Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sosete exfoliante: Cum sa le folosesti corect

Sosete exfoliante: Cum sa le folosesti corect

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 septembrie 2022 Ultima actualizare: 21 septembrie 2023
Sosetele Exfoliante sunt o solutie inovatoare, practica si eficienta care permite ingrijirea pielii picioarelor si a pielii talpilor.  Sosetele exfoliante ajuta la indepartarea stratului cornos al pielii, exfoliaza pielea ingrosata si contribuie la regenerarea tesuturilor.
De obicei sosetele exfoliante sunt imbibate intr-o solutie de acizi AHA/BHA cu rol de exfoliere si stimulare a reinnoirii celulare. Alantoina si ureea actioneaza sinergic pentru catifelarea pielii, sustinand procesele de regenerare celulara si de reconstructie a epidermei. Extractele de miere si de plante calmeaza pielea si o netezesc, lasand-o catifelata. 
Practic, sosetele exfoliante sunt o modalitate simpla de intretinere a pielii picioarelor.  Astfel de sosete vor oferi picioarelor tale lejeritatea de care au nevoie. Cu ajutorul lor, picioarele reintineresc, iar aspectul neted revine la suprafata dupa ce pielea moarta a fost indepartata complet. Astfel, pielea ramane moale si fina. Cand se recomanda folosirea lor si cum sa le utilizezi corect descopera in acest material.

Ce sunt sosetele exfoliante?

Sosetele exfoliante au aparut pe piata ca fiind un produs inovator si foarte eficient pentru ingrijirea talpilor. Conform numelui, sosetele exfoliante au scopul de a exfolia si hidrata talpa. Dupa intreg procesul, va rezulta o  piele neteda si catifelata. Ele sunt confectionate dintr-o folie de plastic speciala. Sosetele exfoliante arata ca niste pungi in forma piciorului. Sunt potrivite pentru toate marimile. Pentru a le putea potrivi mai bine pe picior, ele vin cu o banda adeziva ce se poate lipi in jurul gleznelor. 

In interiorul lor, sosetele exfoliante au o combinatie de ingrediente, ce au scopul de a hrani si hidrata talpa. Mixul de ingrediente penetreaza si inmoaie stratul cornos al pielii. In compozitie sunt prezente alantoina si mierea. Ele au rol antiiflamator si cicatrizant totodata.

Cum se utilizeaza sosetele exfoliante?

Dupa cum am specificat in randurile anterioare, sosetele exfoliante sunt niste sosete din plastic ce contin o solutie speciala pentru descompunerea pielii moarte. Majoritatea sosetelor exfoliante au un timp de actiune de aproximativ 60 de minute. Dar exista si sosete exfoliante care pot actiona mai repede in functie de concentratia de ingrediente pe care o contin.

Procesul de exfoliere nu va aparea imediat. Totul incepe sa fie vizibil dupa 3-5 zile, de la prima utilizare a sosetelor exfoliante. Sosetele se vor purta dupa ce picioarele au fost curatate. Deoarece nu sunt tocmai foarte confortabile, se recomanda purtarea unor sosete subtiri din bumbac peste ele. 

La finalul celor 60 de minute, poti clati picioarele cu apa calda si sapun. Un avantaj al acestor sosete este ca nu necesita un efort aparte. Este recomandata inmuierea picioarelor in apa zilnic ulterior utilizarii sosetelor exfoliante. Picioarele nu trebuie hidratate, Astfel, procesul de peeling va avea loc. Dupa ce incepe sa cada pielea, este important sa nu fortam decojirea. Adica, sa nu tragem de piele. Intreg procesul de exfoliere se va opri in circa 2 - 3 zile. Sosetele exfoliante sunt un ajutor important atunci cand apar bataturile picioarelor.

Ce sunt bataturile?

Bataturile sunt zone ingrosate si intarite cu piele moarta, care se formeaza in urma frecarii excesive sau a presiunii mari ce cade pe locul respectiv. Apar in zona palmelor ca urmare a folosirii indelungate a anumitor obiecte, de exemplu ustensile de gradinarit sau rachete de tenis, sau apar in zona talpilor, cauzate fiind de purtarea incaltamintei neadecvate, de mersul descult sau de anumite dereglari ca platfusul sau monturile. Bataturile apar ca urmare a depunerii celulelor moarte la exterior pentru a proteja straturile de piele inferioare de traumatisme sau frictiuni.

De ce sa tratezi bataturile?

Daca la inceput bataturile deranjeaza din cauza faptului ca sunt inestetice, in timp, lasate netratate, devin o adevarata problema de sanatate. Una dintre urmarile imediate ale bataturilor este durerea care implica modificarea posturii sau chiar a mersului. In cazurile mai avansate poate aparea bursita, inflamatia structurii dintre piele si os, pot aparea vezicule si ulceratii ale pielii, osteomielita sau chiar artrita septica.

Cu adevarat periculoase pot fi bataturile si calusurile care apar la persoanele diabetice, vindecarea fiind cu atat mai dificila cu cat stadiul este mai avansat. Se recomanda inca de la primele semne de ingrosare a pielii ca aceasta sa fie tratata, initial, prin inmuiere si indepartare a celulelor moarte cu piatra ponce si, ulterior, indepartarea bataturilor cu ajutorul sosetelor exfoliante.

Pentru cine sunt destinate sosetele exfoliante?

Idiferent de cat de uscate sunt picioarele, sosetele exfoliante vor ajuta la reconstructia epidermei din zona picioarelor. Sunt disponibile intr-o singura marime, care se potriveste tuturor. Aceste sosete nu trebuie sa fie fixe pe picior. Sosetele exfoliante se adreseaza atat femeilor, cat si barbatilor. Mai exact, tuturor celor ce isi doresc sa isi ingrijeasca picioarele si care se confrunta cu probleme precum:

  • pielea uscata de pe calcaie;

  • calcaie crapate;

  • bataturi. 

Femeile sunt mai predispuse sa aiba nevoie de aceste sosete, datorita tipului incomod de incaltaminte pe care il folosesc de-a lungul anilor, care este adesea stramta incomoda sau cu toc. Calcaiele crapate vin la pachet cu dureri si disconfort in timpul mersului, favorizand aparitia si dezvoltarea infectiilor cutanate. Totusi trebuie sa fim atenti la cateva aspecte. Sosetele exfoliante sunt contraindicate atunci cand:

  • femeia este insarcinata;

  • femeia se afla in perioada de alaptare;

  • persoana sufera de diabet;

  • persoana are pielea foarte sensibila;


Cat de mult dureaza rezultatele sosetelor exfoliante?

Timpul minim ce trebuie respectat intre tratamente este de 3 saptamani. In acest interval, pielea este in continuare sensibila. Efectul sosetelor exfoliante dureaza maxim 30 de zile. Ulterior, se poate reface procesul. Pielea se regenereaza o data la 28 de zile. Astfel, folosite constant, sosetele exfoliante vor imbunatati considerabil aspectul talpilor.  Prin urmare, sosetele exfoliante sunt foarte usor de folosit. Sunt destinate oricui, fie barbat sau femeie, si au rolul de a usura viata. Nu este o procedura complicata si se poate realiza din interiorul casei, fara a mai plati suplimentar pentru un salon de specialitate. 

De ce apar monturile si cum te ajuta sosetele exfoliante

Pe scurt, expertii banuiesc ca o combinatie a unui anumit tip de picior, impreuna cu ani de presiune anormala asupra articulatiei degetului mare (numita prima articulatie metatarsofalangiana), este ceea ce duce in mod obisnuit la formarea de monturi. In special, purtarea pantofilor care inghesuie degetele de la picioare in timp vor duce la aparitia de monturi. Acesta este, partial, motivul pentru care femeile tind sa dezvolte  mai mult decat barbatii monturi. Tocurile inalte pot inrautati lucrurile fortand degetele de la picioare si mai mult sa se stranga intr-un pantof inconfortabil.

Pe scurt, pantofii cu tocuri inalte sau cizmele de cowboy sunt deosebit de daunatoare degetelor de la picioare. Acesti pantofi au o planta inclinata si o cutie ingusta pentru varfuri. Panta face ca partea din fata a piciorului sa fie impinsa cu forta in zona ingusta a degetelor de la picioare, determinand degetele de la picioare sa fie stranse impreuna. In functie de factori precum durata purtarii incaltamintei de constrangere, maturitatea scheletului si factorii individuali, degetele de la picioare se pot adapta la noua pozitie si pot duce la deformarea pe care o cunoastem sub numele de monturi.

Dar nu doar incaltamintea nepotrivita poate genera monturi. Genetica joaca si ea un rol semnificativ, iar persoanele care au in familie sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a avea monturi decat persoanele care nu o au. Forma si structura picioarelor tale sunt probabil cei mai mari vinovati pentru un risc crescut de a dezvolta monturi . Nu ai control legat de acest aspect pentru ca picioarele tale fac parte din bagajul genetic mostenit de la parinti.

Cum recunosti monturile?

Bibliografie:

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Bunions. (https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/);
The American College of Foot and Ankle Surgeons. Bunions. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/bunions);
American Podiatric Medical Association. What Is a Bunion? (https://www.apma.org/bunions);
Merck Manual. Bunion. (https://www.merckmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/foot-problems/bunion);
U.S. National Library of Medicine. Bunion. (https://ghr.nlm.nih.gov/condition/bunion);

Articole similare
Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament Diabetul zaharat la copii: simptome, cauze si tratament

Diabetul zaharat de tip 1 este cel mai frecvent intalnit la copiii cu varsta sub 10 ani si este cauzat de o reactie autoimuna care distruge celulele producatoare de insulina din pancreas. Acest tip de diabet necesita administrarea zilnica de insulina si monitorizarea regulata a nivelului de glucoza din sange.

20 august 2024
Edited 20 august 2024
citește articolul
Crampele musculare: De ce apar, simptome, preventie Crampele musculare: De ce apar, simptome, preventie

Crampele musculare, cunoscute si sub termenul popular de carcei, sunt caracterizate prin contractarea spontana a unui muschi sau a unei grupe de mai multi muschi si se soldeaza cu aparitia durerilor musculare si a slabiciunii musculare. In majoritatea cazurilor, crampele musculare sunt datorate unor afectiuni neurologice.

30 iulie 2024
Edited 30 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Care sunt concentratiile de alcool cu potential letal pentru organism Nutritie: Care sunt concentratiile de alcool cu potential letal pentru organism

Alcoolul scade ritmul respirator, ritmul cardiac si functia creierului. Aceste efecte pot aparea dupa 10 minute si pot atinge apogeul in aproximativ 40 pana la 60 minute. Alcoolul ramane in sange pana cand ficatul il descompune. Cantitatea de alcool din sange se numeste nivelul de alcool din sange, iar daca beti alcool mai repede decat ficatul il poate descompune, acest nivel va creste.

9 mai 2023
Edited 9 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.