Chimenul: Beneficii pentru organism, contraindicatii
Chimenul este o planta care a fost folosita de multi ani ca aroma in bucate, insa proprietatile sale sunt foarte importante pentru a imbunatati sanatatea corpului nostru. Consumul de chimen ne ofera nutrienti remarcabili, precum ar fi magneziu, vitamina E, potasiu, fosfor, calciu, vitamina A si fier. 100 grame de chimen contin 17,8 grame de proteine, 22,27 grame de grasime sanatoasa. Chimenul contine, de asemenea, vitaminele B si C, dar si fibre. Pe langa aroma sa puternica, chimenul este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii. Prin urmare, nu numai ca ne incanta papilele gustative, dar ne ajuta, printre altele, sa imbunatatim starea memoriei noastre, o functie in care este implicat, de asemenea, continutul sau ridicat de vitamine B si E.
Proprietati si beneficii ale chimenului
Chimenul este, de asemenea, o sursa importanta de fier. Acest mineral este foarte important, deoarece ajuta la crearea hemoglobinei, intarirea sistemului imunitar si ajuta la prevenirea bolilor, cum ar fi anemia. Un alt lucru bun care ii este atribuit acestei seminte este continutul ridicat de potasiu si zinc, minerale care reusesc sa amelioreze digestia grea sau pur si simplu regleaza functionarea sistemului nostru digestiv.
In acest sens, chimenul completeaza acest ajutor, fiind o sursa importanta de fibre. Este foarte benefic, prin urmare, pentru cei care sufera de constipatie ocazionala. Din cele mai vechi timpuri, de fapt, aceasta planta a fost folosita pentru a rezolva probleme digestive, flatulenta, episoade febrile. De asemenea, chimenul este folosit ca diuretic, pentru a calma crampele musculare si ca relaxant. Cea din urma se datoreaza faptului ca planta are un continut ridicat de vitamine B, care ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, relaxarea sistemului nervos, stresul si anxietatea. Printre avantajele pe care consumul de chimen le ofera pentru sanatatea corpului nostru, putem enumera urmatoarele:
Stimuleaza apetitul
Este prezentat ca un bun remediu pentru stimularea apetitului, prin activarea formarii sucurilor gastrice. Este ideal de consumat in cazul persoanelor care nu pot manca din cauza convalescentei, dar si pentru cei afectati de anorexie usoara sau incipienta, la persoanele in varsta, la persoanele afectate de depresie usoara.
Remediu pentru afectiuni gastrice
Este un remediu traditional pentru ameliorarea digestiilor grele, spasmelor gastrointestinale, diareei si colicilor. Previne formarea de gaze si umflarea abdominala, combate aerofagia sau flatulenta si meteorismele si este, de asemenea, eficient impotriva halitozei.
Efect hipoglicemic
Chimenului i se atribuie un usor efect hipoglicemic, util ca suport pentru tratamentul diabetului de tip II, insa condimentul trebuie sa fie insotit si de o dieta adecvata si medicamente. Exista unele studii clinice care vorbesc despre eficacitatea extractelor de chimen in combinatie cu medicamentele antidiabetice pentru a reduce nivelul zaharului din plasma.
Favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali
Chimenul este, de asemenea, un remediu traditional pentru a promova eliminarea parazitilor intestinali.
Benefic pentru prevenirea accidentului vascular cerebral
Extractele de chimen au fost testate cu succes pentru a promova pierderea in greutate corporala si pentru a reduce nivelul trigliceridelor si colesterolului din sange, ceea ce ajuta la prevenirea riscurilor de accident vascular cerebral.
Alte beneficii ale chimenului
Mineralele sale bogate in fier dau putere sistemului imunitar, ceea ce creste apararea organismului, ajutand si la combaterea bolilor, cum ar fi anemia cu deficit de fier. Fierul este indispensabil pentru fabricarea hemoglobinei, o proteina de celule rosii din sange care ajuta la transportul oxigenului din plamani in diferite parti ale corpului. Este un sedativ natural care ajuta la reducerea insomniei. Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare ajuta, de asemenea, la imbunatatirea memoriei, in ceea ce priveste nivelul de putere si concentrare, in timp ce vitaminele B si E sustin functionarea neuronala si imbunatatesc sanatatea mintala. Chimenul poate ajuta la prevenirea: cancerului, diabetului de tip 2, epilepsiei, tuberculozei si osteoporozei.
Practicantii medicinei ayurvedice folosesc chimenul pentru proprietatile sale amare, picante si revigorante. Ei cred ca semintele sunt benefice pentru tulburari oculare, tulburari gastro-intestinale (cum ar fi stomac deranjat, flatulenta si dispepsie), boli cardiovasculare, boli ale uterului, febra, tuberculoza, tulburari urinare (inclusiv probleme renale si pietre la rinichi), tulburari hepatice, insomnie si boli de piele (eruptii cutanate). Ei cred, de asemenea, ca actioneaza pentru a promova alaptarea, avand si un efect antimicrobian.
Proprietatile chimenului ajuta persoanele care vor sa slabeasca
Chimenul este unul dintre cele mai bune condimente pentru a pierde in greutate la care putem recurge, deoarece are o compozitie nutritionala excelenta, in care nutrienti, cum ar fi vitaminele A, C si E, flavonoidele, calciul, fosforul, fierul, magneziul si potasiul ies in evidenta. Luati in considerare principalele proprietati ale chimenului pentru pierderea in greutate:
Imbunatateste digestia: Ajuta la metabolizarea nutrientilor in alimentele care sunt ingerate si va permite sa va bucurati de o digestie buna. In plus, datorita proprietatilor sale analgezice, combate si reduce durerile de stomac;
Reduce balonarea abdominala: Este un excelent antiinflamator natural, deci poate fi de mare ajutor pentru combaterea inflamatiei abdominale dupa mese. Previne acumularea de gaze in stomac, avand si efect antispasmodic;
Este antioxidant: Datorita continutului sau in flavonoide, stimuleaza metabolismul si ajuta la distrugerea grasimilor acumulate in organism, oferindu-i, in plus, mult mai multa energie.
Ajuta la indepartarea placii bacteriene din cavitatea bucala, care poate provoca afectiuni precum cavitatile, gingivita si halitoza;
Poate lupta impotriva bacteriilor Helicobacter pylori, care pot provoca ulcere gastrice sau gastrite;
Poate fi un ajutor bun in prevenirea cancerului de colon;
Are proprietati expectorante, care sunt excelente pentru tratarea tusei, bronsitei si racelii;
Chimenul este un condiment aromat, iar cu o cantitate foarte mica vom ajunge sa oferim savoare preparatelor. In Asia de Sud-Est si India, chimenul este parte a ingredientelor pentru prepararea curry-ului, iar in comunitatile evreiesti este folosit pentru a aroma painea. In bucataria mexicana, atat de prietenoasa cu mancarea picanta, chimenul este folosit pentru a face chili cu carne sau guacamole.
Contraindicatii ale consumului de chimen
Inainte de a incepe sa consumati chimen, este esential sa stiti care sunt contraindicatiile sale, astfel incat acesta sa nu fie contraproductiv pentru sanatate. In mod specific, consumul sau este descurajat in urmatoarele cazuri:
Persoanele cu alergie la plante care apartin familiei chimenului
Pacientii care iau medicamente pentru diabet trebuie sa consulte medicul in prealabil.
Femeile gravide si care alapteaza ar trebui, de asemenea, sa intrebe medicul inainte de a incepe sa consume chimen.
Lucruri mai putin cunoscute despre stomacul tau
Putini stiu de exemplu ca pe durata a 24 de ore stomacul din corpul uman poate secreta si 2 l de lichid gastric. Sucurile gastrice secretate in stomac contin apa, mucus, acid clorhidric, ioni si enzime. Muschii efectueaza o miscare de agitare a stomacului din 20 in 20 de secunde pentru a lichefia mancarea, iar tot compostul ajunge in intestinul subtire sub denumirea de chim gastric. Stomacul poate stoca pana la un litru de alimente.
Altfel spus, cu cat mananci mai repede si amesteci alimentele, cu atat mai mult va sta mancarea in stomac pana sa fie digerata. Este vorba de maximum jumatate de ora in cazul fructelor consumate pe nemancate, pana la 4 ore in cazul alimentelor ce contin proteine si pana la 10 ore in cazul unor combinatii de multe alimente greu digerabile sau hrana hiper procesata precum junk-food.
Substantele nutritive din alimente sunt digerate intr-o anumita ordine si cu viteze diferite, in locuri diferite din tractul digestiv. De exemplu, digestia amidonului – si a glucidelor in general – incepe in gura, cea a proteinelor incepe in stomac, dar se continua in intestinul subtire si in cel gros.
In plus, stomacul secreta si doi hormoni care regleaza pofta de mancare si satietatea. Atunci cand stomacul este gol, el secreta grelin care ii spune creierului ca iti este foame. Hormonul leptin ii transmite in schimb creierului ca te-ai saturat. Problema este ca mesajul de satietate este perceput la 10-20 de minute din momentul in care a fost transmis. Daca mananci repede, in acele minute vei apuca sa consumi mai multa mancare decat ai fi avut nevoie. De aceea este indicat sa mananci incet, sa simti cu adevarat gustul mancarii si sa fii atent la senzatiile care vin din stomac.
Bibliografie:
Xu M, et al. The efficacy and safety of the probiotic bacterium Lactobacillus reuteri DSM 17938 for infantile colic: A meta-analysis of randomized controlled trials;
Savino F, et al. Crying time and RORgamma/FOXP3 expression in Lactobacillus reuteri DSM17938-treated infants with colic: A randomized trial. Journal of Pediatrics. 2018;
Fatheree NY, et al. Lactobacillus reuteri for infants with colic: A double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Journal of Pediatrics. 2017;