Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cuperoza: cauze, tratament, preventie

Cuperoza: cauze, tratament, preventie

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 aprilie 2018 Ultima actualizare: 3 februarie 2023

Cuperoza este o afectiune a pielii care se caracterizeaza prin spargerea micilor vinisoare de la nivelul obrajilor. Din punct de vedere estetic, cuperoza lasa senzatia de ten iritat si inflamat, zona afectata colorandu-se in rosu-violaceu. Cu toate ca este o problema dermatologica care afecteaza cu precadere femeile in varsta, cuperoza se poate manifesta si in anii tineretii.

Problemele dermatologice pot cauza perceptii gresite

Cu toate ca nu este o afectiune care se poate transmite prin contact cu persoana afectata, cuperoza este deranjanta din punct estetic si poate cauza perceptii gresite in societate, persoanele astfel diagnosticate fiind usor marginalizate, asemenea celor care se confrunta cu acnee sau alte probleme dermatologice cu impact vizual negativ. Din acest motiv, cuperoza necesita tratament imediat, plus ca, lasata netratata se agraveaza in timp.

Simptomele cuperozei

Punctam inca de la inceput ca simptomele cuperozei sunt foarte asemanatoare cu cele ale iritatiilor pielii si cu cele ale eczemelor, motiv pentru care este important sa se faca diferenta pentru a se aplica tratamentul corespunzator. Cuperoza se manifesta prin dilatarea si inflamarea vaselor de sange in special pe nas si obraji, iar roseata persista timp indelungat si este insotita de usturime si senzatie de arsura. La inceput acestea simptome apar insotite de bufeuri si dispar dupa cateva minute. De asemenea, tenul capata o sensibilitate exagerata, pielea se usuca si apar pete depigmentare de culoare maro sau rosie, asemanatoare arsurilor. In cazurile grave, simptomele pot fi insotite de conjunctivita sau de inrosirea pleoapelor.

Solutii rapide si tratament

Tratamentul trebuie aplicat inca de la primele semne si consta in produse dermatocosmetice adecvate acestei probleme. Crema Redupetin este ideala pentru tratarea cuperozei, aceasta putand insoti tratamentul medicamentos recomandat de medicul dermatolog in cazurile severe. Efectele sale sunt remarcabile, crema avand rol antiinflamator si uniformizand culoarea tenului prin reducerea petelor pigmentare. In plus, ofera intocmai ingrijirea de care tenul afectat de cuperoza are nevoie. De asemenea, compresele cu ceai de musetel, cu ceai verde si cu castravete s-au dovedit eficiente in sustinerea tratamentului.

Cauzele cuperozei

Cauzele cuperozei nu sunt pe deplin elucidate, insa se crede ca exista anumiti factori de risc care ii favorizeaza aparitia. Pe de o parte se sustine ipoteza unei anomalii la nivelul vaselor de sange, iar pe de alta parte se intareste ideea ca ingrijirea cu produse neadecvate tipului de ten poate sta la baza declansarii in timp a afectiunii. Exista si o cauza genetica incriminata in proportie de 40%, deoarece pacientii astfel diagnosticati au in familie cazuri de cuperoza, dar si de alergii. Se crede, de asemenea, ca dieta dezechilibrata, consumul alimentelor picante, fumatul, alcoolul si cofeina, dar si stresul si expunerea necontrolata la soare pot sta la baza aparitiei cuperozei. Un alt factor de risc este hipertensiunea arteriala, iar studii aflate in desfasurare dezvaluie posibilitatea unei legaturi intre Helicobacter Pylori, bacterie care se gaseste in tractul intestinal si este responsabila de aparitia gastritei si a ulcerului, si aparitia cuperozei.

Cum prevenim cuperoza

Dieta este de o reala importanta in prevenirea cuperozei, prin urmare este recomandat ca aceasta sa fie bazata pe alimente cat mai sanatoase si pe hidratare intensa, evitandu-se pe cat posibil condimentele si grasimile. De asemenea, trebuie evitate soarele, apa foarte fierbinte sau foarte rece, sauna si gerul, dar si exfoliantele puternice. Daca ai tenul sensibil, o conditie ce poate degenera ulterior in cuperoza, este indicat sa folosesti produse de ingrijire adecvate, chiar recomandate de medicul dermatolog.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina