Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice

Ceaiul de galbenele: beneficii pentru organism, indicatii terapeutice

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 aprilie 2024 Ultima actualizare: 22 aprilie 2024

Galbenelele sunt plante erbacee care fac parte din familia Compositae. Planta prezinta tulpini inalte de 30-70 cm, ramificate iar florile sunt galbene sau portocalii, grupate. Planta este originara din sudul Europei si Asia de sud-vest, iar in Romania se cultiva ca planta medicinala, ornamentala, de la campie pana la munte. Cum ne ajuta aceste flori de galbenele si care sunt beneficiile lor pentru organism,  descopera in acest material.

Cum au fost descoperite florile de galbenele? Primele utilizari pentru ceai de galbenele

Ce contine ceaiul de galbenele? Cum se obtine tinctura de galbenele?

Ce boli trateaza florile de galbenele? Cum se obtine extractul de galbenele?

Ceai de galbenele - beneficii pentru organism

Cum se foloseste ceaiul de galbenele in dermatocosmetica?

Beneficiile aduse pielii de crema de galbenele

Ceai de galbenele contraindicatii.

Cum au fost descoperite florile de galbenele? Primele utilizari pentru ceai de galbenele 

Daca vrei sa afli cum au fost descoperite florile de galbenele si care au fost primele utilizari pentru ceai de galbenele e suficient sa parcurgi aceste randuri. Primele utilizari terapeutice dateaza din anul 3000 inainte erei noastre si invatatii chinezi le foloseau in diferite terapii homeopate si fitoterapie. 

Astazi se stie ca florile de galbenele contin substante precum: saponine si saponozide triterpenice, rutinozizi si derivati ai quercetolului; flavonoizi, glucozizi flavonici si carotenoizi; acizi grasi, acizi organici; vitamine (A, C, K).

Ceaiul de galbenele este cunoscut in toata lumea pentru proprietatile: ntiseptice, antispastice, antivomitive, colagoge, coleretice, laxative; astringente, cicatrizante, emoliente, vulnerare, antiinflamatoare, diuretice; antistafilococice, antitrichomonazice, anticandidozice, vermifuge.

Ce contine ceaiul de galbenele? Cum se obtine tinctura de galbenele?

Inainte de a incepe un tratament, trebuie sa stii ca petalele de flori de galbenele contin cantitati mari de flavonoizi, acestia fiind compusi naturali care se gasesc in legume si fructe. Flavonoizii au capacitati antiinflamatorii, antidiabetice, anticanceroase, antitrombotice (impiedica formarea cheagurilor de sange) si neuroprotectoare.

Calendula officinalis, cum este cunoscuta planta de galbenele in termeni stiintifici, poate fi consumata sub forma de ceai de galbenele sau poate fi inclusa in diferite produse pe baza de plante.

Consumat cu regularitate, intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ceaiul de galbenele este un remediu naturist eficient pentru sistemul imunitar. Motivul: florile de galbenele contin betacaroten, un antioxidant care se regaseste si in portocale, si care ajuta organismul sa lupte cu bacteriile si virusurile. Printre celelalte substante active care actioneaza asupra sistemului imunitar se numara si uleiurile esentiale din galbenele.

In perioadele in care consumi alimente care contin grasimi nesanatoase sau atunci cand vrei sa iti cureti organismul de toxine, consuma ceai de galbenele. Acesta are o actiune detoxifianta asupra ficatului, a colonului, intestinelor si vezicii biliare.

Ce boli trateaza florile de galbenele? Cum se obtine extractul de galbenele?

Ce boli trateaza ceaiul de galbenele, cum se obtine extractul de galbenele relevant pentru nevoile organismului tau, sunt doar cateva dintre intrebarile la care vei afla raspuns in acest paragraf. Se stie deja ca extractul de galbenele sau ceaiul de galbenele este recomandat in diferite afectiuni precum: steatoza hepatica, hepatita infectioasa, icter, dischinezie, colecistite, gastrite hiperacide, ulcer gastro-duodenal, pirozis, crampe, greata, vome, anorexie, colon iritabil, tumori canceroase la stomac si intestine, hemoragii, intoxicatii cu Pb; aritmii cardiace, stimularea circulatiei sanguine, purificarea sangelui; amenoree, dismenoree, metroanexita, metroragii, vaginita, leucoree; rani, plagi cu puroi, eczeme, ulceratii, furunculoza, acnee, lupus, negi.

Ceai de galbenele - beneficii pentru organism

Poate ca atunci cand spui ceai de galbenele te gandesti pur si simplu la un ceai banal, dar florile de galbenele au multiple beneficii pentru organism. In caz de infectii gingivale sau alte probleme ale cavitatii bucale specialistii recomanda gargara cu ceai de galbenele pentru a calma iritatiile de la nivelul cavitatii bucale dar si in caz de dureri acute de gat.

Totodata, clatiti-va gura cu ceai de galbenele pentru a ajuta la ameliorarea veziculelor, a aftelor bucale sau a inflamatiilor gingivale. Sau aplicati ceai de galbenele pe pielea bebelusului afectata de eritem fesier (dermatita de scutec).

Pentru persoanele cu probleme ale tenului, spalati-va pe fata cu ceai de galbenele seara, daca aveti pielea afectata de acnee si eruptii cutanate faciale.

Aplicati ceai de galbenele pe picioare, pentru a combate infectiile fungice, cum ar fi piciorul atletului, iar dupa samponare, clatiti-va parul cu ceai de galbenele pentru a calma senzatia de mancarime de la nivelul scalpului.

Cum se foloseste ceaiul de galbenele in dermatocosmetica?

Multi vor sa stie cum se foloseste ceaiul de galbenele in dermatocosmetica. Ce am aflat pana acum? Prin consumul de ceai de galbenele zilnic se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei.

Ceaiul de galbenele are si proprietati antiinflamatorii si antispasmice, fiind folosit si in tratarea vanatailor, a ranilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor si a arsurilor. Deoarece are proprietati antiinflamatorii, ceaiul de galbenele este bun si pentru a trata ciuperca unghiei.

Galbenelele sunt bogate in vitamina A, uleiuri esentiale si zaharuri care stimuleaza sistemul imunitar. Cand suntem raciti, putem bea cu incredere ceai de galbenele, deoarece va grabi procesul de vindecare. Putem apela la acelasi remediu si cand ne doare gatul. Acest ceai actioneaza asupra membranelor inflamate si calmeaza durerea. Iar partea cea mai buna este ca ne scade si febra.

Legat de zona dermatocosmetica, se stie deja ca ceaiul de galbenele are multiple beneficii pentru piele si ten deoarece creste productia de colagen in organism. Pastreaza o sticluta de ceai de galbenele in frigider si curata-ti fata cu el in fiecare seara. Pe langa faptul ca tenul tau va capata un aspect proaspat, vei scapa si de cosuri. La fel de bun pentru piele este si uleiul de galbenele. Il poti folosi chiar si pe pielea sensibila din jurul ochilor, deoarece este foarte eficient impotriva inesteticelor pungi. 

Altfel spus, ceaiul de galbenele este un remediu extraordinar pentru tratarea naturala a iritatiilor oculare cauzate de alergii, apa de piscina, uscaciune, praf, vant, oboseala sau conjunctivita virala. Galbenelele, cu efect antiseptic si cicatrizant, se folosesc sub forma de ceai: 4 linguri cu flori la o cana cu apa clocotita, lasa la infuzat 20 de minute, strecoara. Aplica pe ochi comprese cu infuzie calduta.

Beneficiile aduse pielii de crema de galbenele

Crema de galbenele ste un foarte bun tratament de casa pentru piele. Se pot calma arsuri, negi, muscaturi de tantari, acnee, ulceratii si lista poate continua. In plus, pansamentele cu galbenele au fost utilizate de mult timp pentru a trata infectiile fungice ale organelor genitale, ale picioarelor, ochilor, gurii, pielii, dar si la scaderea hemoroizilor si tratarea candidei.

Pe scurt, crema de galbenele are numeroase beneficii la nivelul pielii. Aplicata pe fata, este un remediu bun pentru persoanele care sufera de o piele foarte uscata. Aceasta va schimba considerabil pielea dupa cateva zile de utilizare. Totodata, crema de galbenele ajuta la reducerea numarului de bacterii din porii pielii, astfel va fi un agent tonifiant si curatator pentru pielea fetei. Totodata, are o actiune astringenta asupra porilor, care reduce dramatic sansele ca bacteriile sau praful sa ii patrunda.

Pentru bebelusii care prezinta o iritatie in zona scutecului, se poate utiliza o crema de galbenele pentru a calma iritatia si a o trata. Astfel, dupa schimbarea fiecarui scutec, se poate aplica o astfel de crema care contine si extracte de galbenele. Dupa ce s-a tratat aceasta iritatie, se poate trece si la un lapte de corp cu galbenele, pentru a preveni aparitia unor astfel de iritatii sau roseata.

Pentru femeile insarcinate, o crema sau un unguent de galbenele poate fi foarte utila in rutina lor zilnica. Pe perioada sarcinii, aceste galbenele vor asigura piele doza necesara de vitamina C si proteina esentiala pielii.

Si asta nu e tot. Pentru arsurile usoare sau cele cauzate de soare, din nou crema de galbenele este o idee foarte buna, recomandata de numerosi specialisti. Aceasta cicatrizeaza si hidrateaza pielea rapid, iar ea va ramane un filtru natural contra radiatiilor solare. Chiar si pentru arsurile serioase la nivelul pielii, aceasta crema va avea un efect benefic si va grabi considerabil procesul de vindecare, care poate fi indelungat in aceste cazuri.

Ceai de galbenele contraindicatii. 

Desi planta de galbenele are multiple beneficii pentru organism e bine sa stim ca acest ceai de galbenele in anumite conditii are si cateva contraindicatii, mai ales daca nu avem grija la dozaj. Consumul de ceai de galbenele este contraindicat femeilor insarcinate si celor care alapteaza, precum si persoanelor care urmeaza un tratament pe baza de sedative, deoarece anumite substante pot amplifica efectul medicamentelor.

In plus, pot exista reactii alergice sau dezechilibre hormonale, motiv pentru care este recomandat consultul medicului specialist inainte de a incepe administrarea de ceai de galbenele ca tratament naturist.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.britannica.com/plant/marigold

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/

REFERINTE:

1. Baciu AD, Mihalte L, Sestras AF, Sestras RE. Variability of decorative traits, response to the Aphis fabae attack and RAPD diversity in different genotypes of CalendulaNot Bot Hort Agrobot Cluj. 2010;
2. Naguib NY, Khalil MY, El Sherbeny SE. A comparative study on the productivity and chemical constituents of various sources and species of Calendula plants as affected by two foliar fertilizers. J Appl Sci Res. 2005;
3. Ghorbani A. Studies on pharmaceutical ethnobotany in the region of Turkmen Sahra, north of Iran (Part 1): General results. J Ethnopharmacol. 2005;
4. Tiwari S. Plants: A rich source of herbal medicine. J Nat Prod. 2008;
5. Anonymous. Vol. 1. New Delhi: National Institute of Sciences Communication and Information Resources, Council of Scientific and Industrial Research; 
6. Dall’Acqua S, Cervellati R, Loi MC, Innocenti G. Evaluation of in vitro antioxidant properties of some traditional Sardinian medicinal plants: Investigation of the high antioxidant capacity of Rubus ulmifoliusFood Chem. 2008;
7. Abbasi AM, Khan MA, Ahmad M, Zafar M, Jahan S, Sultana S. Ethnopharmacological application of medicinal plants to cure skin diseases and in folk cosmetics among the tribal communities of North-West Frontier Province, Pakistan. J Ethnopharmacol. 2010;
8. Passalacqua NG, Guarrera PM, De Fine G. Contribution to the knowledge of the folk plant medicine in Calabria region (Southern Italy) Fitoterapia. 2007;
9. Yoshikawa M, Murakami T, Kishi A, Kageura T, Matsuda H. Medicinal flowers. III. Marigold. (1): Hypoglycemic, gastric emptying inhibitory, and gastroprotective principles and new oleanane-type triterpene oligoglycosides, calendasaponins A, B, C, and D, from Egyptian Calendula officinalisChem Pharm Bull (Tokyo) 2001;
10. Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J. Austin, TX, Boston: American Botanical Council, Integrative Medicine Communications; 2001. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs; 
11. Ukiya M, Akihisa T, Yasukawa K, Tokuda H, Suzuki T, Kimura Y. Anti-inflammatory, anti-tumor-promoting, and cytotoxic activities of constituents of marigold (Calendula officinalis) flowers. J Nat Prod. 2006;
12. Rehecho S, Uriarte-Pueyo I, Calvo J, Vivas LA, Calvo MI. Ethnopharmacological survey of medicinal plants in Nor-Yauyos, a part of the Landscape Reserve Nor-Yauyos-Cochas, Peru. J Ethnopharmacol. 2011;
13. Safdar W, Majeed H, Naveed I, Kayani WK, Ahmed H, Hussain S, et al. Pharmacognostical study of the medicinal plant Calendula officinalis L. (family Compositae) Int J Cell Mol Biol. 2010;
14. Boericke W. New Delhi: Jain Publishers Pvt. Ltd; 1998. Pocket Manual of Homoeopathic Material Medica. B; 
15. Kasiram K, Sakharkar P, Patil A. Antifungal activity of Calendula officinalisIndian J Pharm Sci. 
Articole similare
Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate Glanda suprarenala: Rolul acesteia, afectiuni asociate

Suprarenala este o glanda mica care produce hormoni ce ajuta la controlul ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a altor functii importante ale corpului. In plus, glanda este formata si din sistemul nervos simpatic si partea corticala (cortexul): partea exterioara a glandelor suprarenale secreta diferiti hormoni, inclusiv corticosteroizi (hormoni asemanatori cortizonului, cum ar fi cortizolul) si mineralocorticoizi (in special aldosteronul, care regleaza tensiunea arteriala si concentratia de sare si potasiu in organism). 

28 august 2024
Edited 28 august 2024
citește articolul
Glandele salivare: rol, afectiuni, posibile patologii Glandele salivare: rol, afectiuni, posibile patologii

Glandele salivare sunt localizate in gura, fiind in numar de trei perechi de glande salivare mari si sute de glande mici. Acestea produc saliva, numita si sputa, si o secreta in gura prin deschideri numite canale. Saliva inmoaie alimentele, care ajuta la mestecat si inghitire. De asemenea, curata gura si contine anticorpi care pot ucide germenii.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina