Amorteala picioarelor - de ce apare, manifestari, posibile afectiuni
Amorteala picioarelor este o problema destul de comuna in cazul multor persoane. In general, atunci cand ne trezim din somn avem de-a face cu amorteala picioarelor. Ea mai apare in urma efortului fizic sau daca stam intr-o pozitie incomoda pentru o perioada mai lunga de timp. Aceasta senzatie dispare de obicei atunci cand ne schimbam pozitiia sau cand se inceteaza exercitarea unei presiuni la nivelul membrelor inferioare. Cand amorteala picioarelor devine un simptom pentru alte boli si cum putem sa stim ca sunt probleme care se ascund in spatele acestui simptom descopera in acest material.
Cum si de ce apare senzatia de picioare amortite?
Amortirea picioarelor are un caracter sever, cronic, dar si episodic, aceasta fiind insotita de alte simptome precum slabiciunea musculara, durerea, dar si senzatia de mancarime. In aceste cazuri leziunea la nivelul nervilor poate fi rezultatul unei boli virale sau a unei boli bacteriene. Scleroza multipla sau diabetul sunt de cele mai multe ori cauzele aparitiei acestei probleme. Avand in vedere ca sunt cunoscute peste 100 de feluri de neuropatie periferica, aceasta afectiune trebuie tratata corespunzator, in timp util, astfel incat sa nu se scada mobilitatea persoanei respective. Alcoolismul, artroza, hernia de disc, fibromialgia, precum si accidentul vascular cerebral sunt simptome care pot duce la aparitia acestei probleme. Amorteala picioarelor este insotita de cele mai multe ori de furnicaturi, precum si de senzatia de arsura. Mai pot aparea si unele dureri la atingere in acest caz, iar pacientul ajunge sa-si piarda sensibilitatea in zona respectiva. Cel mai multi pacienti descriu aceasta amorteala ca o senzatie asemanatoare intepaturilor de ace.
Daca suferiti de o amorteala a picioarelor, atunci este indicat sa mergeti la un consult medical cat mai curand. Daca nu veti face acest lucru riscati sa aveti de-a face cu problema aceasta toata viata, iar situatia sa se agraveze in timp. Trebuie asadar sa aflati in cel mai scurt timp care este opinia unui medic cu privire la aceasta problema. El va sti care este tratamentul cel mai potrivit in acest caz. O afectiune foarte grava necesita si tratarea in regim de urgenta. Daca simtiti amorteala inclusiv la nivelul fetei si ajungeti sa aveti dificultati in vorbire, dureri de cap si chiar stari de confuzie, atunci trebuie sa consultati de urgenta un medic pentru ca acesta va fi cel mai in masura sa va ofere sfaturile de care aveti nevoie.
Ce tratament exista pentru amorteala picioarelor?
Amorteala picioarelor poate fi cauzata de mai multe afectiuni, cum ar fi compresia nervilor, diabetul, afectiunile vasculare sau probleme cu coloana vertebrala. Este important sa consultati un medic pentru a determina cauza exacta si pentru a obtine un tratament adecvat. Auto-medicatia poate agrava situatia si poate ascunde afectiuni serioase. Daca este sa vorbim despre tratamente, tratamentul se face dupa ce s-a descoperit cauza aparitiei acestei probleme. Este important asadar ca medicul sa identifice si sa trateze corespunzator problema cu care va confruntati. In acest fel, veti scapa rapid de amorteala piciorului si puteti trata cat mai curand aceasta problema. Exista unele situatii in care se impune o interventie terapeutica reparatorie chirurgicala atunci cand pacientul sufera de spondiloza cervicala sau sindromul de tunel carpian.
Atunci cand o persoana sufera pe termen lung de amorteala a picioarelor, iar aceasta persista la nivelul acestora, medicul poate recomanda in acest caz mai multe optiuni pacientului pentru un tratament medicamentos. Pentru a se trata fibromialgia, medicul prescrie de obicei anumite antidepresive. In acelasi timp, pentru pacientii care au scleroza multipla, un tratament cu corticosteroizi este unul important pentru a calma inflamatia cronica, dar si amorteala.
In cazul sclerozei multiple sau neuropatiei diabetice, medicul poate prescrie anumite medicamente, ele avand rolul de a modifica semnalele transmise la nervi sau sa le blocheze complet. Pentru persoanele care sufera de diabet este foarte important ca nivelul glicemic sa fie reglat prin dieta, dar si prin medicamente. Amortelile, dar si furnicaturile pot aparea in caz contrar, lucru care duce la pierderea sensibilitatii dureroase la nivelul membrelor inferioare.
Stilul de viata conteaza si el foarte mult din acest punct de vedere. Este esential asadar sa avem un stil de viata foarte sanatos si sa il bazam pe o alimentatie variata, dar si sanatoasa. Ideal ar fi ca sa se renunte in timp la tutun, alcool, dar si la substantele toxice care pot afecta buna functionare a organismului. Un rol extrem de important din acest punct de vedere il au exercitiile fizice. Acestea nu trebuie sa fie grele sau obositoare, ci trebuie doar sa va mentina in forma. Trebuie asadar sa faceti sport in fiecare zi pentru a va mentine in forma si a va bucura de sanatatea pe care o doriti. Mai exista si unele medicamente care pot cauza aceasta amorteala a picioarelor, de aceea este bine sa le aveti si pe acestea in vedere. Exista asadar posibilitatea ca neuropatia sa reprezinte un efect advers al administrarii medicamentelor. In special persoanele care sufera de cancer trebuie sa aiba in vedere acest lucru.
Medicul este asadar cel mai in masura sa stabileasca daca o anumita cantitate de medicamente este sau nu potrivita. In acest fel, el poate lua decizia de a ajusta doza de medicatie sau sa o schimbe cu un medicament alternativ, in situatia in care acest lucru este posibil. Suplimentele alimentare sunt si ele apreciate, mai ales in situatia in care o persoana are amorteli din cauza faptului ca are unele carente in alimentatie. Un control mai bun al diabetului influenteaza foarte mult aparitia acestor amorteli.eIn unele situatii medicul mai poate impune si o interventie chirurgicala, astfel incat sa se corecteze compresia nervului pentru ca chistul sinovial sa fie indepartat, astfel incat pacientul sa nu mai aiba de-a face cu amortelile de orice fel.
Legatura dintre discopatie si amorteala picioarelor. Ce trebuie sa stim
Discopatia, general vorbind, este o boala degenerativa a discului osos de pe coloana vertebrala si apare atunci cand modificarile din interiorul coloanei vertebrale nu mai sunt normale si au loc in discurile coloanei vertebrale pana cand provoaca durere. Discurile spinale sunt ca niste amortizoare intre vertebrele sau oasele coloanei vertebrale. Iti ajuta spatele sa ramana flexibil, astfel incat sa te poti indoi si rasuci. Pe masura ce imbatranesti, pot da semne de uzura. Incep sa se defecteze si s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine.
Discurile aproape tuturor se strica in timp, dar nu toata lumea simte durere. Daca discurile uzate ale coloanei vertebrale sunt motivul pentru care te doare, ai o boala degenerativa a discului. Discurile spinale sunt formate dintr-un miez interior moale si un perete exterior dur. Discurile se modifica in moduri care pot provoca boli degenerative ale discului.
Cand te nasti, discurile din coloana vertebrala sunt formate in mare parte din apa. Pe masura ce imbatranesti, pierd apa si devin mai subtiri. Discurile mai plate nu pot absorbi cum trebuie socurile. Pierderea de apa inseamna, de asemenea, mai putina perna sau captuseala intre vertebre. Acest lucru poate duce la alte probleme la nivelul coloanei vertebrale care pot provoca durere.
Stresul sau miscarile bruste de zi cu zi si ranile minore de-a lungul anilor pot provoca mici fragmentari in peretele exterior, care contine nervi. Orice orificiu in apropierea nervilor poate deveni dureroasa. Si daca peretele se sparge, miezul moale al discului poate impinge durerea prin fisuri. Discul se poate umfla sau aluneca din loc, ceea ce se numeste disc alunecat sau hernie de disc si poate afecta nervii din apropiere.
Bibliografie:
Arthritis Foundation: "Degenerative Disc Disease."
The Spine Hospital at the Neurological Institute of New York: "Degenerative Disc Disease."
University of Maryland Medical Center: "Degenerative Disc Disease."
NYU Langone Health: "Degenerative Disc Disease in Adults."
Cedars-Sinai: "Degenerative Disc Disease."