Conopida: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Conopida face parte din familia cruciferelor, alaturi de broccoli, varza, kale si varza de Bruxelles. Datorita capacitatii cruciferelor de prevenire a cancerului, consumul acestor legume a crescut substantial in ultima perioada. Conopida contine o multime de nutrienti esentiali, inclusiv vitamina C, vitamina K, vitamina B6, acid folic, potasiu, magneziu si fibre. In plus, alimentul contine antioxidanti puternici, cum ar fi sulforafanul si indolul-3-carbinolul, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si reduc riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima.
Proprietatile conopidei
Conopida este una dintre cele mai sanatoase legume, datorita faptului ca este bogata in fitonutrienti ce mentine o buna stare de sanatate. Gratie compusilor antiinflamatori din continutul acesteia, gulia lupta eficient impotriva cancerului, bolilor de inima, bolilor cerebrale si obezitate. Legumele crucifere reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti naturali, vitamine esentiale, carotenoizi, fibre, zaharuri solubile, minerale si compusi fenolici. Studiile subliniaza faptul ca aceste legume reprezinta cea mai importanta sursa de compusi fenolici din alimentatia omului.
De regula sa consuma doar partea superioara a conopidei, deoarece tulpina si frunzele mai dure pot provoca tulburari digestive. Este o leguma extrem de benefica datorita combinatiei sale speciale de fitochimicale, si-anume carotenoizi, tocoferoli si acid ascorbic. Conopida poate preveni aparitia unor afectiuni precum: bolile cardiovasculare, diabetul, tulburarile neurodegenerative si diferitele forme de cancer.
O cana de conopida cruda taiata in bucati de 1 cm are aproximativ 107 grame si contine: 27 g de calorii, 2 g de proteine, 0,3 g de grasime, 5 g carbohidrati, dintre care 2,1 g fibre si 2 g zahar, 24 mg de calciu, 16 mg magneziu, 47 mg de fosfor, 320 mg de potasiu, 51,6 mg de vitamina C, 16,6 mcg de vitamina K, 0,197 mcg de vitamina B6, 61 mcg de folat.
Asadar, conopida ofera 77% din necesarul zilnic de vitamina C; 20% din necesarul zilnic de vitamina K si 10% din necesarul zilnic de vitamina B6 si folat. De asemenea, contine cantitati mai mici de tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si mangan. Datorita numarului redus de calorii al acestei legume, se pot consuma 2 sau 3 cani de conopida gatita pe zi, pentru a profita de mai multe beneficii pentru sanatate. Conopida este o alegere excelenta pentru persoanele care incearca sa piarda in greutate, deoarece este bogata in nutrienti si fibre, dar are un continut caloric scazut.
Beneficii si proprietati ale conopidei
Ajuta la reducerea riscului de cancer
Dat fiind faptul ca este o leguma complexa, conopida previne aparitia cancerului de san, de colon, ficat, plamani si stomac. Studiile arata ca agentii chimiopreventivi blocheaza fazele incipiente ale dezvoltarii cancerului si opreste efectiv dezvoltarea tumorii. De asemenea, inhiba in mod eficient dezvoltarea carcinogenezei induse chimic.
Combate inflamatia
Inflamatia este de regula cauza principala a bolilor cronice. Conopida este bogata in antioxidanti si compusi antiinflamatori care reduc stresul oxidativ si prezenta radicalilor liberi in organism. Antioxidantii beta-carotenul, beta-criptoxantina, acidul cafeic, acidul cinamic, acidul ferulic, quercetina, rutina si kaempferolul reduc inflamatiile, cresc imunitatea si mentin departe bacteriile daunatoare, infectiile si racelile.
Scade riscul de boli cardiace si afectiuni cerebrale
Inflamatiile puternice pot provoca multe afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima, accidentul vascular cerebral, diabetul dar si boala Alzheimer sau Parkinson.
Conopida are capacitati antiinflamatorii care se datoreaza in special continutului de vitamina K, vitamina C, diversi antioxidanti si acizi grasi omega-3. Acestea diminueaza riscul de hipertensiune arteriala si nivel crescut al colesterolului.
Imbunatateste digestia si detoxifierea
Conopida contine anumiti compusi care sprijina procesul de detoxifiere a organismului. Legumele crucifere sunt benefice pentru ficat, digestie si detoxifiere. Acest lucru se datoreaza aportului mare de compusi numiti glucozinolati, care sustin absorbtia adecvata a nutrientilor si eliminarea toxinelor. Acestia forteaza ficatul sa produca enzime detoxifiante ce blocheaza deteriorarea provocata de radicalii liberi si reduc riscul aparitiei tulburarilor digestive.
Sustine procesul de slabire
Conopida are foarte putine calorii, doar 25 de calorii la o cana de conopida si zero grame de grasime. In plus, contine putini carbohidrati si zahar si are un continut ridicat de fibre. Din acest punct de vedere, conopida reprezinta o alegere excelenta pentru cei care vor sa slabeasca. Poate fi consumata si in cantitati mari deoarece nu ofera in exces calorii, grasimi, zahar sau carbohidrati.
Are efect laxativ
Desi are efecte laxative subtile, conopida poate reduce constipatia si ajuta la eliminarea excesului de deseuri si de apa din corp.
Ajuta la echilibrarea hormonilor
O dieta bogata in legume pline de antioxidanti, cum ar fi conopida, echilibreaza activitatea hormonala, reducand semnificativ nivelurile nesanatoase de estrogen. Alimentele bogate in estrogen pot afecta sanatatea atunci cand incep sa distruga echilibrul hormonal.
Dezechilibrele hormonale se produc de regula din cauza alimentatiei precare. Alimentele procesate contribuie la aparitia acestor dezechilibre in organism. Prea mult estrogen in fluxul sanguin poate provoca hipotiroidismul, bolile autoimune, oboseala cronica si cancerul ovarian.
Are grija de sanatatea ochilor
Expertii au demonstrat ca sulforafanul din conopida protejeaza tesuturile vulnerabile ale retinei de stresul oxidativ. Acesta poate duce la orbire, cataracta, degenerescenta maculara si la aparitia multor alte probleme.
Contraindicatii si precautii pentru conopida
Desi prezinta o serie de beneficii pentru sanatate, cercetarile arata ca daca este consumata in exces, conopida poate produce hipotiroidismul. Se pare ca doar persoanele care au deja deficit de iod se confrunta cu acest risc.
De asemenea, pot sa apara si problemele digestive, cum ar fi gaze abdominale deoarece unii oamenii nu pot digera legumele crucifere crude, cum ar fi varza, broccoli si conopida. Problema se datoreaza de fapt glucidelor din aceste legume care nu se descompun in intregime in tractul digestiv.
In plus, consumul de conopida poate agrava simptomele de pietre la rinichi sau guta deoarece contin purine, care uneori se descompun formand acid uric in urina. Cei care sufera de aceste afectiuni trebuie sa tina cont de sfatul medicului.
Legatura dintre vitamina H si conopida
Vitamina H, sau biotina, sau Vitamina B7 apare in nomenclatorul de specialitate ca o vitamina hidrosolubila ce face parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de alte vitamine care provin din alimente, biotina poate fi sintetizata si de flora bacteriana de la nivelul intestinului gros. Practic, printr-o relatie simbiotica cu vietate unicelulara, organismul uman poate beneficia de proprietatile benefice ale acestei vitamine.
Ca idee, Vitamina H se gaseste in carnea pasarilor crescute la sol in curte precum pui, bibilica, rata, gasca, apare in cantitate substantiala in organe vitale precum ficat si rinichi la animale precum vitel, curcan, apare in produse lactate de vaca precum lapte, branza si unt, o mai gasim in galbenusul de ou de gaina, in stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi.
Biotina exista si in fructe precum avocado, banane, capsuni, pepene verde, grapefruit, coacaze negre, stafide, dar si in legume precum mazare verde sau conopida. Vitamina B7 apare si in structura germenilor de grau, in tarate de ovaz, paine din cereale integrale, fulgi de ovaz, unt de arahide.