umflaturi sub zona afectata. Semnele ca bandajul este prea strans includ amorteala, furnicaturi, durere crescuta;
Pentru crampe in picioare, luati in considerare purtarea ciorapilor medicinali si, de asemenea, asigurati-va ca urmati o dieta bogata in calciu si magneziu;
Nu fumati - Fumatul incetineste vindecarea, deoarece reduce fluxul de sange si intarzie repararea tesuturilor;
Sindromul picioarelor grele - cum apare
Multi oameni se confrunta cu o afectiune cunoscuta sub numele de "picioare grele", care se caracterizeaza printr-un sentiment de greutate in picioare, ceea ce sugereaza o circulatie slaba a sangelui. Acest fenomen este adesea legat de insuficienta venoasa si poate fi un semn de avertizare timpurie a venelor varicoase.
Avand in vedere marea varietate de cauze posibile ale durerii piciorului, tratamentul va depinde de diagnosticul medicului. De exemplu, in cazul durerii musculare acute, care se vindeca in timp, medicii prescriu adesea odihna si ridicarea picioarelor. In cazul problemelor venoase, medicul, de cele mai multe ori, va prescrie ridicarea picioarelor impreuna cu un tratament bazat pe medicamente antiinflamatoare. In cazuri mai severe, cum ar fi flebita sau insuficienta venoasa, medicul va prescrie un tratament specific, putand fi necesar sa purtati ciorapi de compresie, ba chiar se poate ajunge si la necesitatea unei interventii chirurgicale.
In concluzie, cauzele durerilor de picioare pot avea origini diferite, iar in functie de simptomele manifestate, medicul poate recomanda efectuarea anumitor investigatii. Este important sa ne prezentam la un specialist, in special daca disconfortul se mentine pe parcursul mai multor zile.
Varicele- una dintre cele mai cunoscute forme de durere de picioare
Aparitia varicelor este strans legata de sanatatea sistemului circulator si de circulatia periferica a limfei. Printre componentele acestui sistem se numara si venele, care au rolul de a conduce sangele cu dioxid de carbon la inima si apoi la plamani pentru a fi oxigenat. Venele din zona membrelor inferioare lucreaza impotriva gravitatiei pentru a reusi sa transporte sangele spre celelalte organe, iar pentru ca misiunea lor sa fie indeplinita cu succes este nevoie ca valvele din interiorul lor sa functioneze in parametri optimi si asta se poate face doar in anumite conditii. O alimentatie nesanatoasa, excesul de zahar si grasimi, fumatul provoaca in timp deterioarea valvelor, iar sangele incepe sa circule cu dificultate contra gravitatiei. Astfel el ajunge sa aiba sincope si se opreste in anumite zone, iar aceasta stagnare nenaturala determina cresterea in dimensiune a venelor si dezvoltarea varicelor.
Dincolo de conditiile extrinseci de care am amintit anterior, specialistii au stabilit ca in declansarea varicelor un rol important il are si bagajul genetic, calitatea fenotipului si tipicitatea genotipului. Valvele venelor se deterioreaza mai repede din cauza scaderii productiei de colagen, un factor ereditar care tine de aspectele mostenite de la parinti. Este si motivul pentru care varicele apar, de regula, dupa implinirea varstei de 50 de ani, cand productia de colagen incetineste la anumite femei.
De aceea sunt importante folosirea din timp a unor produse si creme bogate in colagen. Totodata, stilul de viata sedentar si riscul de a manifesta o forma de obezitate, atrage de asemenea riscul de a manifesta forme de varice. In plus, activitatile cotidiene care presupun statul in picioare timp de 6-8 ore pe zi, timp de mai multi ani, implica un risc crescut de manifestare a vericelor.
Varicele au o recurenta mai mare la femei decat la barbati pentru ca doar femeile pot ramane insarcinate, iar odata cu avansarea nasterii si cu cresterea in greutate, dar si din cauza schimbarilor hormonale, se determina relaxarea peretilor venosi si cresterea volumului sanguin, astfel incat ele se rasfrang si asupra sistemului circulator. Din acelasi motiv, si femeile care au trecut prin schimbarile specifice menopauzei sunt mai predispuse dezvoltarii varicelor.