Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare

Ciubotica Cucului: beneficii pentru organism, proprietati si utilizare

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 aprilie 2024 Ultima actualizare: 22 aprilie 2024

Putini stiu de faptul ca Romania se inscrie in primele 6 tari europene in ceea ce priveste numarul de specii de plante şi animale. Vorbim de aproape 4.000 de plante superioare (ferigi şi plante cu flori) care cresc salbatice, fara sa socotim cele peste aproape 1.000 de specii hibride. Din cele aproape 4.000 specii aproape o treime nu cresc in vestul Europei. Un factor important privind plantele medicinale este acela ca Romania este situata pe paralela 45 grade, exact la mijlocul distantei dintre Poli si Ecuator.

Consecinta este ca principiile active din plante (atat cele binefacatoare cat si cele daunatoare organismului) se afla, in general in concentratii medii. Eficacitatea plantelor medicinale scade, cel mai adesea, de la Ecuator spre Poli, si, desigur, si toxicitatea lor. Cucuta este in Grecia o planta cu toxicitate mortală iar in Norvegia este specie furajera si chiar consumata de localnici ca salata. O mare calitate apreciata la speciile medicinale din România, mai ales de catre straini, este aceea ca nu sunt afectate de fenomenul poluarii chimice, si exista si azi sate unde se cultiva plante ca acum 200 de ani intr-un mediu neintinat de tehnologizare si poluare. O astfel de planta este Ciubotica-Cucului.

Ciubotica-cucului este o planta medicinala putin utilizata in medicina si farmacologia moderna, dar proprietatile sale terapeutice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Este o planta recomandata pentru tratarea afectiunilor care provoaca crampe, spasme, paralizie si dureri reumatice. Pe langa faptul ca are efect antiinflamator si febrifug, planta contine saponine, compusi cu efect expectorant, si salicilati, principalul ingredient al aspirinei. Florile si frunzele sunt diaforetice, diuretice si expectorante. Care sunt toate beneficiile plantei pentru piele si ten descopera in acest material.

 

Cum a fost descoperita Ciubotica-Cucului? Primele utilizari ale plantei

Ciubotica-Cucului este o planta cu flori erbacee, ce poate ajunge pana la 25 cm. Galbenul intens al florilor poate fi observat primavara si tot atunci, in functie de zona, pot fi observate si plante de culoare rosie si portocalii. Infloreste in perioada aprilie-mai, iar florile pot atinge inaltimea de 30 de centimetri. Ciubotica cucului, Primula officinalis, este planta cunoscuta si sub denumirea de “talpa gastii”, primula, “clopotel”, “urechita ursului”, “anghelina”, “cizma cucului” sau “urechea soarecelui”. De la planta se pot folosi in scop terapeutic florile, frunzele si radacinile. Radacina si rizomii plantei contin saponozide triterpenice, zaharuri, ulei volatil, acid primulinic, dar si amidon. Florile de ciubotica cucului contin saponozide si flavonoizi, in timp ce frunzele sunt bogate in vitamina C si carotenoizi.

Ciubotica-cucului poate ameliora hiperactivitatea si insomnia, in special la copii. Radacina plantei contine saponine triterpenice, expectorante puternice care faciliteaza eliminarea secretiilor vascoase. In plus, radacina are actiune diuretica, antireumatica si incetineste coagularea sangelui. Se utilizeaza in tratarea tusei cronice (in special a celei cauzate de bronsita cronica si congestia catarala), gripa si alte afectiuni febrile. Frunzele au proprietati medicinale similare cu ale radacinilor, insa sunt mai slabe in actiune. Din plante se realizeaza produsele homeopate folosite in tratarea afectiunilor renale.

Ce contine Ciubotica-Cucului? Cum se utilizeaza frunzele si florile plantei?

Frunzele de ciubotica-cucului contin vitamina C si beta-caroten. Asa cum bine stim, vitamina C are o multime de beneficii asupra organismului uman. Ajuta la regenerarea celulara a pielii, este un suport pentru organism in scaderea colesterolului, ajuta la absorbtia fierului de catre organismul uman, contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

Dar poate cel mai important rol al vitaminei C, care se gaseste, asa cum in spuneam in frunzele de ciubotica-cucului, este de intarire a sistemului imunitar, ajutand la prevenirea infectiilor virale si sustinand organismul in lupta cu racelile deja instalate. Tot frunzele contin si beta caroten, care ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prematura a celulelor. Pe de alta parte, rizomii de ciubotica-cucului si radacinile de Primula Officinalis contin saponoizi. Ciubotica-cucului mai contine si calciu, potasiu sau sodiu.

Asa cum am precizat anterior, rizomii si florile au efect expectorant, anticonvulsivant, antimicotic, antibacterian si relaxant. Florile sunt intrebuintate taiate si uscate, iar radacinile sunt utilizate sub forma de infuzii si tinctura. Planta este eficienta in tratarea bolilor renale, in special a pietrelor la rinichi, daca radacina este fiarta, iar din decoct se consuma cate 3 cani pe zi. Radacinile si rizomii contin pana la 10% saponine triterpenice si glicozide fenolice, care joaca un rol in tratamentul tulburarilor renale si biliare, bronsitei sau bolilor gastrointestinale.

Radacina este mai eficienta in influentarea functiei cailor respiratorii datorita continutului mai mare de saponina. Radacina de Primula este folosita ca un expectorant in cazul racelilor si inflamatiei cailor respiratorii. Saponinele stimuleaza miscarea mucociliara permitand excretia mucusului din caile respiratorii. Pe langa efectele mucofluidificante, expectorante si antitusive, primula are si un efect antiinflamator, diuretic si usor sedativ.

Ce boli trateaza planta? Cum se obtine solutia de Ciubotica-Cucului?

Asa cum am spus de la inceput, planta de Ciubotica-Cucului contine o multime de substante benefice organismului. Glicozidele fenolice si saponinele sunt compusi caracteristici pentru aceasta planta. Pe scurt, ea contine uleiuri volatile, enzime de polimeraza, flavone, amidon etc. Florile de Primula contin pana la 2% din saponine si flavonoide, carotenoide, urme de ulei esential si enzime.

In plus, studiile farmacologice au aratat ca extractele din Primula officinalis Hill, bogate in saponine au proprietati antiastmatice, antiinflamatorii si antivirale. Substantele active prezente in aceasta planta medicinala au efecte antiflogistice sau antiinflamatorii si prin urmare, utilizarea sa este recomandata in terapia bolilor sistemului respirator, laringitei si bronsitei. Totodata, noile studii care utilizeaza teste biologice arata ca ciubotica- cucului are o potentiala activitate anxiolitica.

Extractul de Primula poate fi asadar, util in modularea starilor de anxietate fara a provoca sedare. In plus, flavonoidele din florile de ciubotica-cucului pot provoca usoare efecte diuretice. Speciile de primule pot contine, de asemenea, alergeni, iar unele specii sunt utilizate in mod traditional pentru tratarea epilepsiei si convulsiilor. 

Pe scurt, planta este recomandata in urmatoarele afectiuni: afectiuni renale sau vezicale, afectiunile aparatului respirator, afectiuni nervoase, afte, ameteala, apoplexie, ascita, boli de piept si gat, bolile inimii, bronsite, calculi vezicali sau biliari, calculi renali, cefalee, contractii de natura nervoasa, astenii, contuzii, depresii, dureri de cap, dureri de ochi, echimoze, friguri, febra, ganglioni inflamati, gripa, guta, guturai, hidropizie, inflamarea cailor respiratorii, insomnie, isterie, laringita, litiaza urinara, inflamatii ale miocardului, insuficienta cardiaca, migrene, nervozitate, nevralgii, plagi, pneumonie, raceala, reumatism, rinite, rino-sinuzite, tuse de orice etiologie nervoase, tulburari gastro- intestinale, tulburari de somn, ulceratii, umflaturi, varsaturi, vertij.

Cum se foloseste planta in medicamentele pentru copii?

Multe siropuri care contin extract de Ciubotica-Cucului sunt destinate copiiilor, pentru ca acestia au nevoie de intarirea sistemului imunitar. Cum actioneaza o parte din aceste suplimente si medicamente si de ce ajuta la eliminarea tusei productive vom afla din aceste randuri. De exemplu Pediakid Nez-Gorge asociază ingredientele active naturale cele mai eficiente în cazul manifestarilor neplăcute asociate sistemului respirator. Conține Vitamina C și Cupru, care contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, precum și o combinație de extracte de plante (Cimbru-de-cultura, Ciuboțica-cucului, Nalbă-mare, flori de Soc, flori de Tei, Acerola, Ghimbir) și propolis, care ajută la menținerea capacității de autoapărare a organismului.

Administrat în perioda schimbărilor de sezon, susține rezistența naturală a organismului la agresiunile mediului înconjurator, fiind ideal pentru pregătirea organismului la apropierea iernii. Siropul, cu aromă agreabilă de miere si lămâie, calmează durerile din gât și ajută la descongestionarea căilor respiratorii (mucoasa nazală, bronșică).

Un alt produs este siropul Calmotusin junior cu gust de portocale, realizat pe baza de miere de salcam (80%), extracte de plante, uleiuri esentiale si aroma naturala de portocale. Acest produs este conceput special pentru copii si pe langa extractul de miere contine plante precum: patlagina (Plantago lanceolata) - frunze (30%); isop (Hyssopus officinalis) - parti aeriene (20%); nalba-mare (Althaea officinalis) - radacini (20%); ciubotica-cucului (Primula officinalis) - parti aeriene (10%); scai-vanat (Eryngium planum) - parti aeriene (10%); lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) - radacini (5%); ghimbir (Zingiber officinale) - radacini (5%). **uleiuri esentiale: portocal-dulce (Citrus sinensis)(45%); lamai (Citrus limonum)(35%); menta-salbatica (Mentha arvensis)(10%); eucalipt (Eucalyptus globulus)(10%).

Contraindicatii. Cum trebuie consumata Ciubotica-Cucului

Radacina de ciubotica-cucului, din cauza efectului iritant asupra membranelor mucoasei tractului gastrointestinal, nu poate fi utilizata in cazul prezentei sangerarilor gastrointestinale, in inflamatia acuta a stomacului, a bolii gastrice si ulcerului duodenal, precum si dupa interventia chirurgicala a tractului gastrointestinal. Totodata, radacinile nu trebuie luate cu aspirina, deoarece sunt bogate in salicilati si poate cauza dereglari ale sistemului digestiv.

BIBLIOGRAFIE:

Anderberg, Arne. "Primula veris L." Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm. Retrieved 1 March 2017;
Preston, Pearman & Dines (2002). New Atlas of the British Flora. Oxford University Press.
Anon. "Cowslip". Word-Origins. Word-Origins.com. Archived from the original on 18 July 2011. Retrieved 8 May 2010;
Shorter Oxford English dictionary, 6th ed. United Kingdom: Oxford University Press. 2007;
Grigson G. 1974. A Dictionary of English Plant Names. Allen Lane;
Charlton T. Lewis and Charles Short. A Latin Dictionary on Perseus Project;
Clapham, A.R.; Tutin, T.G.; Warburg, E.F. (1981). Excursion flora of the British isles (3 ed.). Cambridge, U.K.: Cambridge University;
Journal of the Science of Food and Agriculture: "Cichorium intybus L – cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects.";
Journal of the South African Veterinary Association: "Use of ethnoveterinary medicinal plants in cattle by Setswana-speaking people in the Madikwe area of the North West Province of South Africa.";
"Dietary Fiber: Essential for a Healthy Diet."Plant Cell, Tissue and Organ Culture: "Immature embryos culture in Italian;
Scientific World Journal: "Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary;

Articole similare
Angiografia: Cand se recomanda si de ce Angiografia: Cand se recomanda si de ce

Angiografia utilizeaza raze X pentru a produce imagini detaliate ale vaselor de sange. Este uneori numita angiografie conventionala pentru a o distinge de angiografia tomografica computerizata (CT) si angiografia prin rezonanta magnetica nucleara. Aceasta analiza poate furniza imagini statice sau filme. Cand se recomanda aceasta metoda de investigatie si analiza medicala si ce trebuie sa stim inaine de aceasta procedura descopera in acest material.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
Sosete exfoliante: Cum sa le folosesti corect Sosete exfoliante: Cum sa le folosesti corect

Sosetele exfoliante sunt imbibate intr-o solutie de acizi AHA/BHA cu rol de exfoliere si stimulare a reinnoirii celulare. Alantoina si ureea actioneaza sinergic pentru catifelarea pielii, sustinand procesele de regenerare celulara si de reconstructie a epidermei.

23 septembrie 2022
Edited 21 septembrie 2023
citește articolul
Bufeurile: De ce apar, simptome, preventie Bufeurile: De ce apar, simptome, preventie

Bufeurile sunt specifice menopauzei, care este doar o alta etapa din viata femeii. Bufeurile afecteaza aproximativ 75% din femeile aflate la menopauza. Ele pot dura intre 5 si 6 ani, pana la definitizarea menopauzei.

22 septembrie 2022
Edited 8 iulie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.