Cum sa scap de oboseala?
Starea de oboseală nu apare doar atunci când am dormit puțin, poate să fie la rândul ei un indicator pentru o altă afecțiune. Când suntem răciți simțim senzația de oboseală, când avem stări de anxietate, până la urmă oboseala are mai multe valențe. Altfel spus, inainte de a cauta produse anti-oboseala, trebuie sa intelegem care este sursa oboselii.Daca se intampla sa avem o recurenta a starilor de oboseala, trebuie mai intai sa intelegem sursa acestor stari, pentru ca oboseala poate ascunde si alte probleme de sanatate.
Ce este oboseala
Oboseala este o stare fizica si mentala, caracterizata prin lipsa de energie, fara chef de activitati recurente, fara chef de munca sau chef de relaxare. Vorbim de o stare generala de moleseala, o stare de slabiciune generala, de somnolenta, fara pofta de mancare. Dar trebuie sa reusim sa intelegem si faptul ca expresia „Mi-e somn” nu e acelasi lucru cu „sunt obosit”. Somnolenta e doar un simptom al oboselii, somnolenta e doar o consecinta a lipsei de somn.
Tipuri de oboseala
In mod normal, oboseala apare ca o reactie naturala a organismului in urma solicitarii fizice sau psihice. Atat timp cat starea este eliminata de o odihna corespunzatoare, oboseala poate fi categorisita drept „normala”. Oboseala acuta poate aparea in timpul perioadelor mai scurte de solicitare fizica si psihica constanta, fie din cauza efortului indelungat si a stresului, fie din cauza lipsei de somn. Oboseala cronica poate fi definita ca o reactie a organismului la un cumul de factori fizici si emotionali. Spre deosebire de oboseala normala, aceasta se intinde pe o perioada lunga de timp si se poate manifesta la debut, asemanator gripei.
Oboseala emotionala mai este cunoscuta si ca „sindromul burnout (sindromul arderii complete)”. Oboseala emotionala este o stare de epuizare fizica, psihica si emotionala ce are ca principala cauza perioadele lungi de stres. Ea apare adesea ca rezultat al solictarii intense de la locul de munca, din cauza unui program prelungit constant sau a unui volum prea mare de activitate.
Acest tip de oboseala nu are doar cauze externe ce tin de alimentatie, lipsa de somn, ci are si cauze somatice si de natura psihica. Persoanele care sunt predispuse la oboseala emotionala fie incearca sa acopere un gol emotional din viata lor si fac asta prin munca excesiva si obositoare, fie au incredere scazuta de sine si care au nevoie de aprecieri constante din partea altora.
Cauzele oboselii
Efortul este una dintre cauzele primare ale oboselii, in special efortul fizic dupa un antrenament solicitant sau dupa o sedinta extinsa de electrostimulare.
Privarea de somn poate provoca atat somnolenta, cat si oboseala. In plus, privarea de somn poate aparea si drept cauza a unei boli numite apnee in somn. Aceasta se manifesta in timpul somnului prin ingustarea extrema a caii respiratorii localizate in gat. In acel moment, creierul primeste un semnal de alarma asupra faptului ca organismul nu mai respira si se trezeste automat. Boala afecteaza in special barbatii si multi nici nu stiu ca sufera de ea. Desi apneea cauzeaza sforait, simptomele cele mai nocive sunt trezirile frecvente in timpul noptii.
Deficitul de minerale este de asemenea o problema asociata cu oboseala acuta sau cronica. Unul dintre mineralele care are legatura directa cu manifestarile de oboseala este fierul. Carenta de fier, in special, poate cauza o scadere a capacitatii eritrocitelor de a lega oxigenul, ceea ce duce la o oxigenare deficitara a sistemului nervos central si de aici este indusa starea de oboseala.
Exista alimente care induc oboseala?
Chiar daca poate parea usor ciudat, exista multiple alimente care contin substante care ne pot provoca oboseala si somnolenta. Mai interesant este faptul ca aceasta lista includ si produse despre care noi credem aparent ca induc energia.
Dulciurile - chiar daca ele ne cresc nivelul de zahar in sange si pare ca ne trezesc brusc, odata ce acest nivel scade, resimtim puternic oboseala.
Acelasi efect le au si produsele realizate din faina alba care pot amplifica starea de oboseala, deoarece ele nu contin vitamine, minerale sau fibre care ar fi putut alimenta organismul nostru cu energie.
Carnea procesata din mezeluri sau mancaruri fast-food, dar si carnea grasa si alimentele prajite ne provoaca oboseala, deoarece organismului ii ia foarte mult timp sa le digere si sa la transforme in nutrient.
Nu in ultimul rand, excesul de cofeina poate provoca oboseala in mod indirect. Consumate cu moderatie, cafeaua si ceaiul negru chiar ne ofera o cantitate importanta de energie pentru activitatile noastre zilnice. Insa consumul excesiv duce la palpitatii, tensiune ridicata, anxietate si insomnie. Odata ce cafeina se retrage din sistem, consumatorul resimte o oboseala puternica.
Alimente care ne ajuta sa ne odihnim
Dar asa cum exista produse care provoaca oboseala, exista si alimente care ne ajuta sa ne odihnim. Ciresele sunt o sursa de melatonina - hormon cu rol in initierea si mentinerea somnului. La fel de util este si ceaiul de musetel, care contine o substanta numita glicina cu efect relaxant si odihnitor.
Ce boli sunt asociate cu oboseala?
Asa cum am spus anterior, cand vorbim de oboseala ne putem gandi la un spectru larg de afectiuni si probleme: Anemie; Anxietate; Apnee in somn; Boli ale inimii; Cancer; Depresie; Diabet; Emfizem pulmonar; Infectii virale sau bacteriene; Fibromialgie; Hipertiroidism; Hipotiroidism; Obezitate; Scleroza multipla; Disfunctiile sistemului imunitar.
Pentru a avea o viata sanatoasa, este bine ca in cazul oboselii cronice, cand incep sa apara si problemele la nivelul sistemelor nervos si muscular sa se consulte un specialist. Iar daca apar semne precum dificultatea de concentrare, pierderea temporara a memoriei si uitarea frecventa a unor notiuni simple sunt modalitatea prin care sistemul nervos contribuie la semnalizarea oboselii. E important sa avem grija de alimentatie si de a pastra un orar de somn echilibrat.