Cum poti scapa rapid de starea diareica
Diareea este o tulburare comuna a tractului digestiv, caracterizata prin scaune moi, apoase si dese, care in cele mai multe cazuri se trateaza usor, in 2-3 zile de la aparitia simptomelor.
Multe persoane sunt afectate macar o data pe an de diaree si, chiar daca este o forma usoara, este de dorit ca tratamentul sa functioneze rapid si eficient pentru a diminua afectarea ritmului cotidian.
Cauzele sindromului diareic
Sindromul diareic se instaleaza ca urmare a excesului de apa din fecale, iar cauzele pot fi multiple:
infectii bacteriene, alergii alimentare sau alimente alterate, consumul de alcool in exces, anumite medicamente, radioterapie, unele interventii chirurgicale si conditii medicale, abuzul de laxative, malabsorbtie. Diareea poate sa apara si in urma constipatiei, mai ales in cazul sindromului de colon iritabil.
Simptomele starii diareice
Starea diareica este evaluata in functie de durata, circumstantele de debut si severitatea manifestarilor. In mod normal, diareea acuta este caracterizata de simptome precum senzatie de balonare, flatulenta, crampe abdominale, scaune apoase si voluminoase sau frecvente, greata, varsaturi, astenie si cefalee.
Situatii mai grave implica si prezenta mucusului sau a sangelui in scaun, febra, ameteala, confuzie si dezorientare, respiratie dificila si pierderea in greutate, in aceste cazuri fiind obligatoriu consultul de specialitate.
De asemenea, daca frecventa scaunelor diareice este mai mare de trei intr-o zi, exista riscul deshidratarii care, netratata, poate agrava starea si duce la complicatii serioase.
Tratamentul sindromului diareic
In cazurile usoare, se poate apela la sfatul farmacistului pentru a trata sindromul diareic, terapia fiind igenico-dietetica si medicamentoasa. Medicatia se va adresa cauzelor si simptomelor, incluzand produse precum antidiareice sau antiinfectioase intestinale, antispastice, saruri de rehidratare, antivomitive si probiotice.
Se recomanda consumul crescut de lichide, dar fara cofeina, fiind foarte eficiente ceaiurile de menta si fenicul, dar si un regim alimentar adecvat starii diareice. Astfel, pana la disparitia simptomelor sunt de preferat bananele, merele coapte, orezul, painea prajita, iaurtul degresat, morcovii si cartofii copti sau fierti si supa de pui.
Sfaturi pentru prevenirea sindromului diareic
Pentru a preveni episoadele diareice este foarte importanta igiena personala, mai ales a mainilor, spalarea fructelor si a legumelor si consumul alimentelor nealterate si a apei doar din surse potabile.
In cazul calatoriilor, sindromul diareic se poate instala din cauza schimbarilor climaterice si alimentare, de aceea se recomanda, pe langa regulile igieno-alimentare, administrarea de probiotice cu cateva zile inainte de plecare, cat si pe intreg parcursul deplasarii, aceasta medicatie reducand semnificativ riscul instalarii diareii.
Text: Andreea Bunea